Shop menü

MEGÚJULT AF RENDSZERT KAPOTT A PANASONIC MILC KAMERÁJA, ÉS SPECIÁLIS KIADÁSBAN IS JÖN

A Lumix S5II együtt érkezik az Lumix S5IIx modellel, mely videózásra lesz még jobban kihegyezve egy sor érdekes extra révén.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Megújult AF rendszert kapott a Panasonic MILC kamerája, és speciális kiadásban is jön

A Panasonic egy frissített fényképezővel rukkolt elő a CES keretei között. A vállalat a Lumix S5 modell második generációját leplezte le, ami az S5II néven fut, és a videózásban még erősebb variánsa pedig a Lumix S5IIx jelölést kapta.

A Lumix S5 egy kedvelt kamerája volt a Panasonic-nak, azonban az autofókusz rendszer gyengesége mellett sokan nem tudtak elmenni szó nélkül. Éppen ezért a vállalat erre összpontosítva fejlesztette tovább a MILC fényképező második kiadását. A Lumix S5II teljesen új AF eljárással dolgozik majd, tehát a vállalat tényleg maga mögött hagyta a sokszor problémásan üzemelő, kontraszt alapú AF motort.

A Panasonic most először használ hibrid fáziskülönbségen alapuló AF rendszert.

Napjainkban igazából már a PDAF rendszerek szinte minden területen megjelentek, a Panasonic esetében egészen eddig kellett várni erre a fejlesztésre. De a Lumix S5II már az újabb, általánosan hatékonyabbnak tartott eljárást használja 779 AF mezővel, és remélhetőleg tényleg sokat segít majd a terméknek abban, hogy magabiztosabban üzemeljen. A videózásra sokszor használt kameránál ugyanis különösen érzékenyen tudta érinteni az embereket, mikor a fókuszrendszer elbizonytalanodott.

Galéria megnyitása

A Leica segítette a Lumix S5II fejlesztését, és az új kamera már egészen jó fókuszkövetési lehetőséget is biztosítani fog, ami képes lesz egyszerre több emberre is figyelni a videózás során. Az új CMOS szenzor full-frame formátumó, 24,2 megapixeles felbontással dolgozik, de egyébként 25,28 megapixel a teljes felbontása. A MILC ISO100 és 51 200 értékekkel tud dolgozni, amit elektronikusan képes kiterjeszteni 50-204 800 tartományra. A készülék dinamikatartománya állítólag meghaladhatja a 14 EV értéket is.

Galéria megnyitása

A fényképezésnél olyan fejlesztéseket lehet itt kiemelni, mint a 30 kép/mp-es sorozat támogatása úgy, hogy közben még az AF rendszer is dolgozik. Ezt a Panasonic természetesen elektronikus zárral valósította meg, a gördülő zár probléma elkerülése érdekében lehet mechanikus zárat is használni, de ilyenkor be kell érni 7 kép/mp-es tempóval. Egyébként a Lumix S5II képes a felvételek torzulásának kiküszöbölésére sok esetben, de azért a biztos mégis csak a mechanikus zár alkalmazása. A gépben integráltan van jelent egy 5 tengelyes stabilizátor, amit ki tud egészíteni a lencsékbe épített optikai stabilizátorral is.

Galéria megnyitása

A szerkezet egy megújult képfeldolgozó processzorral is fel lett vértezve, ennek köszönhetően majdnem 6K felbontásig képes elmenni, ha videózásról van szó. Támogatja az újdonság a 4:2:0 10 bites és 4:2:2 10 bites videózást is, előbbi opció 5.8K-ban, utóbbi pedig maximum 4K-ban érhető el. Biztosított már a valós idejű LUT, és képes a készülék színprofilok széles felhozatalát kezelni, így az utómunkánál nagyobb lesz a szabadság. Lassított felvételeket is tud lőni a gép, bár ebben az esetben 120 FPS jelenti a plafont, ami nem túl sok.

Galéria megnyitása

A Panasonic pontosan tudja, hogy sokan vehetik majd videózni a Lumix S5II-t, éppen ezért egy ventilátorral is megtámogatott belső hűtést integrált, hogy bírja a folyamatos terhelést. Az elektronikus kereső pedig egy fejlettebb, 3,68 millió pixeles felbontású OLED képernyőt kapott, hogy még élvezetesebb legyen az eszköz használata. A külső kijelző 3 colos és szabadon ki lehet hajtani, ami jól jöhet vlogolásnál. Hangot külső mikrofon nélkül is képes sztereóban rögzíteni a kamera, akár 96 kHz/24 bit minőség támogatása is megoldható. A Wi-Fi és a Bluetooth kapcsolódási lehetőség egyaránt biztosított.

Galéria megnyitása

A Lumix S5II mellett érkező Lumix S5IIx lényegében ugyanúgy néz ki, mint a testvére, de a videósok számára több érdekes extrát is biztosít, ezáltal még vonzóbb lehet a tartalomgyártóknak. Ez a kamera már képes 5,8K felbontású ProRes videók kezelésére is, amit közvetlenül tud USB-n csatlakozó külső adattárolóra menteni, de akár HDMI-n is képes ezt átvinni. Az Atomos Ninja V felvevő használta esetén RAW videós anyagokat is lehet menteni az említett minőségben.

Galéria megnyitása

Továbbá ebben a kamerában már biztosított a streamelési lehetőség közvetlen online kapcsolódást használva. Szóval nem kell közbe iktatni egyéb készüléket, hanem a Lumix S5IIx-től indítható az élő a hálózati összeköttetés biztosítását követően. Elég neki a Wi-Fi is, de csatlakoztatható kábelen is az internethez.

A Panasonic Lumix S5II 2200 euróba kerül majd az öreg kontinensen, és 2000 dollárért vesztegeti majd a gyártó az Egyestült Államokban, míg a Lumix S5IIx 2500 euróba, illetve 2200 dollárba fog kerülni. A készülék elérhető lesz Magyarországon is, de a hazai árazása egyelőre nem ismert.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére