Shop menü

MEGTÉVESZTŐEN BESZÉLT AZ IPAD AIR (M2)-RŐL AZ APPLE

Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Megtévesztően beszélt az iPad Air (M2)-ről az Apple

Visszafogottabb a vártnál az új generációs iPad Air. A benne található rendszerchip kisebb teljesítményt nyújthat, mint amire számítani lehetett, és amiről az Apple beszélt eredetileg. Ez meg is magyarázza azt a különbséget, amit már az előzetes teszteken is látni lehetett az újdonságnál.

Május elején jelentette be az Apple az iPad Air új generációját, ami már kettő méretben debütált. A 11 hüvelykes táblagép mellé befutott egy 13 colos változat is, így a kínálat még szélesebb, színesebb lett. Ezeket a készülékeket a vállalat már egyaránt az Apple M2 rendszerchippel látta el, ami korábban például a MacBook Air modellekben is bevetésre került. Ebből következik, hogy a teljesítményre papíron nem lehet majd panasz.

Azonban érdekes módon az iPad Air nem tudta hozni azokat az eredményeket, amit egy másik Apple termék produkált ugyanezzel a lapkával. A GFXBench Wild Life Extreme Unlimited tesztben például 6800 pont helyett csak 6200 pont környékén teljesített a 11 hüvelykes iPad Air (M2). Az Apple M2 eredetileg 10 feldolgozóból felépülő IGP-t használ, és az Apple a 10 magos GPU-ról írt, mikor bejelentette az iPad Air párost, de most úgy tűnik, hogy mégsem fogtak be minden egységet dolgozni.

Galéria megnyitása

A terméklapon a részletesebb leírásban már azt lehet látni, hogy ezúttal az integrált GPU csak 9 aktív magból áll, nem pedig 10 magos. Az Apple M2-ből volt egy olyan kivitel is korábban, ami 8 magos GPU-val rendelkezett, de a jelek szerint annyira ebben az esetben nem adta le a cég. A 8 feldolgozós IGP a fent említett GFXBench Wild Life Extreme Unlimited tesztben kb. 5700 pontot tud felmutatni, ami arányaiban megfelel annak, amit el lehet várni egy 10 helyett 8 magos integrált GPU-tól.

Galéria megnyitása

Azt nem tudni, hogy az Apple a bemutatóanyagban miért tüntetett fel 10 magos felépítést a grafikus vezérlőnél, miközben teljesen egyértelmű, hogy egy kicsit „rövidebb” ebben az esetben az integrált GPU. Ezt maga is megerősíti a részletesebb termékinformációban. Érdekes módon eddig egyébként ilyen 9 magos kiszerelés nem is volt, az Apple az iPad Air (M2) széria számára sakkozta ezt össze.

Több oka is lehet annak, hogy végül nem teljes egészében lehet itt kihasználni az Apple M2 chipet. Elképzelhető, hogy így gazdaságosabban tudja kiszolgálni a táblagépeket egy kicsivel, mivel nem kell a teljes IGP-nek üzemelnie. Azonban arra is van némi esély, hogy ilyen formában kicsit jobb energiahatékonyságot tud elérni, ami a hosszabb üzemidő elérésében jól jön.

Jelentősége ennek nem különösebben lesz egyébként, mert a teljesítményre valószínűleg így sem lehet majd panasz. Csak az a furcsa, hogy miért tájékoztatott eredetileg mindenkit arról a cég, hogy 10 aktív feldolgozóból álló IGP lesz itt bevetve az Apple M2 rendszerchippel, miközben végül csak 9 magot használ. Korábban pedig nem is volt ilyen 9 magos felépítésű változat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére