Megvalósulhat az androidos BlackBerry okostelefon

Legalábbis abban az esetben, ha sikerül az elvárásnak megfelelően biztonságos rendszert kialakítani.

Megvalósulhat az androidos BlackBerry okostelefon

Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre többször lehet pletykákat hallani arról, hogy a BlackBerry olyan okostelefont készíthet, amin Android operációs rendszer futhat a BlackBerry OS helyett. A szóbeszédet pedig a vállalat első embere, John Chen nem cáfolta, inkább még ő is rátett egy lapáttal.

A karizmatikus vezérnek ismert Chen a napokban a CNBC-nek adott televíziós interjút, és a beszélgetés során egy igazán érdekes kérdés is felmerült. A szakembert arról faggatta az hírcsatorna munkatársa, hogy mi a helyzet az androidos BlackBerryt érintő pletykákkal, amik gombamód elszaporodtak az utóbbi időszakban. Erre a kérdésre valószínűleg egyértelmű elhatárolódást, vagy legalábbis cáfolást várt az újságíró, de Chen meglepő őszinteséggel nyilatkozott – némi mosollyal az arcán.

„Mi csakis olyan mobiltelefonokat készítünk, amik biztonságosak, és a BlackBerry rendszer a legbiztonságosabb okostelefonokra” – mondta el John Chen a riporter kérdésére válaszolva. ”Amennyiben megtaláljuk annak a módját, hogy az Androidot is kellően biztonságossá tegyük, akkor arra is építeni fogunk mobilokat.”

A BlackbBerrytől egyébként már nem is áll olyan távol az Android, mint azt sokan gondolnák. Bár csak közvetve, de a Samsunggal csinált a kanadai gyártó olyan táblagépet, aminél kifejezetten a biztonságra helyezték a tervezők a hangsúlyt. A SecuTABLET az androidos Galaxy Tab S 10.5-re épül, és a Samsung, a SecuSmart valamint az IBM szoftvereit és szolgáltatásait alkalmazza. A német SecuSmart pedig egy tavalyi felvásárlás óta a BlackBerry tulajdonát képezi. Illetve azt se feledjük el, hogy a vállalat korábban már stratégia megállapodást kötött a Samsunggal néhány biztonsági megoldás (pl. BES12) kapcsán. Most még a Samsung kamatoztat ebből a viszonyból több hasznot, azonban nem kizárt, hogy a BlackBerry esetleg ennek a kapcsolatnak köszönhetően nyithat később az Android felé.

A BlackBerrynek nagy szüksége lenne valamilyen komoly változásra, ugyanis hiába jönnek-mennek korrekt új modellek a palettán, az eladási mutatók egyáltalán nem mozdulnak a mélypontról, sőt mi több, még most is meredek zuhanásban vannak. A május 30-ával zárult három hónapos időszakban a vállalat mindössze 1,1 millió eszközt szállított le, ami félmillióval kevesebb, mint az azt megelőző időszakban jegyzett forgalom. Ez egészen kiábrándító adat, még az elemzői várakozásoktól is elmarad, ezért az értékpapírok értéke a bejelentést követően esni kezdtek.

A legfontosabb bevételforrás mostanra egyértelműen a szellemi termékek felé tolódott el a hardverek felől. A szoftverekért és technológiai megoldásokért felelős üzletág lehet például a BlackBerry legjobb menekülőkártyája a csőd közeli helyzetből, ezt jól kihasználva talán fordíthat a sorsán a cég, és talán ebben lehetne partner az Android.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward