Meglepetés: elrajtolt az AMD második csúcskártyája is

A Radeon R9 Fury-nak eredetileg csak a következő héten kellett volna megjelennie, ám az AMD stratégiát váltott és már ma bemutatta.

Meglepetés: elrajtolt az AMD második csúcskártyája is

Az AMD ma teljesen váratlanul indította hódító útjára a Radeon R9 Fury sorozat legújabb tagját, az R9 Fury videokártyát, amelynek érkezésére eredetileg július 14-én kellett volna sort keríteni – legalábbis a korábbi nagyszabású rendezvény alkalmával még így szólt a forgatókönyv. A jelek alapján azonban csak úgynevezett soft launch-ról lehet szó, azaz kereskedelmi forgalomban majd csak július 14-én tűnhetnek fel az újdonságok.

Fotó: AnandTech

Korai megjelenés ide vagy oda, most már végre minden tudható a friss jövevényről, igaz, a korábbi pletykák miatt már amúgy sem maradt sok titok. Ahogy az várható volt a 28 nm-es csíkszélességgel készülő Fiji GPU ennél a modellnél 64 helyett már csak 56 aktív GCN CU tömbbel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy "csak" 3584 stream egységet lehet munkára fogni. Textúrázókból 224-et, renderelő egységekből pedig 64-et kapunk, a repertoárból pedig a Radeon R9 Fury X hatalmas durranása, a HBM VRAM sem hiányzik, ami ezúttal is négy darab 1 GB-os lapkából áll. A picit megcsonkított Fiji GPU 1000 MHz-es maximális órajelen ketyeg, a 4096 bites adatsín végén lógó 4 GB-nyi HBM VRAM esetében pedig változatlanul 1 GHz-es effektív órajel áll rendelkezésre, ami 512 GB/s-os memória-sávszélességet eredményez. A GPU egyszeres pontosságú számítási teljesítménye a nyírbálás miatt 8,6 TFLOP/s-ról 7,17 TFLOP/s-ra csökkent.

Az új videokártya a karcsúsított GPU ellenére nem lesz sokkal lassabb a csúcson elhelyezkedő R9 Fury X-hez képest: a különbség papíron 0% és 17% között helyezkedhet el terheléstől függően, de az esetek többségében inkább 5-7% közötti lassulásra lehet számítani, ami a 100 dollárral alacsonyabb árhoz képest elhanyagolható – főleg, hogy így az AMD üdvöskéje köröket verhet az azonos árszinten elhelyezkedő GeForce GTX 980-ra, ami elég ezáltal kemény helyzetbe kerül.

A Radeon R9 Fury esetében a TDP ugyanúgy 275 watt, mint az R9 Fury X-nél, ám a melegedő komponensek hűtéséről ezúttal nem egy kompakt folyadékhűtő rendszer, hanem levegő alapú megoldás gondoskodik. A Radeon R9 Fury X-nél az AMD még megtiltotta a partnerek számára, hogy a referenciától eltérő videokártyákat készítsenek, az R9 Fury esetében azonban teljesen más a helyzet: a partnerek olyannyira szabad kezet kaptak, hogy az AMD abszolút nem is készített referencia modellt az újdonságból.

Fotó: AnandTech

Ahogy azt egyik mai hírünkben már pedzegettük, a Radeon R9 Fury első körben csak az AMD két legnagyobb partnerénél, az ASUS-nál és a Sapphire-nél készül, mások egyelőre nem rukkolnak elő saját megoldásokkal, legalábbis a hónap végéig biztosan nem. Az ASUS egy DirectCU III-as hűtéssel ellátott, egyedi nyomtatott áramköri lapra alapozó modellt küld harcba, ami alap esetben referencia órajeleken ketyeg, de a GPU Tweak II szoftveren keresztül bármikor aktiválható az OC mód, ami 1020 MHz-re repíti a GPU magórajelét. A Sapphire ezzel egy időben egy Tri-X hűtéssel ellátott, referencia R9 Fury X nyomtatott áramköri lapra támaszkodó videokártyával rukkolt elő, amiből referencia órajelen ketyegő és tuningolt példány egyaránt lesz – előbbi 1000 MHz-es, utóbbi 1040 MHz-es maximális GPU órajelet vet be.

Az AMD Radeon R9 Fury videokártyája a várakozásoknak megfelelően a GeForce GTX 980 árszintjére érkezik, hisz 549 dollárba kerül, azaz nagyon jól pozícionálja az AMD – sokkal jobban, mint a csúcsra szánt Radeon R9 Fury X-et.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward