Megújult a Moto G és családdá bővült a Moto X

A Motorola leleplezte a legújabb Moto G modellt, továbbá bemutatta a Moto X Style és Moto X Play okostelefonokat.

Megújult a Moto G és családdá bővült a Moto X

A Moto G bemutatására már régóta számítani lehetett, hiszen rengeteg információ szivárgott ki ezzel az okostelefonnal kapcsolatban az elmúlt napokban, hetekben, de a két új Moto X modell némi meglepetésként futott be. A Motorola ezzel a három mobillal csaknem a teljes termékkínálatát frissítette, igazából csak a Moto E maradt ki, de az már február végén átesett egy komolyabb vérfrissítésen.

Motorola Moto G (2015)

Az újdonságok sorát kezdjük az új generációs Moto G szemrevételezésével, ami valójában már a második készülék 2015-ben ezen a néven, de ettől függetlenül a 2015 jelzővel illették. Ez az okostelefon egy 5 hüvelykes megjelenítővel lett ellátva, ami a 720p-s felbontásnak köszönhetően 294 PPI-s pixelsűrűséget fog produkálni. A megjelenítő nemcsak részletgazdag, hanem az IPS technológiának köszönhetően minden más tekintetben is kiváló képminőséget produkál. Még az előlapjánál maradva ki kell emelni a kijelző felett található kamerát. Ez az egység nem csak a videóhívások alkalmával fog jól szerepelni, hanem akkor is, ha egy-egy önarcképet kell megörökíteni, hiszen 5 MPixeles megoldásról beszélhetünk, ami F/2.2-es rekesszel dolgozó lencsék mögött van. A főkamera pedig már egy Sony IMX214 érzékelőre épül, mely 13 megapixeles fotók alkotására alkalmas. Ennek a munkáját egy F/2.0 rekeszértékkel dolgozó lencserendszer próbálja segíteni, igazán sötét körülmények között pedig a kéttónusú LED-es villanó bizonyíthat.

A szerkezetben lapuló hardver 64 bites, egy Qualcomm Snapdragon 410 besorolású chip tevékenykedik benne. Az MSM8916-tal már sokszor találkozhattak az érdeklődők, ez Cortex-A53 magokkal van ellátva, szám szerint néggyel, amelyek itt 1,4 GHz-es órajelen üzemelnek. A chip továbbá tartalmaz még egy Adreno 306 grafikus feldolgozó egységet is. A tárhelyet és a rendszermemóriát figyelembe véve érdekes módon kétféle kivitellel kell számolni. Az olcsóbbik konfigurációban 1 GB-nyi RAM rejtőzik egy 8 GB-os tároló mellett, míg a drágábbnál, amelyet már 16 GB hellyel láttak el a szakemberek, 2 GB jut a rendszer számára. A háttértáraik a vásárláskor kevésbé számítanak befolyásoló tényezőnek, hiszen mindkettőt lehet bővíteni, így az sem jelent komoly gondot, ha esetleg alapjáraton szűkösebb a kapacitás. A kapcsolati képességek terén kezdésnek meg kell említeni a 4G LTE hálózati modem meglétét, ami a SoC képességeiből kiindulva négyes kategóriájú lesz, tehát 150 Mbps-os letöltési sebességet támogat. Ezen felül van még a telefon kelléktárában 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul Low-Energy kiterjesztéssel, és persze A-GPS vevő is.

Az Motorola a Google időszakban a legfrissebb rendszerrel kezdte szállítani a mobiljait, és ezen akkor sem változtatott a vállalat, mikor a Lenovo kezébe került. A Moto G (2015) az Android 5.1.1 Lollipop rendszerrel került bevetésre, ami előre telepített applikációkkal is meg lesz fűszerezve, hogy már az első bekapcsoláskor egy sokoldalú gép fogadja a vásárlókat. Dizájn tekintetében jelentős változás nem történt, csak a hátlap rajzolódott át valamelyest. A telefont 142,1 x 72,4 x 6,1 milliméteres vonalak határolják, de a hátlap kialakításából fakadóan a legvastagabb pontján 11,6 mm-es; a tömege 155 gramm. Érdekesség, hogy itt megfelelő szigeteléseket használtak a szakemberek ahhoz, hogy a mobil megfeleljen még az IPx7 szabványnak is, ami azt jelenti, hogy olyannyira bírja a vizet, hogy az csak nagyobb nyomás mellett tud beleférkőzni. Az üzemideje átlagosnak ígérkezik, egy 2470 mAh-s kapacitású akkumulátor lesz ugyanis a burkolat alatt.

Motorola Moto X Play

A Motorola első Moto modellje az X volt még évekkel ezelőtt. Mostanáig minden évben kaptak az érdeklődők egy új Moto X-et, ezúttal viszont a vállalat már két modellel lepte meg a nagyközönséget. A Moto X Style és a Moto X Play kettőséből kezdjük a bemutatást az utóbbival, ami egy erős középkategóriás megoldásnak ígérkezik. Ez az újdonság egy 5,5 hüvelykes megjelenítőnek ad otthont, ami már Full HD felbontással operál. A 401 PPI-s pixelsűrűséget felvonultató okostelefon széles betekintési szögekkel és kiváló színekkel fog hódítani, tehát összességében remek képi világra van kilátás. A Moto X Play az új Moto G-hez hasonlóan egy 5 megapixeles kamerát vonultat fel az előlapján, ezzel a felhasználók önarcképeket fotózhatnak, és HD videóhívásokat bonyolíthatnak, ha a szükség éppen úgy hozza. A főkamerát figyelembe véve igazán jól domborít a szerkezet, ugyanis ennél már egy 21 MPixeles egységről beszélhetünk. A Motorola szakemberei természetesen a körítésről sem feledkeztek meg, és egy F/2.0-s apertúrájú lencserendszert tettek elé, mellett pedig egy dupla LED-es villanó tűnik fel – ez a színhőmérsékletekkel játszva próbálja majd megőrizni a vakus képeknél is az eredeti színeket.

A Moto X Play egy kellemes társ lesz a Snapdragon 615 szériás Qualcomm MSM8939 lapkával felvértezve. Ez a központi chip már nyolcmagos és egyforma feldolgozók vannak benne, de a big.LITTLE architektúra révén két csokrot különböztetünk meg. Az egyik kvartett 1 GHz-en dolgozik majd, a másik pedig már akár 1,7 GHz-ig is skálázódhat, ha minden erejét latba kell vetnie. A játékok során egy Adreno 405 IGP-n lesz a sor, hogy bizonyítson – a magas felbontás néha komolyan feladhatja neki a leckét. A rendszermemória itt már minden esetben 2 GB-os méretet öltött, azonban a tárhelyet tekintve megint két modellel lehet számolni. Az alapgép 16 GB-nyi tárkapacitással fog szolgálni, de elvihető lesz 32 GB-tal is. Ha fogytán lenne a szabad terület, akkor egy microSD kártyával pillanatok alatt lehet segíteni a helyzeten. A kapcsolati képességeit tekintve jól áll a Moto X Play. A 4G LTE hálózati modemnek köszönhetően mindig villámgyorsan lehet rajta internetezni – már amennyiben ebben társ az adott infrastruktúra is –, ezen felül van még benne kétsávos, 802.11 a/b/g/n előírásoknak megfelelő WLAN, Bluetooth 4.1 LE modul, és persze A-GPS vevő. Extraként pedig kiemelendő, hogy itt már akad NFC chip is, így lehet majd használni például a mobilos fizetések alkalmával.

A Moto X Play már lényegében a phablet gúnynévvel illethető, és ezt bizony érzékelteti a fizikai mérete is. A térfogata 148 x 75 x 10,9-es, és még a legvékonyabb pontján is 8,9 milliméteres a készülékház, a tömege pedig csaknem 170 gramm (169 g). Szerencsére azonban nem csak a nagy kijelzőnek, hanem az akkumulátornak is betudható ez a vaskosság, a hátoldala mögött ugyanis egy egészen komoly, 3630 mAh-s telep húzta meg magát. A Moto X Play biztosan kiválóan fog szerepelni, ha az üzemidejét veszik majd górcső alá, akár videózással is átvészeli majd reggeltől estig egy töltéssel, és akkor sem fogja 3-4 óra alatt bedobni a törölközőt, ha folyamatosan játszik rajta a felhasználó. Az operációs rendszerről itt még nem esett szó, de ilyen téren nem is nyújt előrelépést a Moto G (2015)-höz képest – hiszen nincs hova. Ezen az okostelefonon is a legfrissebb Android, az 5.1.1-es Lollipop teljesít szolgálatot.

Motorola Moto X Style

Végül nézzük a Moto X Style-t, ami érdekes módon néhány régióban másik névvel, Moto X Pure Editionként fog felbukkanni, ez a két azonosító tehát egyugyanazon okostelefont takarja. Ennél a modellnél már szinte mindent bevet a Motorola, egy igazi zászlóshajóval állunk szemben, ami némi kompromisszummal ugyan, de szinte bármelyik jelenleg kapható mobilnak méltó riválisa lehet. A megjelenítője hatalmas, 5,7 colos képátlóval büszkélkedhet, és ehhez 515 PPI-s pixelsűrűség társul. Ebből már mindenki kitalálja, hogy egy Quad HD felbontású panelről van szó, ami az IPS technológiával megtoldva kifogástalan eredménnyel fog szolgálni. A kamerarendszerét tekintve első blikkre ugyanazt tudja, mint a Moto X Play, de jobban megvizsgálva hamar kiderül, hogy itt még jobb a helyzet. A „szelfikamera” amellett, hogy itt is 5 MPixeles (F/2.0), már el van látva egy LED-es segédfénnyel is, ami azt jelenti, hogy nagyon rossz fényviszonyoknál is lehet vele önarcképeket csinálni – illetve a videóhívások bonyolításánál is jól jöhet a segédfény. A főkamera pedig már fáziseltérést detektáló autófókusszal dolgozik, így a másodperc tört része alatt tudja majd hajszálpontosan beállítani az élességet. A DxO mostanra bevizsgálta ezt az egységet, és a méréseik alapján ez az egyik legkiválóbb főkamera a piacon, jobb képességekkel bír, mint például az Xperia Z3 Plus vagy az iPhone 6 Plus egysége.

A készülék lelke egy Qualcomm Snapdragon 808 chip. A Motorola azért választhatott ilyen lapkát az S810 helyett, hogy biztosan elkerülje a melegedési problémákat, ahogy az LG is tette a G4 csúcsmodell esetében. Az MSM8992 két 1,8 GHz-es Cortex-A57 processzormagot állít csatasorba az energiahatékonyságért felelős Cortex-A53 négyes mellett, amik eleve alacsonyabb frekvencián munkálkodnak. A grafikus feladatok itt egy Adreno 418-ra lesznek bízva, és ez jelenti a gép legsarkalatosabb pontját; tudniillik ez az IGP ugyan már jó teljesítménnyel bír, de megkapja a nyakába Quad HD felbontást, ami bizony elég terhelő tud lenni, ha egy játék natív felbontáson akar futni (szerencsére nem mindegyik akar). A rendszer számára 3 GB-ot tartogat az okostelefon, a jövendőbeli tulajdonosok pedig választhatnak majd a vásárláskor 32 és 64 GB-os háttértárral ellátott megoldások között. Itt már egészen nagy kapacitásról beszélhetünk, ám ennek ellenére nem kell lemondani a bővíthetőségről sem, így egy microSD kártyával pillanatok alatt fentebb lehet tornászni a rendelkezésre álló tárhelyet. A Moto X Style 300 Mbps-os letöltési sebességet támogató 4G LTE hálózati kommunikációs egységgel érkezik, de van még a kelléktárában MIMO-val megtoldott Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac), A-GPS vevő, Bluetooth 4.1 modul, és persze NFC chip is, ami ezen a szinten már nem extra, hanem sokkal inkább elvárás.

A Moto X Style-on is az Android 5.1.1 fut, mint a fenti pároson. A Lollipopot idővel ráadásul szinte biztosan az Android 5.2 „M” fogja felváltani egy átfogó frissítés keretében. (A Motorola a szoftveres oldal remek koordinálásával sokak bizalmát szerezheti meg, jelenleg talán csak náluk garantált az, hogy minden idei modell frissülni fog a következő főverzióra.) A Motorola ennél a telefonnál már az anyaghasználatra is nagyon odafigyelt, a fém felületeknek köszönhetően pedig már 179 grammig kúszik a mérleg nyelve a Style alatt. A masina 153,9 x 76,2 x 11,06 milliméteres házban lakik, szóval nem a világ legkecsesebb darabja, de a különleges kialakításának köszönhetően összességében vékonynak érződik, a peremek mentén ugyanis csak 6,1 milliméteres, kényelmesen belesimul a tenyérbe. Érdekesség, hogy a burkolata cseppálló (IPx2). A gépnek beépített akkumulátora van, ami csak 3000 mAh-s. Sajnos ez eléggé soványnak ígérkezik, hiszen már a hasonló paraméterekkel, de kisebb kijelzővel ellátott LG G4-nél is karcsú volt ez a kapacitás. Viszont a készülék kínál gyorstöltési eljárást, amivel 15 perc alatt 34 százalékra pörög fel az akkumulátor nulláról.

A Motorola élen jár az okostelefonok testreszabásában. Mindegyik felsorolt Moto mobilt számtalan változatban teszi majd elérhetővé a vállalat, így arra biztosan nem lehet majd panasza az érdeklődőknek, hogy nem találják az ideális kivitelt, sőt mi több, biztosan akad majd olyan vásárló, aki részben a Moto Maker miatt teszi le a voksát valamelyik gép mellett.

A Motorola Moto X (2015) olcsóbb kivitele 230 euróért kelleti majd magát, ha viszont már a 2 GB-os kivitelre pályázik a vásárló, 280 euró kifizetésére kell felkészülnie; ez a kiválasztott területeken mostantól elérhető. A Moto X Play valamikor augusztusban érkezik, és 16 GB-tal 350 euróról fog indulni az ára, a Moto X Style pedig 500 euróba kerül majd alapjáraton a 32 GB-os tárhellyel, és szeptemberben bukkanhat fel a boltok polcain. A Moto Maker minden esetben feláras.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward