Mennyit ér a Facebook?

Az IT-körökben sok embert foglalkoztat az a kérdés, hogy mennyit ér a közösségépítő portál, ugyanis a folyamatos növekedés ellenére még mindig magánkézben van az oldal. A CNET most egy meglehetősen választékos elemzést közölt a Facebook becsült értékének időbeli változásáról.

Mennyit ér a Facebook?

Az IT-körökben sok embert foglalkoztat az a kérdés, hogy mennyit ér a közösségépítő portál, ugyanis a folyamatos növekedés ellenére még mindig magánkézben van az oldal. A CNET most egy meglehetősen választékos elemzést közölt a Facebook becsült értékének időbeli változásáról.

A lista közlése előtt azonban érdemes pár egy kicsit az adatokkal foglakozni. A számok nem pontosak, becsült értékek, néhány ezek közül az akkori szóbeszédre alapoz, mások pedig az értéktőzsde alapján lettek kiszámolva. Egy dolog azonban mindenképpen érdekes az idővonalban, ugyanis a Facebook értéke folyamatosan nőtt a Microsoft 240 millió dolláros befektetéséig, ezt követően azonban az oldal körüli felhajtás lecsillapodott és a becsült értékek is visszaestek a korábbi szintre. Gideon Yu, a pénzügyi igazgató távozása után egyre többen fektette be a cégbe és a Facebook oldal számított értéke is rögtön növekedni kezdett.

Mi fog jönni ezután? A Digital Sky Technologies befektetés után az értéktőzsde alapján 10 milliárd dollárra értékelték a Facebookot, az alkalmazottak részvényei pedig körülbelül 6,5 milliárdot értek. Még nem tudjuk mennyire fog még ugrálni a népszerű közösségépítő portál becsült értéke, amíg a vezérigazgató, Mark Zuckerberg és csapata nyilvánosságra nem hozza az adatokat. Persze ha egyáltalán meglépik ezt az illetékesek.

Párezer dollár

2004 februárja: A társalapítók pár ezer dollárjával megszületik a kicsi, minimalista, Harvard egyetemi hallgatóknak szánt közösségi oldal, a Facebook.

10 millió dollár

2004 júniusa: A PayPal társalapítója, Peter Thiel lesz a Facebook első külső befektetője, miután 500 000 dollárt invesztál a négy hónapos közösségépítő oldalba, mely már túlnőtte a Harvard egyetemet és más elit iskolákba is betört. Még abban az évben felröppent a hír, hogy a Friendster, a legnagyobb amerikai közösségi weboldal 10 millió dollárt ajánlott a Facebook-ért, azonban az ajánlatot elutasították.

100 millió dollár

2005 áprilisa: A Facebook 12,7 millió dollárnyi Series A forrásban részesül az Accel Partnerektől. A szóbeszéd 100 millió dollárra értékeli a weboldalt.

750 millió dollár

2006 márciusa: A BusinessWeek jelentése szerint a Facebook elutasított egy 750 milliós felvásárlási ajánlatot, és inkább olyan vevőt keres, aki közel 2 milliárd dollárt ajánlana a közösségépítő oldalért.

525 millió dollár

2006 áprilisa: A Facebooknak 25 millióra sikerül növelnie a Series B tőkéjét. A fő befektetők az Accel Partners és Peter Thiel voltak. A jelentések 525 millióra becsülték az oldalt.

1 milliárd dollár

2006 szeptembere: Megerősítést nyertek azok a pletykák, miszerint a Yahoo 1 milliárd dollárt ajánlott fel az oldalért cserébe. Természetesen nem történt meg az adásvétel.

8 milliárd dollár

2006 decembere: Peter Thiel, aki már korábban is támogatta az oldalt, elárulta a Bloombergnek, hogy a vállalat 8 milliárd dollárt ér, azonban nem eladó.

15 milliárd dollár

2007 októbere: A Microsoft 240 millió dollárt fektet be a Facebook-ba, miközben 15 milliárdra értékelik a céget. Azonban csak később derült ki, hogy a 15 milliárdos érték nem felel meg a valóságnak.

[bold]

3,75 milliárd dollár[/bold]

2008 júniusa: A ConnectU és a Facebook perében, melyben az egykori rivális közösségi oldal üzleti terv és kódlopásának vádjával fogta perbe a Facebook vezérigazgatóját, Mark Zuckerberg-et, nyilvánosságra kerül egy dokumentum, melyben a Facebook önmagát 3,75 milliárd dollárra értékelte.

4 milliárd dollár

2008 augusztusa: Belső értékelés 4 milliárd dollárra értékeli a céget. Október végén Dubai-ban látták felbukkanni Gideon Yu-t, a Facebook fő pénzügyi igazgatóját, vélhetően azért, hogy több befektetőt csábítson a vállalkozásba.

3 milliárd dollár

2009 márciusa: A nyilvánosságra került adatok szerint 3 milliárdra csökkent az értéktőzsdei becslése a Facebooknak. A hónap végén Gideon Yu elhagyja a céget, a pletykák szerint azért, mert nem tudott új forrásokat megszerezni a cég működéséhez.

2 milliárd dollár

2009 áprilisa: A TechCrunch értesülései szerint a Facebook befektetőktől kapott értékelése 2 milliárdra becsülte a céget.

4 milliárd dollár

2009 áprilisa: Ugyanazon a napon, a VentureBeat értesülései szerint a Facebook 4 millió dolláros befektetői értékelést kapott, melyet a korábbihoz hasonlóan elutasított a cég.

8 milliárd dollár

2009 májusa: A legfrissebb szóbeszéd szerint a Facebook egy újabb ajánlatot utasított el, mely szerint 200 millió dollárt invesztáltak volna a cégbe, melyet 8 milliárdra értékeltek.

10 milliárd dollár

2009 májusa: Végre pénzhez jut a Facebook az orosz Digital Sky Technologies-tól, összesen 200 millió dollárhoz, a vállalatot pedig 10 milliárdra becsülték tőzsdei adatok alapján.

6,5 milliárd dollár

2009 júliusa: A Digital Sky Technologies elkezdi visszavásárolni a Facebook-alkalmazottak 100 millió dollár értékű részvényeit, melyek darabonként 14,77 dollárért kelnek el, így a vállalatot 6,5 milliárdra becsülik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward