Megjött az ASUS HD 7970 DirectCU II és a TOP

Az ASUS a napokban két új, egyedi felépítéssel és egyedi hátéssel rendelkező Radeon HD 7970-es videokártyát mutatott be, amelyek sorrendben a Radeon HD 7970 DirectCU II és a Radeon HD 7970 DirectU TOP típusjelzést viselik.

Megjött az ASUS HD 7970 DirectCU II és a TOP

Az ASUS a napokban két új, egyedi felépítéssel és egyedi hátéssel rendelkező Radeon HD 7970-es videokártyát mutatott be, amelyek sorrendben a Radeon HD 7970 DirectCU II és a Radeon HD 7970 DirectU TOP típusjelzést viselik.

Mindkét újdonság egyedi nyomtatott áramköri lap köré épül, amelyen most először kapott helyet az egyes ASUS alaplapokról már ismert Digi+ VRM tápáramkör, amely 12 fázist kínál és természetesen minőségi komponensek kíséretében érkezik. A tápellátó áramkör digitális feszültségszabályzókkal érkezik, amelyek hatékony energiafelhasználást tesznek lehetővé. A minőségi komponensek és a minőségi hűtés jóvoltából az új videokártyák nem csak kivételes stabilitást, de hosszabb élettartamot is kínálnak, mint a referencia felépítést alkalmazó társaik. A hatékony tuningról a VGA Hotwire technológia és a GPU Tweak szoftver gondoskodik. Extraként adapter-mentes AMD Eyefinity6 támogatást is kínálnak az újdonságok.

Az új videokártyákon háromslotos DirectCU II-es hűtő lapul, amely minden előző megoldásnál hatékonyabb hűtést kínál. Az új dizájn köré épülő DirectCU II-es hűtő hat darab hőcsővel rendelkezik, amelyek közvetlenül érintkeznek a Tahiti GPU felületével. A hűtő 20%-kal nagyobb hőleadó felülettel érkezik, mint előző generációs társai. Utóbbiaknak köszönhetően az újdonság rendkívül jó hatásfok mellett üzemel, így 20%-kal hatékonyabb hűtést biztosít, mint a referencia videokártya hűtők. A két hűtőventilátorral ellátott DirectCU II zajszintje jóval alacsonyabb, mint a referencia megoldásoké: a különbség 14 dB(A) az ASUS hűtőjének javára.

Ahogy azt fentebb már említettük, az új videokártyáknál rendelkezésre áll a VGA Hotwire technológia, amely az ASUS Rampage IV Extreme alaplapnál mutatkozott be. A videokártyán és az alaplapon található VGA Hotwire forrasztási pontokat egyszerűen, egy kéteres vezeték segítségével össze lehet kapcsolni, így új lehetőségek nyílnak a feszültségszabályozás, illetve feszültségemelés terén. Aki a szoftveres utat választja, annak most is rendelkezésére áll a népszerű ASUS GPU Tweak alkalmazás, amellyel az órajelek és feszültségek módosítása mellett a ventilátorral kapcsolatos beállítások elvégzésére is lehetőség van.

Az új Radeon HD 7970-es videokártyák az első HD7970-es modellek a világon, amelyek négy darab natív DisplayPort csatlakozót kínálnak, így gond nélkül használhatjuk őket hatmonitoros Eyefinity rendszerek meghajtásához. A felhasználók a négy DisplayPort mellett két DVI csatlakozót is bevethetnek a siker érdekében.

Hogy mi a különbség a DirectCU II-es és a DirectCU II Top modell között? Nos, előbbinél a 28 nm-es csíkszélességgel készülő, 2048 stream processzort tartalmazó GPU 925 MHz-en ketyeg, a 3 GB-nyi GDDR5-ös memóriachip pedig 5,5 GHz-es effektív órajelen üzemel - azaz itt a mérnökök nem nyúltak a referencia órajelekhez. Ezzel szemben a Radeon HD 7970 DirectCU II TOP esetében a GPU már kereken 1 GHz-en, a GDDR5-ös memóriachipek pedig 5600 MHz-es effektív órajelen dolgoznak.

Az ASUS magyarországi képviseletétől származó információk alapján a Radeon HD 7970 Direct CU II ajánlott végfelhasználói ára 180 100 forint lesz, míg a DirectCU II TOP változatért 183 400 forintot kell majd letenni az asztalra. A két újdonság még ebben a negyedévben feltűnhet az üzletek polcain.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward