Megjöttek az ASUS X79-es alaplapjai

Az ASUS kínálatában ma hivatalosan is megjelentek az X79-es alaplapok, amelyek közül már többet is bemutattunk az elmúlt napok, illetve hetek folyamán, hála a különböző pletykáknak. Az új alaplapok mindegyike LGA-2011-es processzortámogatással és X79-es lapkakészlettel érkezik, a termékek pedig három, egymástól jól elkülöníthető családban kapnak helyet. A P9X79 család mellett a tuingra kihegyezett RoG Rampage IV Extreme és a szuper megbízható TUF SABERTOOTH X79-es modell is a kínálat részét képezi. A sort a munkaállomásokhoz készített P9X79 Work Station zárja.

Megjöttek az ASUS X79-es alaplapjai

Az ASUS kínálatában ma hivatalosan is megjelentek az X79-es alaplapok, amelyek közül már többet is bemutattunk az elmúlt napok, illetve hetek folyamán. A termékek pedig négy, egymástól jól elkülöníthető családban kapnak helyet. A P9X79 család mellett a tuningra kihegyezett RoG Rampage IV Extreme és a szuper megbízható TUF SABERTOOTH X79-es modell is a kínálat részét képezi. A sort a munkaállomásokhoz készített P9X79 Work Station zárja. Az alaplapok specifikációit az alábbi táblázat foglalja össze.

Az összes alaplap Dual Intelligent Processors 3 technológiával érkezik, ami újfajta Digi+ Power Control megoldásra támaszkodik: a rendszer három digitális feszültségvezérlőt tartalmaz, amelyek közül egy a processzorhoz, kettő pedig a memóriamodulokhoz tartozik. Utóbbinak köszönhetően javul a teljesítmény, a stabilitás és a tuningolhatóság is. Az összes alaplap multi-GPU támogatással érkezik, mindegyikük rendelkezik PCI Express 3.0-s támogatással és akár 64 GB-nyi DDR3-as memóriamodul is elhelyezhető bennük, azaz maximálisan kiaknázhatóak a négycsatornás memóriatámogatásban rejlő lehetőségek.

A P9X79-es család különlegességei

Ebben a családban jó teljesítményű, felhasználóbarát, jó tuningképességekkel rendelkező alaplapokat találunk. Az új Digi+ Power Control rendszernek köszönhetően a DDR3-as memóriamodulok tuningja még hatékonyabban zajlik, ugyanis a DRAM esetében 30%-kal magasabb áramerősséggel lehet gazdálkodni, de a siker elérésében az új opció, a VCCSA Load Line Calibration is segít. A memória alrendszer esetében egyébként a 8 memóriaslot jóvoltából akár 64 GB-nyi DDR3 DRAM modul alkalmazására is lehetőség van, amely a memória intenzív alkalmazásoknál (adat-, videó- és képfeldolgozás) különösen jól jön. A felhasználók nagyméretű RAM DISK tárterületeket is létrehozhatnak, így tovább növelhető a rendszer összteljesítménye. A kínálatban az ASUS SSD gyorsítótárazó technológiája is jelen van, amely az ismert technológiáknál jóval felhasználóbarátabb: segítségével egyetlen kattintással felgyorsítható a rendszer – állítják a cég illetékesei (ASUS SSD Caching).

Az UEFI BIOS könnyen kezelhető, átlátható felhasználói kezelőfelülettel érkezik. A rendszer hatékonyan tudja diagnosztizálni a különböző memóriaproblémákat és azok elhárítására is kínál megoldást. Az UEFI BIOS USB-s adathordozóról is frissíthető, méghozzá úgy, hogy ehhez be sem kell kapcsolni a gépet, elegendő a készenléti áram. Ami még ennél is szokatlanabb, az az, hogy a művelethez még processzort és memóriát sem kell az alaplapba pakolni (BIOS Flashback technológia).

Az alaplapok BT GO 3.0! támogatással is rendelkeznek, ami egy Bluetooth 3.0 +HS adaptert és egy 802.11n típusú WiFi adaptert foglal magában. A WiFi kapcsolat beállítása egyszerű, a mellékelt, mágneses talppal ellátott antenna pedig könnyedén elhelyezhető. A programcsomag segítségével a különböző mobil eszközök és a PC között lehetőség van fájlszinkronizációra, de a Bluetooth kapcsolatot rendszertuningra is használhatjuk. A kínálatban az USB 3.0 Boost technológia is jelen van, amely az USB 3.0-s teljesítményt akár 170%-kal is képes növelni, hála az UASP támogatásnak.

[bold]ROG Rampage IV Extreme

[/bold]

Az új alaplap négyutas SLI és CrossfireX konfigurációk építésére egyaránt könnyedén felhasználható. A rendszer PCI Express 3.0-s támogatással és kitűnő tuning funkciókkal érkezik. A termék – ahogy azt korábban már megírtuk – lehetővé teszi, hogy az LGA-1366-os CPU foglalathoz készítet speciális hűtőinket az LGA-2011-es processzorfoglalat esetében is alkalmazzuk, ami nem hátrány, főleg, ha korábban drága LN2 hengert, vagy egyéb drága processzorhűtőt szereztünk be.

Különlegesség, hogy a rendszer OC Key támogatással érkezik. Az OC Key egy DVI alapú eszköz, amely bármilyen videokártyára képes csatlakozni. A rendszer lényege, hogy az eszközre kapcsolt monitoron minden olyan infó megjelenik, amely a tuninggal kapcsolatos, méghozzá a rendszererőforrásoktól függetlenül. Az alaplap a Subzero Sense technológiát is alkalmazza, ami lehetővé teszi a hőmérsékletmérést akár -193 Celsius fokig is. Utóbbinak köszönhetően nem kell digitális hőmérőt vásárolni.

Az alaplap stabil és erős tápellátással, valamint minőségi kondenzátorokkal érkezik. A termékhez jár a Battlefield 3 teljes verziója is.

[bold]

A TUF család[/bold]

A SABERTOOTH X79-es alaplap olyan minőségi alkatrészekből épül fel, amelyek a hadiipar igényeinek is megfelelnek. A komponensek hűtéséről minőségi megoldások gondoskodnak, amelyek hatékony hőleadást biztosítanak, így a rendszer stabilitása és teljesítménye mindig optimális. A TUF Thermal Radar funkció folyamatosan figyeli a különböző komponensek hőmérsékletét és ennek megfelelően szabályozza a ventilátorok fordulatszámát, így elkerülhető a túlmelegedés, illetve garantálható a maximális rendszerstabilitás. Az alaplap 12 hőszenzorral érkezik, amelyek egyenként monitorozhatóak.

 

A rendszer automatikusan kiszámolja az egyes ventilátorok esetében az optimális fordulatszámot a felhasználó beállításai alapján. A komponensek így hűvösebben üzemelnek, élettartamuk pedig megnő. A minőségi alkatrészek felhasználásának köszönhetően a gyártó nyugodt szívvel vállal 5 év garanciát a termékre. Érdekesség, hogy ez az alaplap is azt az új Digi+ Power Control technológiát használja, mint amit a P9X79-es sorozatnál már említettünk.

P9X79 WS

A munkaállomásokhoz készített alaplap újdonság négyutas SLI és CrossfireX támogatást kínál. A termék két darab, hardveres gyorsítással dolgozó Intel hálózati vezérlővel érkezik, amelyek leveszik a processzor válláról a hálózati forgalom irányításával kapcsolatos terhek nagy részét – akár 71%-kal is csökkenhet a CPU ez irányú terhelése.

Az alaplap a Core i7-es processzorok mellett a XEON család tagjait is támogatja, sőt, többféle DRAM, operációs rendszer és RAID mód támogatásával is rendelkezik. A háromszínű LED-es világítás segítségével mindig tudható, milyen tuning státuszban üzemel éppen az alaplap anélkül, hogy be kéne lépni a BIOS-ba. Az ASUS SSD Caching technológia, valamint a BIOS Flashback technológia itt is rendelkezésre áll.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward