Megkapta első frissítését az iOS 8.1

A régi készülékek tulajdonosainak kedvez az iOS 8.1.1

Megkapta első frissítését az iOS 8.1

Az iOS 8 szeptemberben mutatkozott be, és meglehetősen gyors beavatkozást igényelt az Apple részéről, ugyanis, mint utólag kiderült, komoly hibák akadtak benne. A vállalat hamarjában el is készítette az első nagyobb frissítést, az iOS 8.1-et, ami az Apple Pay mellett főleg hibajavításokkal volt felvértezve.

Az iOS 8.1 október 20-án jelent meg, tehát csaknem egy hónapos már, ami azt jelenti, hogy az Apple mérnökeinek szerencsére valóban sikerült rendbe tenni az operációs rendszer „sorait”. Ezúttal sem kritikus problémák orvoslása miatt köszönthetjük köreinkben az iOS 8.1.1-et, hanem fontosabb teljesítményoptimalizálásokat tartalmaz a frissítés.

Az Apple a régi készülékek tulajdonosainak kedvez az iOS 8.1.1-gyel, ugyanis a változási jegyzékben foglaltak szerint az iPad 2 és az iPhone 4s esetében egyaránt gyorsulásra kell számítani. Ezek a legöregebb hardverek, amik megkapták a szóban forgó frissítéseket, így érthető, ha a sebesség tekintetében már némi plusz optimalizációhoz kell folyamodni a lehető legjobb eredmény elérése érdekében. A készülékek lényegében ugyanazt a vasat tartalmazzák, annak idején ugyanis még nem kapott erősebb chipet azonos generáción belül a tablet. Mindkettőben az Apple A5 lapka teljesít szolgálatot két darab 1 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A9 processzormaggal, valamint egy PowerVR SGX543 MP2 grafikus egységgel. Továbbá a rendszernek is ugyanannyi, 512 MB-nyi memóriával kell ezeknél gazdálkodnia.

A fenti eszközök gyorsulása mellett persze azért néhány korábbi hibát is kijavított a vállalat, ezáltal még stabilabb lett az iOS 8.1. Illetve akadnak apró újítások is azért. Néhány ponton finomítottak a felhasználói felületen, és javult a thai nyelvű rendszer betűkészlete is a jobb olvashatóság jegyében. Az Apple felhívja arra a figyelmet, hogy a Handoff és az AirDrop talán nem fog működni, ha az iCloud jelszót a felhasználó a webes felületen cseréli le, de ilyenkor nem kell megijedni, csak újra be kell lépni az iCloudban a masiná(ko)n. Végül azért ismert hibákról is be kell számolnunk, ugyanis – mint mindig, most is – akadnak ilyenek. A Health alkalmazás például alapesetben nem mutatja a pillanatnyi vércukorszintet, a harmadik féltől származó billentyűzetek pedig a Safari böngészőben, a térkép applikációjánál vagy szintén harmadik fél által készített programokban nem működnek még teljesen megfelelően. (Ugye a virtuális gombsorok megjelenése volt az iOS 8 egyik újítása, és a jelek szerint meg is gyűlik vele a bajuk a fejlesztőknek.)

Az iOS 8.1.1 minden készüléken felbukkan a következő napokban, hetekben, amire az iOS 8 és 8.1 is megjelent. Ez azt jelenti, hogy támogatott az iPhone 4s-ig és az iPad 2-ig visszamenőleg minden okostelefon és táblagép, valamint ne feledjük az aktuális iPod Touch generációt se. Az új szoftver meglehetősen szélsőséges méreteket öltött a különböző készülékek társaságában, ugyanis 50 és 370 MB között szór. Éppen ezért a letöltéséhez ajánlott Wi-Fi kapcsolatot használni, a nagyobb csomagok esetében pedig már a megfelelő töltöttségi szintre (kb. 50 %) is érdemes figyelni. A frissítés az "12B435" azonosítót viseli.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward