Shop menü

MEGÚJULT AZ APPLE TV, ÉS ÚGY LETT JOBB, HOGY NEM DRÁGULT

Nagyobb tárkapacitást, és egyebek mellett USB-C-s távirányítót kínál a készülék, emellett pedig az ára sem változott, ami szintén nagy szó napjainkban.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Megújult az Apple TV, és úgy lett jobb, hogy nem drágult

Ahogy arra számítani lehetett, az iPad modellek frissítése mellett az Apple megújította az Apple TV 4K lejátszóját is, ami számos szempontból változott, de a külsején ezt igazából nem lehet észrevenni. A formán nem módosított az Apple, de ettől függetlenül van olyan külsőség is, ami eltérést mutat, de az ördög a részletekben rejlik.

Az Apple már 2007 óta fejleszti a saját streaming eszközét, és már az Apple TV 4K is a harmadik generációjához érkezett el a mostani bejelentéssel. Most meglehetősen hamar jött a hardverfrissítés, ugyanis tavaly érkezett a korábbi Apple TV 4K, és eddig nem volt arra példa, hogy az Apple ne várt volna nagyjából két évet a generációk között. A burkolat alatt viszont nagyobb volt az előrelépés, mint amit időben tapasztalni lehetett.

Galéria megnyitása

Az Apple A12 Bionic rendszerchip helyébe immáron az Apple A15 Bionic lapka lépett. A vállalat által elmondottak alapján itt másfélszer gyorsabb lesz a processzor, a grafikus teljesítmény pedig nagyjából 30 százalékkal emelkedik. Ráadásul a gépi tanulás gyorsításában is jobb lesz az újdonság, mivel kétszer több feldolgozóból áll a Neural Engine. Fontos változás, hogy megduplázta az Apple a lejátszó tárkapacitását. Már nincs a kínálatban 32 GB-os kivitel, a 64 GB jelenti a kiindulási alapot, és ebben az esetben a vásárlók már 128 GB-tal szerelve is hozzájuthatnak a termékhez.

Korábban mindegy volt, hogy az ember mekkora tárhellyel kéri az Apple TV 4K-t, most azonban ezen a fronton történt némi változás, de ahogy látni fogjuk, a drágább eszköz sem sokkal kerül többe. Azok, akik a 128 GB-os lejátszót veszik, kapnak majd Ethernet csatlakozási lehetőséget is, ami alapból hiányzik, sőt mi több, a Thread támogatás is csak ebben az esetben van meg. A Threadnek köszönhetően okosotthon eszközökkel is képes lesz kapcsolatot teremteni a termék, és így vélhetően a Matter szabványt is tudja majd kezelni. A Wi-Fi 6 és a Bluetooth 5 támogatás minden esetben rendelkezésre áll.

Galéria megnyitása

A multimédiás lehetőségek szempontjából lényeges, hogy már képes lesz kezelni a HDR10+ anyagokat is az Apple TV 4K, eddig ugyanis csak a Dolby Vision videókat játszotta le a dinamikus metaadattal rendelkező források közüül. Ennek köszönhetően jobb HDR filmes élményben részesülhetnek a felhasználók, illetve szélesebb körben élvezhetik majd ezt ki. HDMI 2.1 is van a készüléken, szóval ez nem fog akadályt jelenteni a lehető legjobb képminőség elérésében.

Galéria megnyitása

A tvOS 16.1-es, legújabb verzióját vonultatja fel a szerkezet, ami az iOS 16.1-re épül. De ezt egyébként frissítéssel megkapja az eddigi összes Apple TV 4K modell, de még az Apple TV HD is, ami 2015-ben debütált. Az eszköz partner lesz az immerzív audió élmény elérésében is, ami azt jelenti, hogy támogatja a Dolby Atmost és a Dolby Digital 7.1-et is – no meg persze a DD 5.1-et is. Plusz csatlakozhat hozzá vezeték nélkül fül- vagy fejhallgató, így még a környezetét sem zavarja a néző. A Siri is használatba vezető a lejászón keresztül.

Galéria megnyitása

Az újdonság a friss rendszerchipnek köszönhetően már sokkal erősebb is annál, mint amire szükség lenne. Ez azonban nem a véletlen műve. Az Apple valószínűleg szeretné azt elérni, hogy a felhasználók többet játszanak az Apple TV 4K közbenjárásával, és felismerjék az Apple Arcade szolgáltatásban rejlő lehetőséget is. A cég a szolgáltatásait minden fronton igyekszik nyomni, és a tévék esetén ez adná magát, szóval nem meglepő, hogy az Apple TV fedélzetén is szeretne a gaming szolgáltatáshoz előfizetőket verbuválni.

Bár teljesen úgy néz ki a termék, mint ahogy korábban, egy kicsit valójában minden irányból kisebb lett, így kevesebb helyet foglal, kevésbé feltűnő. A 99 x 99 x 36 milliméteres ház 93 x 93 x 30 milliméteresre zsugorodott. Lényegesen könnyebb is a szerkezet, 430 gramm helyett már csak 210 grammot nyom. Itt valószínűleg a felszín alatt olyan módosítások voltak, amikkel az Apple jelentősen tudta csökkenteni az előállítási költséget.

Galéria megnyitása

Az Apple TV távirányítója is látszólag ugyanolyan maradt, mint amilyen korábban volt. Azonban itt is történt egy nagyon fontos fejlesztés, módosítás. A kiegészítő peremén már nem Lightning csatlakozó található, hanem egy C-típusú USB. A Lightning hajója folyamatosan süllyed, most nemcsak innen vonult nyugdíjba a vállalat saját fejlesztésű csatlakozója, hanem az iPadből is. Lassan már tényleg csak az iPhone-on lesz ilyen aljzat.

Galéria megnyitása

Az Apple TV 4K az Egyesült Államokban olcsóbb lett, és bár nálunk nem csökkent a termék ára, de legalább nem is drágult. Ahogy az elődöt, úgy az újdonságot is 72 ezer forintért lehet megkaparintani, és még a 128 GB-os, Ethernet csatlakozós változata is csak 80 ezer forintba kerül, ami már tényleg meglepő a cégnél.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére