Megkapta az Android 4.4 frissítést a Galaxy Note 3

A Samsung csúcsmodellje így már a KitKatet futtató mobilok szűkös elitjének tagjává vált. Vajon a Galaxy termékcsalád kisebb tagjai is csatlakozhatnak mellé?

Megkapta az Android 4.4 frissítést a Galaxy Note 3

A frissítések kérdése mindig kritikus egy okostelefon esetében, kiváltképp, ha az adott modellen az Android teljesít szolgálatot, hiszen a Windows Phone 8-ra csak alig jellemző a szegmentálódás, míg az iOS-nél szinte nem is kell ilyennel foglalkozni, mert sok éven át frissülnek a termékek a legújabb verziókra.

Az éppen aktuális csúcsmodellek esetében persze nem meglepő, ha a legújabb frissítés elérhetővé válik, így a Samsung legújabb lépése is már jó előre borítékolható volt. A vállalat a Galaxy S4 mellett végre a Galaxy Note 3 számára is elkészítette a KitKat fantázianévre hallgató Android 4.4-et. A frissítés érkezésének híre már korábban szárnyra kapott a SamMobile értesülésének köszönhetően, ám nem kellett sokat várni, hogy hivatalosan is kezdetét vegye a terjesztés. Az N9005XXUENA6 jelölésű firmware mindent tartalmaz már, beleértve a Samsung által bevetni kívánt extrákat is, amiből a TouchWiz UI révén biztosan nem lesz hiány. Az új ROM hazánktól nem is olyan távol került először bevetésre, ugyanis Lengyelországban tették először közkincsé. Hamarosan más európai országokban is elérhető lesz, így remélhetőleg Magyarország sem marad majd ki a sorból. Ha minden jól megy, a frissítés érkezésére a Galaxy Note 3 tulajdonosoknak már csak néhány napot kell türelemmel várnia.

Az Android 4.4-gyel sok újdonság kerül a Samsung óriásának fedélzetére. A KitKat frissítés egyaránt hoz változást a felhasználói felületet és a funkcionalitást illetően a Google és a Samsung révén is. A Samsung például a jelek szerint dobta a különböző árnyalatú értesítési ikonokat, és mostantól ők is az Androidban alapértelmezett fehéret használják majd, az értesítési sáv pedig áttetsző lesz. A TouchWiz tehát némiképp idomulni kezdett az alap Androidhoz, így egyre több eredeti elemet használhatnak a jövőben. A szolidabb felület, és hogy eleve sokat dolgozott a Google a rendszerigényen, komoly gyorsulást eredményezhet az amúgy is szépen teljesítő Galaxy Note 3 életében. Állítólag a nagyobb teljesítmény még a különböző szintetikus mérőprogramokkal is kimutatható lesz – és itt nem újabb megtévesztő trükkök alkalmazására kell gondolnunk. A maximumot úgy hozhatjuk majd ki az 5,7 colos okostelefonból, ha az Android indulása óta meglévő Dalvik futtatókörnyezetet az ART-ra cseréljük. Ez azonban csak a szakavatottabb felhasználóknak ajánlott, mert az ART egyelőre kísérleti stádiumban van, csak a nyáron érkező Android verzióval fogják alapértelmezetté tenni.

A most útnak indított frissítés egyébként még nem elérhető minden Galaxy Note 3 esetében, mert csak az N9005-ös típusjelzésű okostelefonokra lett optimalizálva. Ez a modell az LTE támogatással rendelkező variáns, amelyben a Qualcomm Snapdragon 800 lapka teljesít szolgálatot, és így 4K videózási lehetőséget nyújt. Hazánkban javarészt ez van kereskedelmi forgalomban, és nem az Exynos 5420 SoC köré épülő, így ilyen tekintetben is jól állunk.

És ha már a Samsung és az Android 4.4 a téma, érdemes kiemelni, hogy a kiszivárgott információk szerint ezúttal nem csak a csúcsmodellek esetében várhatunk a frissítés érkezésére, az alsóbb ligákban induló „játékosoknál” is vizsgálják a lehetőségeket. Egy dokumentum alapján a gyártó egyebek mellett a Galaxy S4 mini, a Galaxy S3 mini, a Galaxy Core, a Galaxy S Advance, a Galaxy Ace 3, a Galaxy Fame és a Galaxy Fresh esetében is fontolóra veszi a KitKat elkészítését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward