Megújultak az olcsóbb Qualcomm Snapdragon szériák

A Qualcomm kisebb ráncfelvarrásnak vetette alá a Snapdragon 210 és 410 termékcsaládokat. Az újdonságok némi gyorsulást hoznak, de nagy változás nem történt.

Megújultak az olcsóbb Qualcomm Snapdragon szériák

Megújultak a tavaly ősszel útnak indított Snapdragon 410-es és a 210-es szériák, amik bár családként szerepelnek a kínálatban, valójában csak egy-egy taggal képviselik magukat a Qualcomm palettáján, és ez most sem változik.

Jelentősebb előrelépésre sajnos egyik széria esetében sem érdemes számtani. Némileg megemelték a szakemberek az órajeleket, és kicsit kiegészítették a chipek tudástárát.

Qualcomm Snapdragon 412

A Snapdragon 412 chip az MSM8916 helyét fogja átvenni. Maradt benne a négy Cortex-A53 feldolgozó, viszont már nem csak 1,2, hanem akár 1,4 GHz-ig is felmehetnek a magok, ha minden erejüket latba kell vetniük. A 200 MHz-es frekvenciaemelés mintegy 16 százalékos teljesítménytöbbletet eredményezhet ideális esetben, de ennél azért szolidabb gyorsulással kell majd valós felhasználási körülmények mellett számolni. Az Adreno 306 is maradt a helyén, de az is a gyorsítósávban haladt tovább – sajnos ebben az esetben nincs pontos rálátásunk az órajelek alakulására. A SoC memóriavezérlője egycsatornás, és mivel csak 600 MHz-ig támogatja a modulokat, legfeljebb 4,8 Gbps-os sávszélességet képes elérni. Persze a Qualcomm jól tudja, hogy mennyi szükséges a lapkái számára, így nem valószínű, hogy ez szűk keresztmetszetet jelentene. LPDDR3 és LPDDR2 memóriákat kezelhet a SoC. A gyártás ezúttal is 28 nm-en történik, és az LP node is változatlan, szóval a készítés eljárásán egyáltalán nem módosított a vállalat.

Támogatott megjelenítők tekintetében maximum 1920 x 1200 képpontos felbontású panelekkel lesz képes boldogulni a Snapdragon 412-es központi chip, de ez elég is a kvalitását figyelembe véve. A megjelenítő képarányából az következik, hogy itt már nemcsak okostelefonokkal számol potenciális felhasználási helyként a Qualcomm, hanem esetlegesen akár táblagépekkel is, hiszen ott megszokott a 16:10-es elrendezés. A kamerarendszert górcső alá véve 13,5 megapixeles képérzékelőt támogat, és erre szükség is van a Sony és az OmniVision kedvező árú termékeinek köszönhetően, amik már a középkategória aljára is begyűrűztek mostanra. Videókat felvenni és lejátszani is 1080p-ben képes a Snapdragon 412, éppen úgy, mint az elődje. A lapka jól boldogul a H.264 és a H.265/HEVC kódolású mozgóképfelvételekkel is, ami napjainkban egyre fontosabb szempont lesz.

A kapcsolati képességekre is érdemes kitérni, ilyen téren minden megvan benne, ami a megcélzott árkategóriában elvárható. A Qualcomm itt az X5 LTE modemet küldte bevetésre, ez a hálózati megoldás akár 150 Mbps-os letöltési sebesség elérését is lehetővé teszi, ennek megfelelően a négyes kategóriába sorolható be. Van továbbá a SoC tarsolyában kétsávos, 802.11 a/b/g/n WLAN, Bluetooth 4.1 LE modul, és A-GPS vevő is, melynek szerepét az IZat Gen8C egység tölti be. Az NFC is támogatott, ám arról már a készülékgyártó fog dönteni, hogy ezt beépíti-e az okostelefonjába, illetve táblagépébe, avagy sem – remélhetőleg egyre nagyobb tendencia lesz az NFC chip használata. Az akkumulátor gyors újratöltéséről is gondoskodik a SoC. Ezúttal a Qualcomm bevetette a Quick Charge 2.0-t, melynek köszönhetően akár 75 százalékkal hamarabb töltődhet fel az eszköz energiaforrása, mint normál esetben.

Qualcomm Snapdragon 212

A Snapdragon 212 esetében továbbra is egy belép megoldást tisztelhetünk, de a mostani erősítésnek köszönhetően ez is rutinosabban fogja már mozgatni a rá bízott operációs rendszert, legyen szó az Andoridról, a Windows Phone-ról, vagy esetleg bármilyen más alternatíváról. A felépítés itt sem módosult, szóval továbbra is 32 bites Cortex-A7 magok kvartettje tölti be a főszerepet, viszont az 1,1 GHz-es működési frekvencia 200 MHz-cel fentebb kúszott, így már 1,3 GHz-en pörögnek az energiahatékonyságra kihegyezett egységek. A lapka igazi gyenge pontja maradt az integrált grafikus vezérlő, ami továbbra is az Adreno 304, de ezen a téren is növekedett valamelyest a SoC teljesítménye. Arra sajnos egyelőre nincs pontos rálátásunk, hogy az IGP-nek miként változott az órajele. A SoC memóriavezérlője támogatja az LPDDR3 lapkák mellett még az LPDDR2-t is, hiszen az olcsó konstrukciók sokszor még ilyenre épülnek. Tárhely tekintetében eMMC 4.5 és SD 3.0 (UHS-I) szabványokkal tud megbirkózni. Akárcsak az elődje, ez is 28 nm-es (LP node) csíkszélességen készül.

Az alsókategóriás megoldás mellé egészen remek képminőséggel szolgáló megjelenítőket is lehet majd társítani. A képfelbontás terén 720p-s támogatást nyújt. A kamerák tekintetében nem került túlzottan magasra a léc, ott már komolyabb korlátozással kell számolni. Maximum 8 megapixeles egységgel lehet majd társítani. Ha videózásra kerülne a sor, akkor sem okoz különösebb meglepetést, a gyorsulás nem elég ahhoz, hogy akár Full HD anyagokat is meg lehessen vele örökíteni, maradt a HD a plafon ilyen téren. Viszont nem csak a H.264 kódolást támogatja, hanem a natív H.265-öt (HEVC) is. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a H.265/HEVC állományok jelentősen kisebb helyet foglalnak, miközben ugyanazt a minőséget nyújtják, ráadásul kevesebb energiát igényel a feldolgozásuk, ami egyáltalán nem elhanyagolható egy mobilnál, főleg akkor, ha az alapjában véve viszonylag kevés erőtartalékkal rendelkezik.

A Snapdragon 212 neve mellett érdemes kiemelni, hogy tartalmaz 4G LTE hálózati modemet, ami 150 és 50 Mbps-os le- és feltöltési sebességgel kecsegtet. A kapcsolati képességeit figyelembe kínál még egy 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő, 2,4 GHz-es Wi-Fi-t, GPS navigációs egységet (Qualcomm IZat Gen8C), valamint Bluetooth modult, ami 4.1-es és a Bluetooth Low-Power kiterjesztésnek sincs híján. Támogatja az NFC chip használatát, de ezt nem foglalja magában. Végül még megemlítendő az is, hogy már Qualcomm Quick Charge 2.0 gyorstöltést kínál, hogy a kiszolgált okostelefon minél hamarabb kaphasson újult erőre. Ez azért fontos már ilyen olcsó termék esetében is, mert a keleten egyre nagyobb trend hatalmas akkumulátort párosítani energiahatékony belbeccsel, és így próbálni elérni a lehető legjobb üzemidőt – a 4-5000 mAh-s telepek mellett pedig gyakorlatilag elengedhetetlen valamilyen gyorstöltési eljárás megléte.

Arról a hivatalos közleményében nem számolt be a Qualcomm, hogy mikor kerülhetnek a boltokba az első olyan eszközök, amelyek már ezeket használják. Elképzelhető, hogy közelebb van a megjelenés időpontja, mint azt bárki gondolná. A közelmúltban például a Motorola Moto G (2015) egy 1,4 GHz-es Snapdragon 410 chippel került bemutatásra, ami meglehet, hogy valójában így nem is 410-es, hanem már 412-es megjelölésű.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward