Megszűnik az AMD Catalyst – sokkal jobb app jön helyette

Az AMD-nél kezdenek beérni az átstrukturálás első gyümölcsei, amelyek meglehetősen bíztató újítások formájában érkeznek.

Megszűnik az AMD Catalyst – sokkal jobb app jön helyette

Az AMD háza táján néhány héttel ezelőtt komoly változás történt, ugyanis a GPU üzletág ismét egyetlen személy felügyelete alá került, amire az ATI időszak óta nem volt példa. Az egységesített csoport a Radeon Technologies Group nevet kapta, vezetésével pedig a grafikai ipar neves veteránját, Raja Kodurit bízták meg.

Galéria megnyitása

A csapat első feladata egyebek mellett az, hogy bevezessék a vállalat új szoftverstratégiáját, amelynek célja világszínvonalú szoftverkörnyezet biztosítása a vállalat új és régi grafikus processzorai számára, így a felhasználók remekül áttekinthető kezelőfelületen keresztül érhetik el a különböző beállításokat, illetve az esetleges új szolgáltatásokat is. Az újdonság tulajdonképpen a Catalyst driver helyét veszi át és sokkal több lesz egyszerű drivernél: a Radeon Software az AMD szerint egy mini grafikai operációs rendszer.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

Az új időszámítás ma kezdődött el a Radeon Software Crimson Edition bemutatásával, ami egy tető alá hozza a Radeon és a FirePro termékek beállításait, valamint számos újítást is kínál, így alaposan felülmúlja elődjét, a Catalyst Control Centert.

Galéria megnyitása

A Radeon Software Crimson Edition különböző változatai a jövőben WHQL és Béta kiadás formájában egyaránt érkeznek majd, de az első verzió egy WHQL aláírással is rendelkező megoldás lesz, ami a 15.11-es verziószámot viseli. Ez a kiadás még ebben a hónapban elrajtolhat, de megjelenésére még egy picit várni kell.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A friss szoftverplatform kinézet tekintetében remekül illik majd a Windows 10 dizájnjához, de a Linuxra és Mac OS X-re készített változatok is követni fogják az adott operációs rendszer dizájnbeli sajátosságait. A Radeon Software Crimson Edition érkezésével a Catalyst és a Raptr egyaránt távozik, az új szoftvercsomag használatához pedig ezentúl nem lesz szükség a .Net keretrendszerre, ami a CCC esetében fontos összetevő volt.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A minimalista dizájnnal rendelkező szoftveren belül minden fontos beállítás elérhető lesz, maga az alkalmazás pedig gyorsan elindul majd, hála az alapos optimalizációnak. A szalagmenüket tartalmazó felhasználói kezelőfelület füles elrendezésre támaszkodik, ami könnyedén és gyorsan elérhetővé teszi a különböző beállításokat: a főmenüben a felső menüsor a fontos rendszerbeállításokat tartalmazza, az alsó pedig a további apró beállításokat, illetve a közösségi gombokat rejti. A Raptr távozásával a játékokhoz kapcsolódó beállítások a Game menübe kerülnek, amelyben a különböző globális beállítások elvégzése mellett a grafikus alrendszer tuningjára is van mód, sőt, az egyes játékokhoz akár eltérő órajel-értékeket is megadhatunk, amelyek az adott cím indításakor automatikusan életbe lépnek.

Galéria megnyitásaGaléria megnyitása

A Video fülön nyolcféle profil közül lehet választani, amelyek különböző tartalmakhoz passzolnak, a Display menüben pedig a felbontással, képfrissítési rátával, a skálázással és egyéb funkciókkal kapcsolatos beállítások sorakoznak – egyebek mellett a Virtual SuperResolution is itt engedélyezhető. A több monitorral rendelkező konfigurációknál külön Eyefinity menü is megjelenik majd, ahol gyorsan elvégezhetőek a szükséges finomhangolások. A System menüpont az aktuális konfiguráció hardveres és szoftveres paramétereit részletezi majd.

A Radeon Software Crimson Edition remekül beleolvad majd a Windows 10 asztalba, és elég átgondoltnak tűnik, kíváncsian várjuk milyen lesz a gyakorlatban.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap