Megjöttek a Gigabyte H55-ös és H57-es lapjai

Az MSI és az EVGA után most a Gigabyte is bemutatta saját megoldásait H55 és H57 témában, azaz olyan alaplapokat dobott piacra, amelyek képesek az Intel nemrégiben piacra dobott, integrált videó vezérlővel is ellátott asztali processzorainak fogadására. Az újdonságok természetesen a Lynnfield processzorokat is gond nélkül kezelik, ám ekkor a hátlapi kivezetések között elhelyezett videó kimenetek IGP hiányában nem adnak ki magukból jelet.

Megjöttek a Gigabyte H55-ös és H57-es lapjai

Az MSI és az EVGA után most a Gigabyte is bemutatta saját megoldásait H55 és H57 témában, azaz olyan alaplapokat dobott piacra, amelyek képesek az Intel nemrégiben piacra dobott, integrált videó vezérlővel is ellátott asztali processzorainak teljes kihasználásra. Az újdonságok természetesen a Lynnfield processzorokat is gond nélkül kezelik, ám ekkor a hátlapi kivezetések között elhelyezett videó kimenetek IGP hiányában nem adnak ki magukból jelet.

A Gigabyte H55-ös családjában három darab mATX és egy normál ATX szabványra épülő modell van jelen, míg a H57-es lapkakészlettel szerelt megoldások között egyelőre csak egyetlen egy darab mATX formátumra épülő terméket találunk. A termékek DDR3-as memóriafoglalatokkal vannak felszerelve, amelyekből modelltől függően kettő vagy négy darab áll rendelkezésre, így 8 GB-nyi vagy 16 GB-nyi maximális rendszermemória használatára nyílik lehetőség. Az alaplapok mindegyikén két darab PCI Express x16-os bővítőhelyet találunk, amelyeknek köszönhetően könnyedén építhetünk kétkártyás CrossfireX rendszert. A PCI Express x16-os slotok közül az első teljes, azaz x16-os, míg a második csak x4-es sávszélességet kínál. A bővítőhelyek között az mATX termékeknél két darab PCI slot, míg az egyetlen ATX alaplapnál egy PCI Express x1-es és négy darab hagyományos PCI port van jelen.

A termékek nyolccsatornás integrált audió vezérlőt és Gigabites Ethernet vezérlőt egyaránt tartalmaznak, sőt, a többség még eSATA és FireWire portokkal is fel van vértezve. SATA 3 Gbps-os portokból modellenként változó mennyiség van jelen (lásd.: lenti táblázat), de IDE portból minden alaplap csak egy darabot tartalmaz.

Érdekesség, hogy a gyártó egyes újdonságait USB 3.0-s portokkal is ellátta: a H57M-USB3 és a H55M-USB3-as alaplapokon két-két darab SuperSpeed USB csatlakozó van jelen a hátlapi portok között, ezek a csatlakozók az USB 2.0-s megoldásoknál közel tízszer nagyobb adatátviteli sebességeket és nagyobb áramot is kínálnak, ez utóbbi főleg a különböző készülékek töltésekor jön jól, mivel így lerövidül a töltési idő. A portok kezeléséről minden esetben az NEC uPD720200-as vezérlője gondoskodik.

A H55-ös alaplapokon egyébként 12 darab USB 2.0-s portot helyezett el a gyártó, de a H57-es modellnél ez a szám már 14. Az alaplapokon DualBIOS technológia is helyet kapott, ami akkor jön jól, ha a fő BIOS összeomlott vagy valami hiba miatt (például sikertelen frissítés) nem indul: ekkor a második BIOS ROM segítségével helyreállíthatjuk a rendszert.

Videó kimenetek tekintetében minden alaplapon más és más kínálatot találunk, de hogy melyiken pontosan mit, arról a fenti pár kép ad némi információt. A Gigabyte H57-es megoldása és H55-ös alaplapjai hamarosan megjelennek kereskedelmi forgalomban is, árukkal kapcsolatban azonban még nem érkeztek hírek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward