Megújult az EVGA gyárilag tuningolt GeForce GTX 970-ese

Az új modell erősebb hűtéssel, dupla BIOS-szal és extra videó kimenetekkel érkezik – ezek ellenére mégis olcsóbb is lesz elődjénél.

Megújult az EVGA gyárilag tuningolt GeForce GTX 970-ese

Az EVGA elkészítette a GeForce GTX 970 SSC videokártyájának legfrissebb kiadását, amely elődjéhez képest sokkal jobb hűtést kapott, egy helyett két BIOS került rá, amelyek között kapcsolóval lehet váltani, és videó kimeneteinél is van némi változás – hogy az erős tápellátásról és a remek tuningpotenciálról már ne is beszéljünk.

A friss jövevény fedélzetén továbbra is GM204-es GPU lapul, amely 1664 CUDA maggal és 256-bites memória-adatsínnel rendelkezik. A GPU ezúttal is 1190 MHz-es alap- és 1342 MHz-es GPU Boost 2.0-s átlag órajelet alkalmaz, a 4 GB-nyi GDDR5-ös VRAM esetében pedig 7010 MHz-es effektív órajellel számolhatunk. A stabil tápellátásról minőségi komponensekből összeállított hatfázisú VRM áramkör gondoskodik, a MOSFET-ek és a VRAM kiegészítő hűtését pedig extra hűtőlapra bízták. Utóbbinak köszönhetően a memóriachipek hőmérséklete 14%-kal, a MOSFET-eké pedig 48%-kal csökkent. A 04G-P4-2975-KR termékkóddal ellátott újdonság az MMCP eljárás mellett dBi technológiával is rendelkezik, amelynek jóvoltából 60 Celsius fokos GPU hőmérséklet alatt egyszerűen kikapcsolnak a ventilátorok.

A másodlagos BIOS aktiválásával a ventilátorok folyamatosan pörögnek, de üzemi fordulatszámuk 40 Celsiusos GPU hőfokig mindössze 600 RPM. Ezt követően a fordulatszám 80 Celsius fokig lineárisan emelkedik, míg végül el nem éri a 2000 RPM-et. Ha a terhelés miatt tovább melegszik a GPU, a ventilátorok fordulatszáma akár 4500 RPM-ig is emelkedhet. A GPU hűtéséről egyébként a gyártó saját fejlesztésű, ACX 2.0-s videokártya hűtője gondoskodik, ami három darab, egyenként 8 milliméteres átmérőjű egyenes hőcsövet alkalmaz, a hőcsövek pedig hűtőlapkán keresztül kapcsolódnak a GPU-hoz. Ezzel a megoldással mintegy 6%-kal csökkenthető a GPU hőfoka. A ventilátorok egyébként háromfázisú motorokat használnak, amelyek a rivális kétventilátoros megoldásokhoz képest 250%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelnek. Annak érdekében, hogy a légkeverők strapabíróak lehessenek, dupla golyóscsapágyazást is kaptak.

Hasznos eljárás még az OPT (Optimized Power Target) is, amellyel 33%-kal több teljesítmény áll rendelkezésre a referencia modellekhez képest, így a videokártya GeForce GTX 980-as magasságokba tuningolható. Videó kimenetek tekintetében fontos változás, hogy a DVI, a HDMI 2.0 és a DisplayPort 1.2-es csatlakozók mellé további két darab DisplayPort 1.2 csatlakozó érkezett, ám fontos leszögezni, hogy az 5 videó kimenetből egyszerre maximum 4 használható. Az újdonság stabil tápellátásáról egy hattűs és egy nyolctűs tápkábellel kell gondoskodni.

Az alaposan felfrissített EVGA GeForce GTX 970 SSC ACX 2.0 annak ellenére, hogy több területen is fejlődött elődjéhez képest, mégis 10 dollárral olcsóbb lesz, így 359 dollár helyett már 349 dollárért haza lehet vinni.

A termékre három év garanciát vállal az EVGA, ami további két évvel meghosszabbítható, ha az újdonsült – első – tulajdonos regisztrálja termékét a gyártó hivatalos weboldalán, méghozzá március 21-e előtt. Apró bökkenő, hogy az extra garancia egyelőre csak Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Svédországban és az Egyesült Királyságban él.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward