Meglepetés: asztali Haswell APU-k GT3-as IGP-vel

Eddig úgy tűnt, hogy a GT3-as sorozatú integrált videó vezérlő csak a mobil processzorok kiváltsága lesz, a valóság azonban szerencsére más.

Meglepetés: asztali Haswell APU-k GT3-as IGP-vel

Az Intel negyedik generációs Core processzorai elődeikhez képest komolyabb integrált videó vezérlővel érkeznek annak érdekében, hogy a termékek képesek legyenek felvenni a versenyt az AMD új, Radeon HD 8600-as sorozatú integrált videó vezérlőivel, amelyek a cég legfrissebb APU egységein teljesítenek szolgálatot.

A korábbi pletykákból már tudható, hogy az Intel következő generációs integrált videó vezérlői három csoportban foglalnak helyet. A GT1, amely 10 végrehajtó egységgel (EU) rendelkezik, a belépő szintű, és a kereskedelem fő áramába szánt Pentium, Core i3-as, illetve Core i5-ös sorozatú processzorokban kap helyet. A 20 EU-t alkalmazó GT2 ezzel szemben már a kereskedelem fő áramába, illetve a teljesítmény kategóriába szánt Core i5-ös és Core i7-es processzorokban tűnik fel. A csúcsmodell, a GT3, amely már 40 végrehajtó egységet tartalmaz, plusz L4 eDRAM gyorsítótárral is rendelkezik, eddig úgy tűnt, hogy csak a mobil processzorokban lesz elérhető. A GT3-as megoldások MCM (Multi-Chip Modules) formában érkeznek és a jelek szerint nem csak a mobil processzorokban, hanem a felsőkategóriás asztali processzorokban is jelen lesznek.

A GT3-as IGP köré háromféle Integrált videó vezérlő épül - ezek valószínűleg nagyrészt órajelek tekintetében különböznek egymástól. A csúcsmodell az Intel Iris Pro 5200 lesz, amit az Intel Iris Pro 5100 követ, a sor végén pedig az Intel HD 5000 kullog. A GT2-es IGP-k az Intel HD 4600/4400/4200 elnevezést kapják.

Azok az asztali processzorok, amelyek GT3-as IGP-t rejtenek, típusjelzésük végére egy "R" jelzést kapnak (például Core i7-4770R). Ezek a modellek a "K" példányokkal ellentétben már valószínűleg szorzózáras felépítéssel rendelkeznek, valamint órajelek tekintetében is különböznek tőlük. Érdekesség, hogy az "R" modellek ezzel együtt alacsonyabb TDP-vel is érkeznek, mint "K"-s társaik: az i7-4770R 65 wattos, az i7-4770K pedig 84 wattos TDP-t alkalmaz.

A Haswell APU egységek komoly előrelépést biztosítanak teljesítmény tekintetében, ahogy az a fenti diagramokon is látszik. A termékek emellett egyéb újításokat is kínálnak. A Quick Sync videó kódoló motor a korábbinál gyorsabban dolgozik majd, és emellett MJPEG gyorsítás is rendelkezésre áll. Az új integrált videó vezérlőkkel szerelt központi egységek rendelkeznek 4k, illetve hárommonitoros támogatással, emellett a DirectX 11.1-es, az OpenGL 4.0-s és az OpenCL 1.2-es technológiákat is támogatják.

Persze némi üröm is vegyülhet az örömbe, ugyanis annak ellenére, hogy asztali platformról van szó, még nem jelenti azt, hogy az "R" sorozatú processzorok elérhetőek lesznek a DIY piacon - nem lennénk meglepve, ha ezek az LGA-1150-es asztali processzorkülönlegességek BGA tokozással, alaplapra forrasztva érkeznének és például egybegépekben, illetve HTPC-be szánt alaplapokon kapnának helyet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward