Megjöttek az első AMD GPU-s Matrox videokártyák

Beérett az AMD és a Matrox nemrégiben felvázolt együttműködésének első két gyümölcse.

Megjöttek az első AMD GPU-s Matrox videokártyák

A Matrox nemrégiben jelentette be, hogy stratégiai együttműködésbe lép az AMD-vel, így a következő generációs, kifejezetten többmonitoros rendszerek építéséhez készített videokártyáin az AMD egyes GPU-i kapnak majd helyet. Ez a megegyezés mindkét fél számára jó, a Matrox ugyanis a szoftverfejlesztésre koncentrálhat, az AMD pedig növelheti piaci részesedését az üzleti felhasználóknak szánt többmonitoros rendszerek szegmensében.

Most eljött az idő, hogy a partnerkapcsolat részeként elkészített első videokártyákat is megcsodálhassuk, amelyek a Matrox C sorozatában kapnak helyet. A vállalat első körben kétféle modellel rukkolt elő: a C420-as példány négy, C680-as társa pedig maximum hat monitort tud kezelni – és mindkettőjükhöz jár a Matrox ismert és méltán elismert PowerDesk szoftvere.

A C420-as modell PCI Express 3.0 x16-os csatolófelületet használ, és meglehetősen kompakt kivitelben kerül forgalomba, ugyanis alacsony profilú termékként érkezik. Az AMD gyártmányú GPU és a 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória hűtéséről passzív hűtőborda gondoskodik, a videó kimenetek között pedig négy darab Mini DisplayPort 1.1-es csatlakozó sorakozik.

Ezeken keresztül maximum négy monitor egyidejű meghajtására van mód, egyenként maximum 2560 x 1600 pixeles natív felbontással. Az egyes videó kimenetekhez többcsatornás audió folyamok is rendelhetőek. Az új videokártya 16,76 centiméter hosszú, magassága pedig mindössze 6,86 centiméter. A termékből egy rendszerben akár kettő is helyet kaphat.

A másik friss jövevény már normál magasságú kivitelben, aktív hűtéssel kerül az üzletek polcaira, fedélzeti memóriából pedig kisebb társához hasonlóan szintén 2 GB-nyit kapott. A 16,76 centiméter hosszú, 10,27 centiméter magas videokártyán hat darab Mini DisplayPort 1.2 videó kimenet található, amelyek maximum hat darab 4K-s monitor meghajtására képesek – ezekhez többcsatornás audió streamek is társíthatóak.

Hat 4K-s kijelző azonban csak 30Hz-en mehet, ha szükség van 60Hz-re, akkor feleződik a kijelzők száma. Ahogy a kisebb videokártyából, úgy a C680-as modellből is helyet kaphat kettő egyetlen rendszerben, így akár 12 darab monitor kezelésére is lehetőség nyílik. A C680-as videokártyák FrameLock szolgáltatással is rendelkeznek, így kétkártyás rendszer esetében a videófalakon csak minimális tearing látható.

A Matrox új videokártyái DirectX 11.2, OpenGL 4.4 és OpenCL 1.2 támogatással érkeznek, valamint jár hozzájuk a sokoldalú Matrox Power Desk alkalmazás is. Az újdonságok három év garanciával kerülnek forgalomba, az azonban egyelőre nem derült ki, pontosan mennyibe kerülnek majd.

A két friss videokártya megjelenésére az idei év negyedik negyedévében számíthatunk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward