Megkezdte az ikerkamerája szállítását a Toshiba

Az új egység vékonyabb okostelefonok gyártását teszi lehetővé, az elkészült fotók pedig újrafókuszálhatóak lesznek.

Megkezdte az ikerkamerája szállítását a Toshiba

A Toshiba (TAEC) egy rendkívül érdekes megoldással állt elő. A vállalat bemutatta az első dupla kamera modulját, és egyúttal meg is kezdték az egység mintáinak szállítását is. Az egymás mellé helyezett kamerapáros érdekes mutatványokra lesz képes.

A Toshiba még tavaly kezdte el annak a dupla kamerának a fejlesztését, amit a CES-en, Las Vegasban kiállított a nagyérdemű előtt. A megoldás érkezése azonban a témában jártasabbakat már biztosan nem lepte meg, ugyanis a vállalat korábban, még az ősz folyamán beszámolt a különleges termék fejlesztéséről. A kameraegység első ránézésre 3D képalkotásért felelhetne, ám a történet közelről sem ennyire egyszerű. A Toshiba azzal a céllal hozta létre a terméket, hogy újrafókuszálható fényképeket készíthessenek vele a felhasználók. De hogyan is működik mindez?

Nos, a legapróbb részleteket természetesen a Toshiba megtartotta magának, de a lényeg az, hogy a két kamera eltérő fókusszal fogja rögzíteni a két képet egyszerre, majd átadja őket egy speciális szoftvernek. Eme program segítségével az elkészült képen oda helyezhetjük utólag a fókuszpontot, ahova éppen szeretnénk. Értelemszerűen korrekciós céllal is remekül megállja a helyét ez a megoldás: valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy nem sikerült arra a témára helyezni a fókuszt, amire szerette volna, és használhatatlan, homályos lett a végeredmény. Ezzel ezt utólag néhány érintéssel kiküszöbölhetjük. A TCM9518MD típusazonosítóval megbélyegezett alkotóelemben rejlő lehetőség azonban nem merül ki ennyiben.

A két darab 5 megapixeles, 1/4 hüvelykes szenzorral felvérzett CMOS kamera össze is tud majd dolgozni – szó szerint. A mélységi adatokat feldolgozó LSI chip ugyanis nem csak az újrafókuszáláskor jöhet jól, hanem akkor is, ha nagyobb felbontásra akarunk kapcsolni. Az 5 megapixelen lőtt képekből egy 13 megapixeles fotót lehet generálni szoftveres úton. Arról sajnos nincs információink, hogy itt milyen minőségi szintet képvisel a végeredmény. A TCM9518MD érdekessége még – ha már a 13 MPixel szóba került –, hogy a magasságát tekintve kisebb lesz, mint a hasonló felbontással operáló alternatívák. A komplett térfogata nyilván már nagyobb, így végeredményben nem biztos, hogy jobban járnak vele a fejlesztők, ám amennyiben egy pengevékony telefon építése a cél (és bizony ez sokszor előfordul mostanában), hamar képbe kerülhet.

„Arra számítunk, hogy a TCM9518MD olyan új felhasználási lehetőséggel vértezi fel az okostelefonokat, táblagépeket vagy egyéb mobil eszközöket, mint az újrafókuszálás és a képlágyítás. Kiemelhetünk vele tárgyakat egy képen, majd pedig szerkeszthetjük, vághatjuk, és így tovább.” – mondta Andrew Burt, az LSI csoportnál a Képi Szenzor üzletág alelnöke. Majd így folytatta: „Ráadásul a kettős kamera modul, nem csak a gyors digitális fókuszban és a kis zársebességben jeleskedik, hanem a méretben is. Nem tartalmaz külön fókusz motorokat, így sokkal vékonyabb helyre lehet beépíteni, mint a mai 13 megapixeles kamera modulokat.”

Az ikerkamera egyébként nem japán fejlesztés. Ennek a létrejöttéért az egyesült államokbeli TAEC (Toshiba America Electronic Components) a felelős, ami ugyan a Toshiba tulajdonát képezi, de egyébként szinte teljesen függetlenül üzemel az anyavállalattól. A TCM9518MD nem egy olcsó kamera lesz: 50 dollárt kell érte kifizetni. Arról nincs információnk, hogy mikor bukkanhat fel az első végtermék, de a minták kiszállítását már megkezdték, így még idén sor kerülhet a debütálására, és élesben is bizonyíthatja a rátermettségét.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward