Megjöttek a gyorsabb, olcsóbb Retina MacBook Pro noteszek

A Haswell processzor mellé gyorsabb SSD, Thunderbolt 2-es port, 802.11ac WiFi és a korábbinál kedvezőbb árcédula társul.

Megjöttek a gyorsabb, olcsóbb Retina MacBook Pro noteszek

Az Apple MacBook Air sorozatának tagjai már hónapok óta elérhetőek Haswell processzorral, így csak idő kérdése volt, mikor szivárognak be az Intel legfrissebb mobil processzorai a combosabb noteszgépekből álló MacBook Pro családba. Első körben a Retina kijelzős gépek örülhetnek az új processzoroknak.

A 13,3 colos modell ezúttal is 2560 x 1600 pixeles natív felbontás mellett üzemelő IPS kijelzőt kapott, amit egy Intel Iris Graphics Pro 5200-as típusú integrált videó vezérlő próbál hatékonyan kiszolgálni - videokártya-opció ebben a kategóriában sajnos továbbra sincs. Az alapmodell egy kétmagos, 2,4 GHz-es magórajelen ketyegő Core i5-ös Haswell processzort kapott, amelyhez alap esetben 4 GB-nyi rendszermemória társul. Az adatok tárolásáról új, PCI Express alapú SSD meghajtó gondoskodik, ami alap esetben 128 GB-nyi NAND Flash tárhelyet kínál. A fedélzeten persze 802.11ac WiFi támogatás is helyet kapott, sőt, a sorból a 720p-s webkamera és a Bluetooth 4.0-s támogatás sem hiányzik. Jó hír, hogy Thunderbolt portból már egy második generációsat kapunk, igaz, ezt a csatolófelületet valószínűleg továbbra is csak kevesen használják majd. A 13,3 colos MacBook Pro 71,8 wattórás lítium polimer energiaforrása egyetlen akkumulátortöltéssel akár kilencórányi üzemidőt is kínálhat, ára pedig 200 dollárral alacsonyabb lesz, mint elődjéé: az alapmodellt 1299 dollárért lehet megkapni.

A 15 colos MacBook Pro esetében hasonló frissítésre került sor. A 15,4 colos Retina kijelző továbbra is 2880 x 1800 pixeles natív felbontás mellett üzemel és IPS alapokon nyugszik. Processzorból az alapmodell esetében ezúttal egy négymagos, Core i7-es sorozatú példányt kapunk, amely 2,5 GHz-en ketyeg, rendszermemóriából pedig 8 GB-nyi jár. A gyorsabb PCI Express alapú SSD itt is a kínálat részét képezi. Ennél a modellnél - ha a drágábbik változatot választjuk - szerencsére már nem kell beérni a processzor integrált videó vezérlőjével, ugyanis GeForce GT 750 típusú videokártya is rendelkezésre áll. A 802.11ac WiFi és a 4.0-s Bluetooth támogatás itt is jelen van, csak úgy, mint a Thunderbolt 2-es port és a 720p-s webkamera. A 15,4 colos újdonság 95 wattórás lítium polimer akkumulátora egyetlen teljes akkumulátortöltéssel nagyjából nyolcórányi üzemidőt kínál. Jó hír, hogy a 15 colos alapmodell is olcsóbb lett, mint elődje: 2199 dollár helyett immár 1999 dollárért lehet hozzájutni.

A 13,3 colos és 15,4 colos gépekből - amelyek ezúttal is háttérvilágításal ellátott bllentyűzetet alkalmaznak - természetesen gyorsabb processzorral felszerelt változatok is érkeznek, SSD-ből pedig egyes modelleknél szintén lesz némi választék, ahogy eddig. Az újdonságokat akár 16 GB-nyi DDR3L-1600 MHz-es rendszermemóriával is el lehet majd érni, a rendszermemória pedig minden eseten alaplapra integrálva érkezik.

A termékek az Apple kínálatában még nem tűntek fel - legalábbis hírünk írásakor még nem voltak elérhetőek -, de ez a helyzet rövidesen megváltozik.

Frissítés: Időközben meg is jelentek a termékek az Apple hazai webáruházában, így kiderült, hogy a 13,3 colos alapmodell 399 990 forintba, a 15 colos alapmodell pedig - ami Intel Iris Pro Graphics videóvezérlővel érkezik - 619 990 forintba kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward