Megkezdődött az Apple A12 gyártása

Megkezdődött az Apple A12 gyártása

Az Apple előre láthatólag szeptemberben fogja lerántani a leplet az új generációs iPhone-okról, de a színfalak mögött már gőzerővel folyik a komponensek gyártása – és talán már az eszközök összeszerelése is. A Bloomberg arról számolt be a napokban, hogy a TSMC már készíti az Apple A12 chipeket.

Az újdonság érdekessége, hogy már 7 nm-es csíkszélességen folyik a gyártása a TSMC-nél, és ez az első olyan lapka, ami ezt kihasználva kerül bevetésre okostelefonban. A Qualcomm is erre a technológiára pályázott a Snapdragon 845 esetében, de a TSMC nem készült el időben vele, így az Apple riválisának maradnia kellett a Samsung második generációs 10 nm-es (LPP) megoldásánál. A cupertinói alakulat után a Huawei veheti használatba másodikként a 7 nm-es FinFET gyártását a TSMC-nek, a Kirin 970 utódja valószínűleg októberben vagy novemberben állhat munkába – de nem kizárt, hogy előbb bemutatja majd a vállalat. Az Apple nem most először dolgozik együtt a TSMC-vel, korábban például az A9 gyártásáért is a tajvani alakulat felelt.

Galéria megnyitása
Az Apple iPhone X-ből éppen kiemelik az Appla A11 Bionic chipet tartalmazó alaplapot.

Mit kínál a TSMC 7 nm-es FinFET gyártási eljárása? A vállalat elmondása alapján a 10 nm-hez képest 1,6-szor nagyobb tranzisztorsűrűség érhető el, szóval az első pozitívuma, hogy jóval kisebb lesz az adott lapka fizikai mérete. Az alacsonyabb csíkszélesség ezen felül 20 százalékkal nagyobb teljesítmény elérését teszi lehetővé azonos felépítés mellett, és azt is ki kell emelni, hogy az energiafelhasználás 40 százalékkal mérséklődhet. Az Apple főleg a méret- és a fogyasztáscsökkenésnek örülhet. Egyrészt a cég saját tervezésű lapkái arányaikban szinte mindig egészen nagyra nőnek, másrészt a tervezők előszeretettel spórolnak az akkumulátorkapacitáson, de így a sovány telepek mellett is jobb üzemidő érhető majd el. A Samsung egyébként szintén dolgozik a 7 nm-es gyártás beindításán, de az aktuális tervek alapján erre legkorábban jövőre kerülhet sor.

Az Apple A12 felépítéséről egyelőre semmit nem lehet tudni, de az irányvonal valószínűleg az lesz, amin tavaly elindult az Apple. Az A12 a megszokott dolgokon, a processzor és a grafikus feldolgozó teljesítményének növelésén túl, a korábbinál sokkal erősebb neurális feldolgozót hozhat. A mostani lapka még jelentősen elmarad például a Kirin 970 NPU-ja által biztosított tempótól, de az Apple A12 jó eséllyel javulni fog ezen a téren. Ezzel együtt előre láthatólag a cupertinói alakulat is egyre több olyan lehetőséget biztosít majd, ami az „on-device” vagyis az eszközön futó gépi tanulást használhatja ki.

Az Apple állítólag három különböző iPhone-t mutathat majd be idén ősszel. Érkezhet az iPhone X méretében egy új gép, jöhet egy 6,5 hüvelykes kijelzővel szerelt modell, és számolni kell egy olcsóbb megoldással is, ami 6,1 colos LCD panelt foglalhat keretbe. Persze ezek egyelőre csak pletykák, semmilyen hivatalos információnk nincs a készülő újdonságokról.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward