Megújult a Sony szelfizésre tervezett okostelefonja

Az Xperia C4 ezúttal is LED vakus előlapi kamerával jön, de immáron egy MediaTek chipre épül, és Full HD kijelzővel rendelkezik.

Megújult a Sony szelfizésre tervezett okostelefonja

A Sony nemrég leplezte le Japánban az Xperia Z4-et, most pedig már az Xperia C4 érkezéséről számolhatunk be. Rutinosabb olvasóink minden bizonnyal emlékezhetnek még arra, hogy az Xperia C3-nak mi volt a specialitása: ez egy kifejezetten szelfizésre tervezett telefon volt. Nos, ez a fő irányzat a generációváltással sem változott meg.

Az Xperia C4 egy kiváló előlapi kamerával lett ellátva, aminél a körítésre is nagy hangsúlyt fektettek a tervezők. Egy széles látószögű, 5 megapixeles megoldásról beszélhetünk, ami mellé még egy LED-es villanó is került. Ez azt jelenti, hogy akár egy éjszakai szórakozóhelyen is kifejezetten jó önarcképeket lehet vele rögzíteni, és akkor sem fogja cserbenhagyni a felhasználót, ha az esetleg sötétben szeretne videóhívást folytatni. Ha pedig már a kamerarendszernél tartunk, azt is érdemes kiemelni, hogy a hátoldalán ezúttal egy 13 MPixeles főkamera bizonyíthatja a rátermettségét – természetesen ehhez is társul LED vaku. Az Xperia C4 videózáskor 1080p támogatással szolgál mindkét irányba. A készüléket egy meglehetősen nagy, 5,5 hüvelykes megjelenítővel látta el a Sony. A felhasznált panel remek képminőséget produkál majd, köszönhetően az IPS technológiának, valamint a Full HD felbontásnak. Széles betekintési szögek, erős napsütést is ellensúlyozó fényerő, kellemes színvilág és kiváló részletgazdagság jellemzi az Xperia C4-et. Ráadásképpen pedig még a Sony Mobile BRAVIA Engine 2 képjavítót is megkapta.

A japán vállalat egyre szorosabb viszonyt ápol a MediaTekkel, és a hírünk alanya is jól példázza ezt. A szakemberek egy MT6752 kegyeire bízták a család legújabb tagját. Mit kell tudni erről a chipről? Ez a lapka már 64 bites, nyolc darab egyforma Cortex-A53 mag népesíti be egy Mali-T760 MP2 grafikus feldolgozó egységgel kiegészülve, az órajele pedig akár az 1,7 GHz-et is elérheti. A rendszernek immáron 2 GB-nyi memóriával kell majd gazdálkodnia, tehát ilyen tekintetben sem érheti szó a ház elejét. Az Xperia C4 szinte minden körülmények között megbízhatóan fog teljesíteni. Szerencsére még a háttértárát sem szabták aránytalanul szűkösre, hiszen alapból is 16 GB-os kapacitással szolgál, és ha ez mégis kevésnek bizonyulna, akkor még mindig ott a memóriakártyás bővítési lehetőség. A kapcsolati képességeit számba véve kiemelendő a 4G LTE hálózati modem megléte – ez akár 150 Mbps-os letöltési sebesség elérésére is képes lehet megfelelő infrastruktúra mellett –, valamint az NFC chip is. Ezen felül van még a tarsolyában 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő WLAN DLNA-val és Wi-Fi Directtel, Bluetooth 4.1 modul apt-X-szel kiegészülve, ANT+ a fitneszkütyük számára, FM rádió RDS támogatással és A-GPS vevő is, mely akár a GLONASS műholdakat is segítségül hívhatja.

Az operációs rendszer szerepét az Android 5.0 tölti be, ami a Sonynak köszönhetően több hozzáadott szolgáltatással, tartalommal, valamint alkalmazással is el lett látva. Szerencsére a vállalat eddigi okostelefonjainál megismert letisztultság jellemzi az Xperia C4-et is, így a Lollipop a gyári állapotára emlékeztető sebességgel fog mozgásba lendülni. A 150,3 x 77,4 x 7,9 milliméteres vonalakkal határolt eszköz csaknem 150 grammot (147 g) nyom, de ekkora tömeggel számolni is kell egy 5,5 colos telefonnál. Ami egy kicsit belerondít a viszonylag jó összképbe, az az akkumulátor, mely mindössze 2600 mAh-s kapacitással szolgál. Nem meglepő módon így csak 13 órányi beszélgetésre elegendő a tartaléka, pedig ilyenkor a kijelző be sincs kapcsolva. Zenehallgatással a gyári lejátszót használva 53 órát bír ki, de ebben az esetben is inaktív a megjelenítő. A telep ráadásul beépített, így a cseréje sem egy egyszerű művelet lesz, érdemes vele egy szakszervizt felkeresni. Az Xperia C4 a megszokott fekete és fehér színeken felül mentazöld kivitelben is megvásárolható lesz, ami főleg a fiatalok érdeklődését keltheti fel – persze ez a telefon lényegében eleve nekik készült.

A Sony Xperia C4 csak júniusban fog kereskedelmi forgalomba kerülni, így egyelőre arról nem is tudunk beszámolni, hogy mennyit kérnek majd érte. A készülék két kivitelben landol a boltok polcain, a hagyományos mellett számolni kell a „Dual” jelzővel illetett variánsra is, ami már két SIM kártya kezelésére lett felkészítve.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward