Meglepetés: Az SK Hynx tulajdonába kerül az Intel Nand Flash Memory divíziója

A felvásárlás lehetőségéről korábban már érkeztek pletykák, ám most hivatalossá vált a lépés.

Meglepetés: Az SK Hynx tulajdonába kerül az Intel Nand Flash Memory divíziója

A NAND Flash üzletág eléggé kiszámíthatatlan, ugyanis a viszonylag gyors kereslet-változások miatt elég sűrűn fordul elő túltermeléses időszak, ami megnehezíti a profitgenerálást. Ugyanakkor olyan időszakok is előfordulnak, amikor bőséges profit keletkezik az ugrásszerű keresletnövekedés miatt, ezzel ugyanis „nehezen” tartanak lépést a gyártók.

Az Intel esetében pont ez a kiszámíthatatlanság, illetve a magas tőkeberuházás-igény volt a végső indok arra, hogy értékesítse NAND Flash Memory üzletágát, amelynek új tulajdonosa a dél-koreai SK Hynix lesz, már amennyiben az illetékes hatóságok is áldásukat adják az akvizícióra. Az SK Hynix a hivatalos tájékoztatás szerint összesen 9 milliárd dollárt fizet az Intel NAND Flash Memory üzletágáért, méghozzá két részletben.

Első körben 7 milliárd dollár cserélhet gazdát 2021 végén, amikor a felvásárlást ténylegesen is nyélbe üthetik. Ennek köszönhetően az új tulajdonos megkapja az Intel NAND alapú SSD meghajtókhoz és kártyákhoz fűződő szellemi tulajdonát, azaz szabadalmait, az SSD üzletágat, valamint az alkalmazottakat is átveszi, és még a Kínában található Dalian gyárhoz is hozzáférhet.

Galéria megnyitása
Forrás: TrendFocus

A fennmaradó 2 milliárd dollár várhatóan 2025 márciusáig folyhat be az Intel kasszájába, addig ugyanis az Intel is használni kívánja a Dalian üzemet NAND Flash lapkákat tartalmazó szilíciumostyák gyártására. Ahogy viszont kiegyenlítésre kerül az említett összeg, a Dalian üzem az SK Hynx kizárólagos tulajdonába kerül, természetesen az alkalmazottakkal és a kutató-fejlesztő részleggel együtt.

Az Intel természetesen megtartja az Optane üzletágat, illetve a 3D XPoint memórialapkákat is, valamint a hozzájuk tartozó összes szabadalom is a tulajdonában marad. Ez persze nem is meglepő, hiszen a 3D XPoint memórialapkákban, illetve a köréjük épülő termékekben komoly potenciál van, ezeket a vállalat a Micronnal közösen gyártotta és fejlesztette, más vállalatok számára nem is tette elérhetővé. A Micronnal persze időközben megszakadt a partnerkapcsolat, ám a vállalat még mindig gyárt az Intel számára 3D XPoint memórialapkákat, igaz, nem túl nagy mennyiségben.

A TrendForce aktuális elemzése alapján, amely a leszállított SSD meghajtók és kártyák mennyisége, valamint a leszállított tárhely-mennyiség tekintetében egyaránt rangsorolja a szereplőket, tökéletesen rávilágít az erőviszonyok aktuális alakulására. Ha az SK Hynix már most felvásárolná az Intel NAND Flash Memory üzletágát, akkor összesen 19,1%-os piaci részesedésre tehetne szert a 12,9% helyett, így a Samsung és a Western Digital mögé zárkózhatna fel, akik sorrendben 24,6%-os, illetve 21,2%-os piaci részesedéssel büszkélkednek. Ha a leszállított tárhely-kapacitás szerinti rangsort nézzük, akkor az SK Hynix már 23,7%-os piaci részesedésre tenne szert, ezzel megelőzni a Western Digitalt, de a Samsung 31,1%-os eredményétől még így is messze lenne.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap