Meglepetés: az Intel együttműködésbe lép a Rockchip-pel

A neves kínai SoC gyártó az Intel technológiáit ütőképes és költséghatékony SoC platformokba ülteti, így a vállalat a jelenleginél jóval versenyképesebbé válhat a mobileszközök szegmensében.

Meglepetés: az Intel együttműködésbe lép a Rockchip-pel

Meglehetősen érdekes bejelentés borzolja a kedélyeket a mobileszközök piacán, amelynek értelmében az Intel együttműködésbe lépett a nagy kínai SoC gyártóval, a RockChip-pel annak érdekében, hogy a vállalat pozíciója javulhasson a táblák egyre zsúfoltabb szegmensében.

Az Intel a jelek szerint eddig nem igazán talált rá a sikerhez vezető útra: a gyártó először túl nagy hangsúlyt fektetett a Windows alapú táblák fejlesztésére, most pedig az okozza a legnagyobb gondot, hogy az OEM-eket rávegye arra, hogy legfrissebb fejlesztéseit hamar, minél szélesebb körben kezdjék alkalmazni. Az Android alapú táblák szegmensében napjainkban rendkívül komoly, kiélezett verseny folyik a felsőkategóriától egészen a belépőszintű megoldások szegmenséig, ahol egyre kevesebb hely juthat egy újabb prémiumkategóriás SoC gyártónak, hiszen a Qualcomm nagyon agresszíven tartja kézben a piacot.

Az Intel persze próbálkozik: a vállalat a költséghatékony megoldásoknál korábban harcba küldte a Bay Trail SoC egységeket, de most jóval komolyabb fordulatszámra kapcsolt, az együttműködésnek hála. A terv a következő: az Intel adja a szellemi tulajdont, illetve a licenceket, a Rockchip pedig az integrációért, illetve az implementációért, azaz lényegében a SoC platform kialakításáért felel. A legfrissebb értesülések szerint a Rockchip is hozzáadja a termékhez saját licenceit, sőt, harmadik fél által készített videovezérlővel is hozzájárul majd sikerhez.

A Rockchip szolgálatainak igénybevételével az Intel a jelek szerint jóval költséghatékonyabban juthat SoC egységekhez, mintha saját maga készítene saját SoC egységeket. Hogy hol gyártják majd az újdonságokat? A jelenlegi információk szerint az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a TSMC műhelyében.

Hogy az Intel miért választotta a Rockchip-et? Minden bizonnyal azért, mert a vállalat jó vásárlói kapcsolatokkal rendelkezik és gyors végrehajtással üzemel – ezek a tulajdonságok az Intel számára mindenképpen nagyon vonzóak.

Az együttműködés persze nem jelenti azt, hogy a Rockchip a jövőben nem értékesíthet ARM alapú SoC egységeket, valamint arról sincs szó, hogy az Intel befektetést eszközölne a kínai SoC gyártóba – legalábbis a jelenlegi, publikus adatok szerint ez a helyzet.

Az Intel SoFIA SoC család egyébként háromféle termékből áll majd, de ezek közül csak kettő készül együttműködésben. Lesz ugyanis egy kétmagos, 3G modemmel ellátott SoC, amely még idén elrajtolhat, viszont ez a modell még nem az együttműködés eredménye. Ez a chip leginkább az okostelefon piacot veheti célba.

A Rockchip-pel közösen elkészített négymagos, beépített LTE vezérlővel is ellátott példány várhatóan a következő év első felében érkezhet meg. A harmadik SoC, amely ugyancsak négy processzormagot tartalmaz, LTE helyett már 3G modemmel lesz felszerelve, és ez is jövőre várható.

Az Intel első embere szerint jelenleg a táblák piacán a 150 dollár alatti, illetve a 100 dollár alatti szegmensben tapasztalható a legdinamikusabb növekedés, így a gyártó jó eséllyel e piaci területeket próbálja majd hatékonyan megtámadni a Rockchip hathatós segítségével.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward