Merre tovább AMD?

Az AMD abban látja a jövőt, ha minden feladatra cél processzort gyárt, így mindenki maga rakhatja össze, mint egy puzzle-t, hogy milyen gépet szeretne...

Merre tovább AMD?

Mostanában rengeteg bejelentés és konferencia híre érkezik az AMD háza tájáról. Kétségtelen, hogy az Advanced Micro Devices lassacskán felfedi a jövőbeli terveit a közönség számára. Milyen platform tervei vannak az elkövetkező években, milyen architektúra felé nyit a Sunnyvale-i vállalat?

Nos úgy látszik a terve a következő: Először a Torrenza platform fog alaplap-szintű integrációt biztosítani a specializált társprocesszorokkal szemben. Így lehetőség nyílik a fejlesztők számára külön feladatokra készített számítógépek gyártása, valamint egy számítógépen belül több fajta processzor működtetése különböző feladatok ellátására, valamint ezek cserélgetése. Például egy négyfoglalatos alaplapban két feladatorientált és két átlagos többmagos központi egységet működtethetünk, vagy Java programozóknak lehetőség nyílik egy Java + XML társprocesszor, és három általános processzor működtetésére. Lehet fizikai és matematikai társprocesszorokkal is variálni, megfelelő választék segítségével pedig a lehetőségek száma végtelen. Így a vásárló, programozó, játékos olyan rendszert építhet, ami tökéletesen megfelel az elvárásainak.

Ezenkívül ugyanezt a stratégiát nemcsak alaplap-szinten akarja megvalósítani az AMD, hanem magában a processzorban kíván többféle feladat elvégzésére magokat gyártani. Például egy négymagos processzor takarhat két általános és két specializált magot, vagy egy általános, és három specializált magot. A lehetőségek száma végtelen. Lehetőség nyílik alkalmazás-függő processzorok gyártására, aminek segítségével az adott többmagos processzoron gyorsabban működik egy adott alkalmazás. Ez jól jöhet például feladatorientált szervereknél, fájlkiszolgálóknál, levelezőszervereknél.

Sőt, a cég tovább megy, változtatható gyorsítótárú, memóriavezérlőjű processzorokat is szeretne elkészíteni. Ez azonban a jövő zenéje egyelőre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward