Megjöttek az Intel LGA-2011-es Xeon processzorai

Megjöttek az Intel LGA-2011-es Xeon processzorai

Az Intel hódító útjára indította kétprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt E5-2600-as sorozatú, valamint az egyprocesszoros rendszerekbe szánt E5-1600-as sorozatú Xeon processzorait, valamint a hozzájuk tartozó platformot, a Romley-EP-t is.

Az Xeon E5-2600-as és a Xeon E5-1600-as sorozatú szerverprocesszorok a már jól ismert Sandy Bridge-E lapka köré épülnek, amely a Core i7-3xxx sorozatú asztali processzorokból már ismerős lehet. Ez a lapka az előző generációs Xeon processzorok által használt Westmere EP lapkához képest rengeteg előrelépést hoz. Az újdonságoknál már 20 MB-nyi harmadszintű gyorsítótár, négy DDR3-as memóriacsatorna, valamint 40 sávos PCI Express 3.0-s hub is rendelkezésre áll, hogy a nyolc processzormagról, valamint a fejlett energiagazdálkodási lehetőségekről már ne is beszéljünk. Külön jó hír, hogy a Xeon E5-2600-as és Xeon E5-1600-as processzorok C2-es steppinggel érkeznek, amely javítja a C1-es stepping hibáit – ezeknél a termékeknél már gond nélkül kiaknázhatóak a VT-d technológiában rejlő lehetőségek. Érdekesség, hogy az új processzoroknál elérhetővé válik a Data-Direct I/O szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy a rendszermemória helyett közvetlenül az adott processzor megosztott harmadszintű gyorsítótárába kerüljenek az adatok – amelyek például a PCIe alapú hálózati vezérlő felül jönnek – így csökkenthető a rendszer fogyasztása és az overhead mértéke is. A friss központi egységek természetesen Turbo Boost és Hyper Threading támogatással egyaránt rendelkeznek – igaz, az olcsóbb modelleknél sem a Turbo Boos, sem pedig a Hyper Threading támogatás nem érhető el.

Az alábbi táblázatból kiderül, hogy pontosan milyen processzorokból áll az Xeon E5-2600-as család.

A 435 négyzetmilliméteres Sanydy Bridge EP lapka használatának persze ára van: az új szerverprocesszorok asztali társaikhoz hasonlóan szintén LGA-2011-es tokozással érkeznek és új platformba illeszkednek, amely a Romley-EP nevet viseli. A friss platform ugyanúgy C600-as PCH-t alkalmaz, mint az X79-es alaplapok, ám velük ellentétben itt már számos olyan extra szolgáltatás is elérhető, ami az X79-es deszkák esetében nem. Az új platform segítségével akár 768 GB-nyi rendszermemória használatára is lehetőség nyílik, sőt, alkalmazásával az Intel X540-s Gigabites Ethernet vezérlő is rendelkezésre áll, amely a piac első egylapkás 10 Gb-es hálózati vezérlője. Utóbbi újdonság nem csak a platform részeként, hanem különálló bővítőkártyaként is forgalomba kerül.

A fentebb említett Xeon E5-2600-as processzorok mellett az egyetlen QPI linkkel ellátott, egyutas szerverekbe, illetve munkaállomásokba szánt Xeon E5-1600-as processzorok is bemutatkoztak, amelyek között egyelőre csak három modellt találunk.

A Xeon E5-2600-as és Xeon E5-1600-as szerverprocesszorok hamarosan feltűnnek az Intel partnereinek szerver- és munkaállomás kínálatában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward