Megtorpedózták az érintőképernyőket?

11 cég és több millió érintőképernyős termék, köztük az iPhone-ok és iPod Touch-ok és a megfelelő fajtájú MacBookok is bajba kerülhetnek, ha rosszul sül el a legújabb tengerentúli szabadalmi pereskedés.

Megtorpedózták az érintőképernyőket?

Az USA-ban olyannyira elterjedt hétköznapi, vidám népi játéknak számít a cégek közti szabadalmi pereskedés (ki találta fel előbb, ki koppintotta, ki nem fizetett érte), hogy az ilyen ügyekről már tényleg csak akkor érdemes szót ejteni, ha azoknak valahogy netán mégis lehetnének jelentősebb következményei, és/vagy valamiért kirívóan nagy volumenűek. Ilyen ez a mostani is.

Ezúttal ugyanis a Typhoon Touch Technologies perelt be 11 óriást arra hivatkozva, hogy azok mind megsértették a hordozható érintőképernyő-technika terén bejegyzett szabadalmiakat, és most a kiesett bevételeiket természetesen kárpótlást követelnek, valamint még azt is - és ha nyernek, úgy ez lehet a legsúlyosabb tétel - a szabadalomsértésben érintett termékek gyártásának leállítását, amiből pedig a Typhoon jogi képviselője szerint több millió lehet.

És hogy kiket is sújt ez az ügy? A következőket: Apple, Dell, Fujitsu, Toshiba, Lenovo, Panasonic, HTC, Palm, Samsung, Nokia és LG. Volt még további két, valamivel kisebb vádlott is (Motion Computing és Electrovaya), azonban ezekkel a cég sikeresen megegyezett peren kívül, miután legalábbis az utóbbi elismerte a szabadalomsértést és kompenzációként felajánlotta az USA-beli Scribbler Tablet PC-i mintegy 20%-át.

Konkrétan két szabadalmat nevezett meg a Typhoon, amelyekkel meglátása szerint visszaéltek, ezek pedig az "Érintőképernyő és számítógépes rendszer", valamint az "Érintőképernyős hordozható számítógép és számító rendszer". Hogy mindennek milyen kihatása lesz például az iPhone-okra, iPod Touch-okra, és az érintős MacBookokra, valamint a többi cég termékeire, azt még nem lehet tudni, de erre érdemes lesz odafigyelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward