Meglepően jó fél-prémium monitorok a 22 inches kínálatból

21,5 colos fél-prémium kijelzőket vizsgáltunk meg a BenQ, Philips és Samsung műhelyéből.

Meglepően jó fél-prémium monitorok a 22 inches kínálatból

1. Bevezető

Mai tesztünkben kisebb méretű (21,5 colos) prémium kijelzőket vizsgálunk meg, melyhez a tesztanyag a BenQ, Philips és Samsung műhelyéből érkezett hozzánk. A monitorok annyiban hasonlítanak egymásra, hogy egyikben sem TN panel van, hanem A-MVA, IPS, illetve a Samsung saját fejlesztésű ADS példánya, így mai tesztünket akár a különböző panelek csatájának is tekinthetjük.

Lássuk a fontosabb adatokat:

2. BenQ VW2230H - Áttekintés

BenQ VW2230H

Tagadhatatlan, hogy a kijelzőt nem mostanában tervezték, hiszen a káva nem divatosan vékony, de nem is túl vastag, ezért még ma is elfogadható. A dizájn a maga egyszerűségében jó, a matt fehér festés pedig egy üde színfolt, már a tapintása is más, mint a mai csillogós kávájú monitoroknak. A kijelző anyagminősége kivételesen jó, bárhová is nyúltunk, mindenhol pontos illesztésekkel és masszív anyaghasználattal találkoztunk.

A menü érintőgombjai ezúttal jó helyre kerültek, mert a káva elején vannak, így könnyen hozzáférhetünk ezekhez. Tájékoztató feliratok a káván nincsenek, helyette egy kisebb menü bukkan elő, ami segít nekünk megtalálni a megfelelő funkciót (ezt bármelyik mező megérintésével kiválthatjuk). A menü reakciója lehetne kicsit gyorsabb, de már ez is elég hatékony ahhoz, hogy idegeskedés nélkül tudjuk beállítani a monitor képét. Az érintőmezőknek a képbeállítások elvégzése után is hasznát vehetjük. Alaphelyzetben a gyorsgomboknál rendelkezésünkre áll a képprofil váltás, a bemenetváltás és a hangerőszabályzás, ám ezeket tetszés szerint átkonfigurálhatjuk (később még kitérünk erre). Apróság, de jó tudni, hogy az állapotjelző lámpa fénye sem zavaró, ami azért fontos, mert a menüben letiltani nem lehet.

A kijelző állványa egyszerű, mint a faék, de stabil, mint a beton, ami a vaskos talapzatnak köszönhető. A talp különlegessége még, hogy egy félgömb formájú lyuk található meg rajta, amibe a mellékelt zöld színű telefontartót illeszthetjük bele. Ami a konfigurálhatóságot illeti, az elforgatásról, porté módról és a magasságállításról is le kell mondanunk. A panelt megdöntetni viszont elég széles keretek közt lehet, erre előrefelé 5 fokban, hátrafelé 20 fokban képes az állvány. Egy másik kijelző után feltűnő volt, hogy a panel a szokásosnál kicsit magasabban van, de a monitor így sem okozott nyakfájást, az ergonómiát rendben találtuk.

Ha a hátlapot is megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy a kijelzőn felfüggesztési lyukak is vannak, a monitor tehát a fali konzolokat is támogatja. A csatlakozók közt az alapvető HDMI, DVI és VGA található meg, egyet-egyet kapunk belőlük. Beépített hangszórók nincsenek, azonban a készülék hátulján egy fejhallgató kimenet is megtalálható, így a HDMI audio sávja is hallható lesz. A mellékletben egy kézikönyvet és egy CD-t találtunk (ez utóbbin a kijelző drivere van), ezen kívül egy VGA kábelre és egy tápegység kábelre bukkantunk. A HDMI vagy DVI madzagról nekünk kell gondoskodni.

3. BenQ VW2230H - OSD és Képprofilok

OSD

A kijelzőben már a gyártó újfajta OSD-je található meg, ami egyébként kísértetiesen hasonlít a Dell hasonló kategóriás monitoraiban lévő képernyőmenüre. Kinézetre és tartalomra is nagy a hasonlóság, még a testre szabható gyorsgombok is benne vannak. Lássuk hát, az egyszerűbb képbeállításokon kívül milyen extrák fogadnak minket:

[list type="unordered"]

[*]Hue és Saturation: Az egységes színhatást tolhatjuk el a különböző színek irányába, illetve színtelítettséget állíthatunk vele.

[*]AMA: Szabályozható válaszidő-gyorsítás. Lehetőségeink: Off (nincs gyorsítás), High (normál gyorsítás), Premium (maximális gyorsítás).

[*]Picture Mode: gyári képprofilok (ezekkel alant foglalkozunk).

[*]Display Mode: Beépített képarány kezelés. Lehetőségeink: Overscan (a kép egy kicsit kilóg mindenfelé), Full (teljes képernyős megjelenítés), Aspect (képarány megtartásos megjelenítés).

[*]Customkey: Az említett gyorsgombok tesreszabása a következő lehetőségek egyikére: Picture Mode/Display Mode/Brightness/Contrast/Auto Adjustment/Volume/Mute/Input. A felsorolt lehetőségek mindhárom gyorsgomb esetén elérhetők.

[*]HDMI Auto Switch: Engedélyezhetjük, hogy HDMI jel estén a monitor átkapcsoljon-e a HDMI bemenetre, illetve a jel megszűnése esetén vissza.

[*]Auto Power Off: Egyszerű kikapcsolás időzítő, ami készenléti állapotba helyezi a monitort, ha lejár a beállított idő (10, 20 vagy 30 perc).

[/list]

Képprofilok

A monitorban lévő gyári képprofilok egyszerű megoldást jelentenek, ha nem szeretnénk bíbelődni a képbeállításokkal, és helyette egy gombnyomásra akarunk markáns változást látni a képernyőn. Ezeket Senseye sémáknak hívják, és ezúttal újakat is találtunk köztük. A szokásos profilok mellett, mint amilyen a Standard, Movie, Game, Photo, sRGB és Eco, már a Reading, az M-book, valamint a User is elérhető a számunkra.

De lássuk őket egyenként. A Standard egy általános séma, ezt bármilyen helyzetben elővehetjük, különleges színhatása nincs, és egyéb képmanipulációt (pl. élesítést) sem alkalmaz. Ha a pontosság helyett a szép, színes látvány számunkra az elsődleges, akkor ezt a Movie, Game és Photo sémákkal lehet elérni. Ezek filmnézéskor, játék közben és fotók nézegetésénél jöhetnek jól, de csak akkor, ha szeretjük az élesítést és nagy színtelítettséget. Ha szemkímélő, de mégis látványos eredményt szeretnénk, akkor az Eco sémára érdemes átkapcsolni. Ennek képe szintén élesített és erősen szaturált, de sötétebb náluk, ezért hosszútávon is nézhető. Az sRGB elvileg a választék legpontosabb képprofilja, hisz ilyenkor a monitor a lehető leghűbben próbálja meg elénk tárni a képet az sRGB színtérben. Túlzásoktól mentes, nyugodt képe ezért hosszútávon is kellemes a szemnek. A Reading séma nagyon meleg színárnyalattal próbálja megidézni a hagyományos izzók fényét. Ez elméletben nem egy rossz ötlet, csak kár, hogy emellé nagyon homályos kép társult, ezért erőlteti szemeinket. Az M-book séma Macbook-okhoz készült, célja az eredeti kép visszaállítása, ha hordozható almás gépünkre egy BenQ monitort csatlakoztatunk. Ezt a sémát önmagában nincs értelme tesztelni, mert a megfelelő eredmény csak a hozzá való video jellel tud érvényesülni. Nekünk nem volt ilyen noteszgép a közelünkben, de PC-re csatlakoztatva az alaphelyzeti Standardra hasonlított a legjobban, annyi különbséggel, hogy az M-book profilnak némi élesítése is volt.

A „színező” profilok esetében a dinamikus kontrasztot is bekapcsolhatjuk, a többinél ez a funkció inaktív maradt a menüben. A virtuális kontrasztállítás sebessége viszonylag lassú, ezért a funkciónak nem sok gyakorlati haszna van, a kontraszt csak papíron több. Bár szemre ezek a profilok a legszebbek, számolnunk kell vele, hogy a látványos megjelenítés a pontosság rovására megy, a színátmeneti gradienseken némi sávosodás is látszik.

Bár szemre szép képük van, méréseink alapján a profilok hagyományosan pontatlanok, épp csak beleférnek az átlagos minősítésbe. Amikor megkerestük a kijelző számára optimális beállításokat, akkor sokkal jobb eredményt kaptunk. A kalibráció során a User profilból indultunk ki. Ezt bármikor módosíthatjuk anélkül, hogy a többi profilt felülírnánk, bár ez utóbbi esetén sincs gond, mert a sémák egyenként visszaállíthatók.

A finombeállítás segített a helyzeten, de a gamma értéke még korrigálásra szorult. Miután ezt is megtettük, már nagyon szép eredményt értünk el, ami az egyéni ICC színprofil betöltésével csak tovább javult.

Ha mégis szeretnénk elkerülni a kalibrálást, akkor a Standard és Game sémákat érdemes alkalmazni, vagy próbálkozzunk a következő beállításokkal:

4. BenQ VW2230H - Képminőség

Képminőség

A képminőségbeli tesztek alapján elmondhatjuk, hogy a monitor színei szép élénkek voltak, a színező képprofilokkal pedig egészen mesés látványban volt részünk. A színátmeneti gradienseken viszont kisebb sávosodás is volt, bár ezt csak a teszteken lehetett észrevenni. Ezért bőven kárpótol minket az, hogy a sötét részletek nagyon jól látszottak, így játék közben és képszerkesztéskor minden apró részletre fény derült. A háttérvilágítás fényereje épp ideális tartományban mozgatható, ezt a bekalibrált monitoron 73 és 244 cd/m^2 között tudtuk állítgatni. Ez lehetővé teszi, hogy a kijelzőt szemkímélőn, vagy ha akarjuk, kellően nagy fényerővel tudjuk használni. A panel egyébként matt bevonatot kapott, azért hogy az olvashatósággal biztosan ne legyen probléma.

A kijelző élességével nem volt különösebb gond, és ha nem hasonlítgatjuk a többi monitorhoz, akkor akár hibátlannak is tűnhet (különösen úgy, hogy egy 21,5 inches készülékről van szó, amin egészen aprók a képpontok, hiszen ebből 1920*1080 darab van a képernyőn). A tesztek viszont azért készülnek, hogy minden apróságra rávilágítsunk, ezért nem mehetünk el amellett, hogy a betűk közelről már nem voltak olyan tűélesek, mint néhány másik monitornál. Ez mindkét digitális bemenetre igaz, jó hír viszont, hogy ezt a szintet a VGA bemenet is hozta.

A monitor az alacsony felbontásokat hihetetlenül jó minőségben interpolálja, ezért szinte mindegy melyiket választjuk, ha egy régi játék miatt vagy sebességcsökkentés céljából váltunk kisebb képméretre. Ha a legjobb minőséghez ragaszkodunk, akkor az 1280*720 és 1024*768 közül érdemes választani, de csak leheletnyivel gyengébb náluk az 1680*1050, 1280*800, 1280*1024 és az 1280*960-as képméret, ezek szövegolvasásra is nagyszerűek. Az 1440*900 és 1152*864 már „csak” játékhoz ajánlottak, ezek sem rosszak, de ha a monitor ennyi kiváló felbontást tud, akkor érdemes inkább a többi közül választani. A képarány kezelés pedig hibátlan, nem is értjük, hogy a többi monitornál ez miért nem így működik. Elég egyszer átkapcsolni Aspect módba, a kijelző onnantól kezdve tudja a dolgát, és kivétel nélkül mindegyik felbontást helyes képaránnyal jelenít meg (az 5:4, 4:3 és 16:10 arányú képméretekkel egyformán jól elboldogul).

A monitor látószögei szép szélesek, ezért csak apróságokat tudunk felhozni ellene. Durva színtorzulást egyik irányból sem lehet látni, kisebbet viszont igen. A képernyő szélén oldalról és függőleges irányból némileg megfakul a kép, de ezt csak extrém szögekből lehet felfedezni. Ez a látvány a kontrasztcsökkenésnek tudható be, de ez még az ágyból való filmnézéshez is tökéletesen megfelel.

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol a kijelző a leggyengébben teljesített, ez pedig a háttérvilágítás egyenletessége. Egy homogén kép esetén ez már szemmel vizsgálva sem igazán egyenletes, a szürke és barna tesztképen kisebb foltok láthatóak. A fekete képernyőn pedig mérések nélkül is jól látható, hogy a képernyő közepe világosabb, mint máshol. Erről egy táblázatott is készítettünk, ahol a képernyő közepéből kiindulva az 5%-os eltérést jónak, a 10%-osnál nagyobbat gyengének vettük.

Ez a gyakorlatban viszont még mindig nem jelent igazi problémát, mert a hibákat internetezéskor, filmnézéskor, és játék közben sem vettünk észre, de nyomdai munkánál vagy képszerkesztésnél már gondot okozhat. Az egyenetlenség ellenére a fekete színt még mindig elég sötéten tárta elénk a monitor, ami oldalról is hasonlóan fekete maradt.

A készülék válaszidő-gyorsítással rendelkezik (AMA), a túlvezérlés mértéke pedig beállítható a menüben. Három fokozatot tud, melyből Off állapotban a monitor kicsit rosszabb egy 5ms-os kijelzőnél, ezért érdemes kihasználni a gyorsítás lehetőségét. Az elmosódás High fokozaton lecsökken, a Premium beállításnál pedig látványosan felgyorsul a monitor. A túlvezérlési hibák miatt azonban érdemes az előbbinél, azaz a gyári High beállítás mellett maradni. A monitorral már így is rendesen lehet játszani, mert az utánhúzás érzékelhetően lecsökken, és a bemeneti késés sem számottevő.

5. Philips 227E4QSD - Áttekintés

Philips 227E4QSD

Tesztünk következő szereplője a Philips berkeiből érkezett. Az első észrevételünk a monitorral kapcsolatban az, hogy szokatlanul könnyű. A kicsomagolás után kerestük a további alkatrészeket, hátha maradt még valami a dobozban, de rá kellett jönnünk, hogy a talapzat és maga a kijelző is pehelysúllyal van megáldva. A fényes fekete festéssel borított káva erősen tükröződik, ha rásüt a nap, de a káva szemből egészen vékony, ezért ez inkább elegánsnak hat, mintsem giccsesen bántónak. Más kérdés, hogy egy irodában a velünk szemben ülők ezt akár fésülködő tükörnek is használhatják, hiszen minden visszaverődik róla. Az összeszerelési minőséggel elégedettek voltunk, az állítgatás során a talp sem nyekergett, mégis félő, hogy a nyaknál lévő könnyű műanyag mennyire bírná a strapát, ha erősebb kézmozdulatokkal illetnénk (végül úgy döntöttünk, nem tesszük próbára).

A kijelző menüjét érintőgombokkal lehet kezelni, ezeket a szokásos helyen, a káva jobb oldalán találtuk meg. Mivel a mezőket kitapintani nem lehet, mindig oda kell figyelni, hogy mit nyomunk meg. A fekete káván lévő szürke feliratok viszont nehézkesen olvashatók, ezért jól jött volna, ha ezek megvilágítást kapnak, vagy legalább az OSD-n szerepelt volna egy-egy piktogram az érintőmezők felett. Más kifogásunk nem volt velük, a mezők pontosan és gyorsan reagáltak, a használhatóság tehát rendben van. A monitorban néhány gyorsgomb is helyet kapott, így nem kell annyit időzni a menüben. Ezek a következők: képprofil váltás, bemenet választás, képarány állítás. Az állapotjelző lámpa mindössze egy apró fehér (készenlétnél narancsszínű) pötty. Ez egy nagyon szép dizájnelem, ami halvány fénye miatt szemeinket sem bántja miközben használjuk a kijelzőt.

A mellékelt egyszerű állvány nem sok konfigurációs trükkre képes, mert az egyetlen beállítás, amit elvégezhetünk rajta, az a döntögetés. Erre hátrafelé 5 fokban, előre 20 fokban képes, ami viszont egy megfelelően széles tartomány. Ahogy említettük, a talp pehelykönnyű, ez cipekedéskor előny, ám ennek megvan a maga hátránya is. A monitor nagyon instabil, minden apró asztallökésénél meginog, és az érintőmezők nyomkodása közben is el-elcsúszik a helyéről. Az állvány magassága sem az igazi, ezt láthatóan a magasabb székekhez tervezték, és bár nem volt vele különösebb gond, mi jobban örültünk volna, ha ez kicsit alacsonyabbra kerül, oda, ahol a többi monitor panelje is van.

A kijelző a fali konzolokat nem támogatja, az ehhez szükséges lyukaknak ugyanis már nem jutott hely a dizájnos hátlapon. Lemaradt még innen a HDMI kapu is, ami egy Full HD felbontású monitornál kicsit szokatlan, ezért pl. konzolok csatlakoztatásakor egy átalakítóra is szükség lesz. A video bemenetek közt így csak az alapvető DVI és VGA kapuk találhatók meg. A készülék beépített hangszórókkal és egyéb bemenetekkel sem rendelkezik. A melléklettel is szűkmarkúan bántak, a külső tápegység mellé már csak egy kézikönyvnek és egy VGA kábelnek jutott hely.

6. Philips 227E4QSD - OSD és Képprofilok

OSD

A képernyőmenü nagyon puritán, grafikusnak csak kisebb jóindulattal lehetne nevezni. A képbeállítások felsorolását ugyanis a végletekig leegyszerűsítve, szöveges módon, mindenféle díszítés nélkül oldották meg. Az OSD ezzel együtt tökéletesen ellátta funkcióját, és így a menü reakciója legalább villámgyors. Az alapvető fényerő/kontraszt/színcsatorna beállításokon kívül csak két darab extra fogad minket a menüben.

[list type="unordered"]

[*]A Pixel Orbiting funkció bekapcsolása segít csökkenteni a képbeégést.

[*]A monitorban dinamikus kontrasztszabályzás is van (Smart Contrast), amit képprofiltól függetlenül kapcsolhatunk be. Az átmenetek viszonylag lassúak, ezért nincs sok értelme bekapcsolni, mert a kontrasztérték ettől csak papíron lesz több.

[/list]

Képprofilok

Most lássuk a monitor képprofiljait, amik a SmartImage gyorsmenü alatt találhatók meg. Ez mindössze három sémára terjed ki (Standard, Internet, Game), ezért Standard módban a színhőmérsékleti profilokról is elvégeztük méréseinket, hogy a kijelzőről árnyaltabb képet kapjunk.

A profilok szemre nem rosszak, általánosságban véve viszont elmondható róluk, hogy borzasztóan nagy fényerejük van, ezért hosszútávon már bántják szemeinket. Ezt némi fényerőcsökkentéssel orvosoltuk, utána már nem volt velük különösebb baj. Egyedül a gamma értéke szorult korrekcióra, de ezt sajnos nem lehet beállítani a monitoron, így kénytelenek voltunk ezt kalibrálással helyrehozni (de ezt alternatív módon is korrigálhatjuk pl. videokártyánk driverével).

A legpontosabb színhűséget az Internet séma produkálta. Ezzel csupán annyi bajunk volt, hogy élesítést használt, ami szövegolvasásnál kellemetlen. A kicsivel színesebb, látványosabb Game profil sem volt rossz, de itt az élesítés még erősebb volt, ezért mi ezt legfeljebb játékra vagy fotók megtekintéséhez, filmnézéshez ajánljuk.

Ezek után megpróbáltuk egyéni értékekkel kihozni a monitorból, amit lehetett. Célunk ezúttal is a 2,2 gamma érték, 6500K színhőmérséklet és a 120 cd/m^2 fényerő volt.

Amikor csupán a monitor hardveres beállításaira hagyatkoztunk, a színek még nem kerültek tökéletesen a helyükre, és a gamma értéke is korrekcióra szorult. Igazi változást csak az ICC színprofil betöltése hozott. Szövegolvasáshoz és általános használatra az sRGB séma bizonyult a legjobbnak, ezért ha az olvasó nem akar bajlódni a képbeállítással, mi a gamma pontatlansága ellenére is ezt javasoljuk.

7. Philips 227E4QSD - Képminőség

Képminőség

Most térjük rá a monitor képminőségére. Mivel a kijelzőnek nincs különösebben extra, vagy megnyerő színvilága, a monitort azok fogják szeretni, akik a nyugodt, megkímélő megjelenítést részesítik előnyben. A színek valószerűek, és a színátmeneti gradienseken egyáltalán nem látható sávosodás. A sötétebb részleteket egészen jól tárta elénk a monitor, a kontrasztskála elemei közül csak a legsötétebb bújt el, de ezzel még mindig nagyon jól lehet filmet nézni és játszani. A fehér képernyőnél mért legnagyobb fényerő kerek 250 cd/m^2 volt. Ez tökéletesen megegyezik a kijelző specifikációjával, és ennek köszönhetően a matt képernyő erős napsütésnél is jól olvasható. A panelen mért legkisebb fényerő 56 cd/m^2 volt, ami pedig kellően alacsony érték a szemkímélő használathoz.

A DVI bemeneten a szövegmegjelenítés éppen olyan éles, amilyennek lennie kell. Mivel a kijelzőnek csak két video bemenete van, úgy gondoltuk, hogy a gyártó nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az analóg bemenet minősége érdekében is mindent megtegyen. Kisebb meglepetésünkre a kép élessége a VGA bemeneten is ugyanolyan jó volt, a kijelzőnek tehát két, teljes értékű video bemenete van.

Ha felbontást csökkentünk, akkor érdemes az 1280*720 és 1024*768-as képméretet választani, mert ezekben a monitor csodásan szépen interpolál, ezek szövegolvasásra is alkalmasak. Ha muszáj, akkor az 1152*864 még megfelel játékra, de a többit jobb, ha elfelejtjük. A monitor képarány kezelése ugyanis katasztrofális, nemcsak a kézi állítgatás nyűgével kell számolnunk, hanem azzal, hogy az 1024*768-at leszámítva, mindet rosszul jeleníti meg, hol kisebb, hol nagyobb torzításokkal.

A panel betekintési szögei viszont fantasztikusak. Oldalról és függőlegesen nézve a legkisebb elszíneződés sem látható, csupán kis sötétedéssel kell számolni mind a négy irányból. Ez kétségtelenül az e-IPS panelek egyik legnagyobb előnye, és ezzel a monitor már a komolyabb prémium kijelzők minőségéhez közelít.

A monitor háttérvilágítása nagyon szép homogén, ezért nemcsak világos tartalmaknál, hanem a sötéteknél sem látszanak foltok az egyszínű tesztképeken. Ezt méréseink is alátámasztották:

Ráadásul ezúttal még az IPS panelekre jellemző szürkésedés sem látszott olyan mértékben, ahogy szokott, ezért a fekete szín oldalról is egészen sötét volt.

A kijelző sebességével is elégedettek voltunk, annak ellenére, hogy a specifikáció alapján nem rendelkezik gyorsítással. A 14ms-os érték viszont becsapós, és a gyártó valószínűleg a szokásos szürke-szürke átmenet helyett a teljes válaszidőt adta meg. A monitort ugyanis egyáltalán nem éreztük lassúnak, sőt, sebességre a TN paneles kijelzőkkel vetekszik. Ezt csak a kisebb mértékű bemeneti késés cáfolta meg, bár célzáskor a monitort így sem éreztük sokkal lomhábbnak a többi 5ms-os monitorhoz képest. A hardcore játékosok kivételével valószínűleg mindenki elégedett lenne vele.

8. Samsung S22B350T - Áttekintés

Samsung S22B350T

Végül ismerkedjünk meg a Samsung ADS paneles kijelzőjével, melyről ránézésre képtelenség megállapítani, hogy egy különleges példány. Szerény küllemével ugyanis teljesen belesimul az olcsó tucatkijelzők közé, jó hír azonban, hogy még ennél a típusnál sem fogott vastagon a monitorgyártó ceruzája. A formaterv tehát egyszerű, de még így is tetszetős, és a monitor némi extrával is kényeztet minket, mert érintőgombok vannak rajta. Az anyagminőség csak átlagos, erre jobban odafigyeltek volna, mert a műanyagok döntögetés közben meg- megreccsennek, ami ront a minőségérzeten.

Az érintőgombok jól reagáltak, mert a kijelző mindig a megfelelő funkciót indította el. A mezők helyzetét a festett piktogramok jelölik, ezek messziről is jól látszottak. Ha mégsem szeretnénk használni ezeket, akkor egy szoftveres menü is a rendelkezésünkre áll (MagicTune). A gyorsgombok viszont még mindig jól jöhetnek, ha nem szeretnénk barangolni a menüben. Ezekkel alaphelyzetben lehetőségünk van gyors bemenetváltásra, fényerőállításra, valamint képprofil váltása, de ez utóbbit tetszés szerint átírhatjuk képarány váltásra vagy az energiatakarékos funkció bekapcsolására. A monitoron lévő apró állapotjelző lámpa vörös színe nem feltűnő, ezért munka közben nem vonja el a figyelmünket (így az sem gond, hogy nem lehet letiltani a menüben).

A készülék egyszerű állványa, nagy méreténél fogva viszonylag stabilnak bizonyult, ezért tisztességesen ellátta a feladatát. Konfigurációs lehetőségei viszont szűkösek, csupán döntögetni lehet, amire előrefelé 0 fokban, hátrafelé 20 fokban képes. A monitor nem támogatja a tengelye körüli megforgatást, és magasságállítás sincs. Ez utóbbit viszont jónak találtuk, ezért egy centivel sem tennénk arrébb.

A hátlapon nincsenek VESA lyukak, a kijelző ugyanis nem támogatja a fali konzolokat. A csatlakozók részlegénél pedig szűkös a repertoár, a HDMI bemeneten kívül már csak egy VGA fogad minket. Még egy audio kimenet sincs rajta, és a beépített hangszórókról is le kell mondanunk. A készülékhez jár egy külső tápegység és egy VGA kábel, továbbá kapunk hozzá egy telepítő CD-t, amin a driver, szoftveres menü és egy képernyőfelosztó alkalmazás (MultiScreen) foglal helyet.

9. Samsung S22B350T - OSD és Képprofilok

OSD

A képernyőmenü a szokásos képbeállítások mellett számos egyéb finomságot kínál, amivel testreszabhatjuk a megjelenítést:

[list type="unordered"]

[*]MagicColor: A különleges színkezeléssel a kék és zöld alapszíneket tudjuk teltebbé varázsolni. Ez mesterkélt színeket okoz, ezért a valódi megjelenítést kedvelőknek nem ajánlott, de a látványos extra filmeknél és néhány játéknál még jól jöhet.

[*]Key Repeat Time: Ezzel a funkcióval a gombismétlés sebességét állíthatjuk be, ami a menüben történő tallózást könnyíti meg (gyorsítás, 1s, 2s, nincs ismétlés).

[*]Off Timer: Egyszerű időzítő, amivel automatikus kikapcsolásra utasíthatjuk a monitort.

[*]Image Size: Képarány kezelés (lehetőségei: Auto, Wide).

[*]Customized Key: Az említett egyedi gyorsgombra a következő funkciók közül tudunk beállítani egyet: MagicBright (képprofilváltás), Eco Saving (energiatakarékos mód), Image Size (képarány módok).

[/list]

Képprofilok

A képprofilokkal külön foglalkozunk, ezek a MagicBright részlegben találhatók meg. Lehetőségeink: Standard, Game, Cinema, Dynamic Contrast, illetve egy egyedi képprofilt is elmenthetünk (Custom).

Szemmel vizsgálva egyik képprofillal sem volt probléma, és a választék bár szűkös, mindegyik hasznosnak bizonyult. A Standard-ot szemkímélő használatra javasoljuk, mert viszonylag alacsony fényereje van, és különleges színező effektet sem használ, ami hosszútávon zavaró lehetne. A Game profilt világos környezetben érdemes elővenni, mert nagyobb fényereje van, ezt leszámítva ránézésre ugyanazt tudja, mint a Standard. Markáns színeket és durva élesítést a Cinema sémával okozhatunk, amivel rövidtávon látványos hatást érhetünk el. Hosszútávon azonban mi hamar meguntuk, és inkább egy jól beállított egyedi profil mellett tettük le voksunkat. A DynamicContrast egy meglepően nyugodt séma, nagyjából ezt is a Standard-hoz tudnánk hasonlítani, annyi különbséggel, hogy itt az automatikus kontrasztállítás is működik. Az állítgatás sebessége gyors, ezért tesztünk három monitora közül egyedül a Samsungnál éreztük, hogy ezt a funkciót akár már használni is lehet.

A gyári sémák pontossága nagyon jó, színhőmérsékletre a semleges fehérhez közelítenek, még gamma értékük is nagyjából rendben van. Ezért a monitort kalibrálni sem feltétlenül kell.

Megnéztük, vajon a monitor képes-e ennél is pontosabb színmegjelenítésre. A beállítás során 6500K színhőmérsékletre, 2,2 gammára és 120 cd/m^2 fényerőértékre törekedtünk. Az első grafikon azt reprezentálja, milyen volt a színhűség, amikor a kijelzőre helyes beállításokat alkalmaztunk, a másodikhoz egyéni ICC profilunkat is elkészítettük.

Mivel a kijelző már eleve pontos volt, a kalibrálás során egészen kiváló eredményt tudtunk elérni a monitorral. Ha pedig szeretnénk megspórolni saját példányunk beállítását, akkor bármelyik gyári profilt választhatjuk, egyikkel sem járunk rosszul.

10. Samsung S22B350T - Képminőség

Képminőség

A kijelző színeivel nem volt probléma, ezek kellően élénkek voltak, és a színátmeneti gradienseknél sávosodást sem láttunk. A kijelző a kontrasztskála sötétebb elemeit jól elkülönítette. Egyedül a legsötétebb bújt el a fekete háttérben, ettől azonban még mindig jól látszottak a sötét részletek filmnézés vagy játék közben. A monitor fényerőtartaléka szép nagy, ezt 272 cd/m^2-ig tudtuk feltornázni, míg a legalacsonyabb 29 cd/m^2 volt, ami tökéletes a szemkímélő használathoz.

A video bemenetek nagyon szép élesek voltak, még a VGA-t sem érheti panasz, mert ez is hozta a HDMI kapu minőségét. Úgy tűnik, ahol csupán két video bemenet van, ott erre is megfelelően odafigyelnek.

A monitor interpolációs képessége nagyon jó. Az 1280*720 és 1024*768-as felbontások annyira szépek, hogy ezeket szövegolvasásra is használhatjuk. Még az 1680*1050, 1440*900, 1280*800, 1280*1024, 1280*960, valamint az 1152*864-es felbontások minősége is jó. Csak kicsivel homályosabbak az előbbieknél, ezért játékra érdemes elővenni ezeket. Csúnya képméretet nem találtunk, ezért nyugodtak lehetünk, ha egy régi játék miatt vagy sebességnövelés céljából felbontást csökkentünk. Ráadásul a kijelző Auto módban az összes arányt automatikusan felismeri, és magától átkapcsol, így megkímél minket a kézi kapcsolgatás nyűgétől.

A panel betekintési szögei szélesek, színtorzulást oldalról és függőleges irányból sem láttunk. Az egyetlen minőségbeli kifogásunk a kontrasztcsökkenéssel volt, emiatt a kép oldalról, felülről és alulról némileg fakóbbnak látszott, mint szemből. Ez azonban nem jelent igazi problémát, mert egy kijelzőt általában szemből, vagy néhány fokban döntve szoktunk nézni. A monitor színei pedig szemből és néhány fokban megdöntve tökéletesek voltak, a képernyő alján ugyanazok a színeket láttuk, mint felül.

A háttérvilágítás viszont kicsit foltos, a bevilágítások főleg a képszélek felől láthatók. A homogén szürke és barna képeken ezek szabad szemmel is jól látszanak, amit méréseink is igazoltak:

Az IPS panelekhez hasonlóan a Samsung ADS panelén is számolnunk kell a sötét képernyőn látható lilásodással/kékesedéssel. A homogén fekete képernyőt különböző irányból fényképezve jól látszik, hogy a kijelző oldalról besárgul, felülről és alulról pedig kékes/lilás árnyalatot kap. Ettől még a kijelzőnek jó látószögei vannak, a jelenség csak a nagyon sötét tartalmaknál vehető észre.

Ami sebességet illeti, a kijelző ebben jelesre vizsgázott. A monitorban válaszidő-gyorsítás is van, amit három fokozatban lehet szabályozni, annak megfelelően, hogy mekkora túlvezérléssel szeretnénk játszani (lehetőségeink: Normal, Faster, Fastest). Szemmel vizsgálva a Normal beállítás csak kicsivel rosszabb, mintha egy átlagos 5ms-os kijelzőt használnánk, már ezzel is lehet játszani. Faster módban csökken az utánhúzás és a bemeneti késés, a monitor egyébként így van beállítva gyárilag. Érdekes módon zavaró mellékhatások még Fastest fokozaton sem láthatók, mint pl. fehér szellemkép, ami a gyorsított monitorokra jellemző. A bemeneti késés ezen a beállításon pedig tovább csökken, ezért nem találtunk rá okoz, hogy miért ne használnák a kijelzőt maximális gyorsítás mellett. A készülék tehát egy igazi játékos monitor, és már a TN paneles kijelzőkkel is felveszi a versenyt.

11. Értékelés

BenQ VW2230H

Ma a monitor kínálat egy jelentős részét az 1920*1080 felbontású kijelzők adják, a 21,5 inches példányok közülük is a legkisebbek, ezért a legkedvezőbb áron szerezhetők be. A belépő szintű monitoroknál pedig fokozott a veszélye annak, hogy egy gyengébb példányba futunk bele, sokan ezért hajlanak inkább a nagyobb méretkategória felé. Nos, a BenQ kijelzője ezúttal bebizonyította, hogy 40 ezer forint alatt is lehet jó monitort kapni, sőt, ha az ár/érték arányt nézzük, akkor egészen kiválót. A készülék legfontosabb erénye, hogy nagyon széles látószögei vannak, és csak a jóval drágább prémium kijelzők tudják zavarba hozni. A monitor ezért nemcsak internetezése és játékra, hanem egy társaság számára filmnézésre is tökéletesen megfelel, és a komolyabb képszerkesztési és nyomdai munkát leszámítva bármilyen területen megállja a helyét. A kijelző színei ugyanis szépek, de a képprofilok pontosságán lehetne még javítani. A háttérvilágítás kicsit foltos, de a gyakorlatban ez nem okozott semmilyen hátrányt, azt viszont fontos kiemelni, hogy monitor a sötét részleteket nagyon szépen tárja elénk. Összességében mi nagyon elégedettek voltunk a képminőséggel, és bár egy e-IPS paneles monitornak élesebb képe van, ezt az apró képpontok miatt csak nagyon közelről lehetett észrevenni. A kijelző sebessége alapján játékra is kiváló, az alacsony felbontásokat kivételesen jó minőségben, helyes képaránnyal és automatikusan jeleníti meg, ezért játék szempontjából sem érheti szó a ház elejét.

A hagyományosan szimpla dizájn különlegessége, hogy a káva teljes egészében fehér festést kapott, ezzel (és kitűnő anyagminőségével) a kijelző markánsan kiválik a tömegből. Az egyszerű állvány betonstabil alátámasztást nyújt, és ergonómiájával sincs gond (de a kijelző széles látószögei miatt ez akkor sem lenne probléma, ha ezt csak szűkebb határok közt lehetne beállítani). A menü érintőmezői végre jól használhatók, ezért mi örülnénk neki, ha a gyártó végre befejezné a kísérletezést, és végül ennél a változatnál kötne ki.

A vásárlás előtt érdemes figyelembe venni, hogy a kijelzőhöz nem jár digitális kábel, és a 3 napos pixelhiba garanciáról is le kell mondanunk.

Vásárlás: BenQ VW2230H

Hivatalos honlap

Philips 227E4SQD

A Philips kijelzője volt tesztünk második nagy meglepetése, mert néhány képminőségi szempontból még a BenQ monitorán is sikerült túltennie. A holland székhelyű cég ráadásul olyan ár/látószög arányt kínál, amilyennel még soha nem találkoztunk, ennyire széles betekintési szögekhez eddig csak a kétszer drágább monitoroknál volt szerencsénk. A panel szövegmegjelenítése tökéletesen éles, ezért ha valakinek kijelző választáskor ez a legfontosabb, ne is nézelődjön tovább. A színek viszont lehetnének kicsivel pontosabbak, ezért a monitor meghálálja, ha foglalkoznak vele, és legalább a nyomtatási feladatok előtt bekalibrálják. A monitor filmnézésre kiváló, a sötét jelenetekkel még jól elboldogul, és háttérvilágítása sem foltos, amik kritikus helyzetekben (pl. kényes képszerkesztési feladatoknál) előnyt jelentenek. A kijelző játékra is jó, a magas válaszidő specifikáció pedig ne tévesszen meg senkit, mert a készülék a (gyorsítás nélküli) TN paneles monitorokkal már felveszi a versenyt. Más kérdés, hogy a gyatra képarány kezelés miatt a kijelző csak két alacsony felbontást tud igazán jó minőségben prezentálni, azokat viszont annyira szépen, hogy akár szövegolvasásra is használhatjuk.

A pillekönnyű állvány ugyan ellátja feladatát, de nem nyújt igazán stabil alátámasztást a kijelzőnek, ezért az könnyen megbillenhet asztalunkon. A menükezelő érintőgombok jól működtek, de könnyen olvasható piktogramok hiányában ezeket csak egészen közelről tudtuk használni. Ellenben a küllemmel és az anyagminőséggel elégedettek voltunk, ez alól csupán a nyak körüli rész kivétel. A kijelző fényes hátlapja pedig egy olyan érdekesség, amit akár fésülködő tükörnek is használhatunk, bár kétséges, hogy valaki kizárólag emiatt vásároljon meg egy ilyen monitort.

Fájó pont, hogy a kijelzőn nincs HDMI bemenet, és a digitális kábelről is nekünk kell gondoskodni, mi több, a 3 napos pixelhiba-garanciáról is le kell mondanunk (bár a nagyon kedvező árat figyelembe véve ezeken már aligha lepődünk meg).

Vásárlás: Philips 227E4SQD

Hivatalos honlap

Samsung S22B350T

Ami azt illeti, nem számítottunk rá, hogy két ennyire jó kijelző után egy harmadiknak is sikerül meglepnie minket, méghozzá nagyon pozitív értelemben. A Samsung ADS paneles készüléke egy igazi játékos monitor, sebessége és alacsony bemeneti késése miatt már a TN paneles kijelzőkkel is felveszi a versenyt. Ha játékra keresünk prémium paneles kijelzőt olcsón, akkor kár is tovább keresgélni. Néhányunknál az is szempont lehet, hogy a monitor szépen interpolálja az alacsony felbontásokat, a különböző képarányokat pedig intelligens módon, automatikusan lekezeli. Ha a képminőséget nézzük, akkor is szépeket fogunk látni. A látószögek szélesek, amikor oldalról néztük a képernyőt, csak kisebb fakulás látszott. A panel színei szépek, a gyári profilok pedig pontosak, ezért a monitort kalibrálni sem kell. A bemenetek élesek, a HDMI mellett a VGA is tökéletes minőségben nézhető, ezért azt sem tartjuk problémának, hogy a készüléken mindössze ez a két bemenet kapott helyet. Akad azonban néhány apróság is, amit kritikus helyzetben észrevehetünk. Ilyen például a sötét képernyőnél látható lilásodás/kékesedés vagy az enyhén foltos háttérvilágítás, amik nem feltűnőek, de ott vannak, ha keressük őket.

A formaterv kicsit fantáziátlan, de ezen az árszinten általában ezt kapjuk. Az összeszerelés minősége pedig átlagos, kicsit aggasztó, hogy a műanyag káva helyenként recseg. A menükezelő érintőgombok viszont jól működtek, és ha valaki ez mellőzni szeretné, akkor a szoftveres menükezelést is választhatja. Az állvány viszonylag stabil, ezért a kijelző az óvatlan mozdulatoktól sem fog felborulni.

A monitor tesztünk többi tagjához képest drágább néhány ezressel, de cserébe 3 napos pixelhiba garanciát is kapunk hozzá. És hacsak nincs otthon egy tartalék példány, akkor a digitális kábelt is külön kell megvásárolnunk a kijelzőhöz.

Vásárlás: Samsung S22B350T

Hivatalos honlap

Mai cikkünk ékes bizonyítéka, hogy eljött az idő, amikor a széles látószögek és a gyönyörű színek már nem csak a méregdrága monitorok kiváltsága. A BenQ a sötét részletek feltárásában, és az alacsony felbontások kivételesen jó prezentációjában a legerősebb. A Philips-et egyenletes háttérvilágítása teszi különlegessé, és látószögekben, valamint az éles szövegmegjelenítésben a legjobb. A Samsung igazi előnye játékoknál jelentkezett, ezen kívül a tű éles szövegmegjelenítésben jeleskedik még. Ma szerencsés helyzetben vagyunk, mert a teszt konklúziója az, hogy olcsón is lehet remek kijelzőt venni. Mindhárman megérik az árukat, ezért bármelyiket is választjuk, már egyikkel sem nyúlhatunk mellé.

A monitorokat a Cédrus Számítástechnikai Kft.-től és az Exeprt Zrt.-től kaptuk kölcsön, ezúton is köszönet értük!

 

 

 

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward