Megújult felhasználói felülettel várja a látogatókat a Play Store

A Google ezúttal a piacterének webes felületét vette kezelésbe, az eredmény pedig az androidos eszközökön látottakra hajaz.

Megújult felhasználói felülettel várja a látogatókat a Play Store

A Google ezen lépése nem okozott meglepetést a figyelmesebb felhasználóknak, ugyanis már a Google I/O fejlesztői konferencián is szó esett arról, hogy át fogják szabni az internetes felületet. A cél egyértelműen az volt, hogy a webes felhasználói felület is hasonlóan nézzen ki, mint a mobilos alkalmazásokkal megismert megjelenés.

A Play Store a 2009-es indulása óta most esett át a legnagyobb átalakításon. A vizuális frissítést követően az utolsó pixelig szinte minden máshova került, ami elsőre kicsit ijesztően hangozhat, de valójában néhány perc alatt könnyen kiismerhetjük magunkat.

A megújulással sebességet is váltottak. Az oldal betöltését követően a piactér kiemelt ajánlatai üdvözölnek minket, ez alatt pedig a nekünk ajánlott dolgok kaptak helyet. Lefelé lapozva az adott kategóriák kiemeltjeit nézhetjük végig. A felület dinamikusan változik: minimum négy program van kiemelve, de minél szélesebb a kijelzőnk, annál több sorakozik egymás mellett. A kép jobb széle üres - illetve a listák töltik ki - míg balra kerültek a fontosabb menüpontok. Innen érhetjük el az eddig telepített alkalmazásainkat, a kívánságlistánkat és minden egyebet. A felső sorban meg a lebegőmenüben előugró kategóriák, a toplisták és az újdonságok húzták meg magukat.

Az applikációkra kattintva szinte azonnal megnyílik az adott program. Egy-egy alkalmazásnál pedig már nem a leírás köszönt minket (ami sokszor nem is az anyanyelvünkön íródott), hanem azonnal a mintaképekkel szembesülünk. Ezek alá került a részletes leírás, amit a pontozás követ, majd pedig az adott verzió legfrissebb újításait olvashatjuk (Changelog), és csak ezeket követően tűnnek fel az app adatai (méret, népszerűség, stb...). A további ajánlatok, amik hasonlóak a kiválasztottunkhoz, a lap alján kaptak helyet - ezek eddig a bal szélen helyezkedtek el, és kisebb létszámban voltak jelen, mint most. A sebesség itt is kifogástalan, nincsenek zavarba ejtően hosszú töltések és a lagok sem jellemzőek egy átlagos asztali gép (és egy támogatott böngésző – a Prestos Opera nem éppen sorolható ide) esetében.

Ezek mellett még szót kell ejtenünk a jobb felső sarokba száműzött fogaskerékről, amire kattintva az eszközeinket, vagy az applikációinkat menedzselhetjük. Itt nekünk a "Saját rendelések" néven feltűnő menüpont lehet érdekesebb, ahol megtekinthetőek a használt programjainkat időrendben. Ha egy adott programmal gondunk van, az egerünket vigyük rá, ilyenkor felbukkan egy hármaspont ikon, és ennek a segítéségével tudunk tenni hibabejelentéseket a webes felületen keresztül.

Az új Play Store felület bizonyos böngészőkkel mutathat érdekes grafikai elváltozásokat, de ezek az "érdekességek" szerencsére nem mennek a használhatóság rovására. Remélhetőleg azért még fordítanak egy kis időt az optimalizálásra, de az új felület már most nagyon gyorsan mozog és rendkívül jól átlátható. Az egyszerűségét tekintve pedig már majdnemhogy átestek annak a bizonyos lónak a túloldalára. Az újításokat a saját szemünkkel is megtekinthetjük, ha az alábbi linkre klikkelünk.

Google Play Store

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward