Megjött a legújabb Windows 10 Technical Preview build

Megújult a Mail és a Calendar alkalmazás, de emellett a Continuum is kapott némi frissítést, hogy kényelmesebb legyen a táblagépek használata.

Megjött a legújabb Windows 10 Technical Preview build

A Microsoft következő generációs operációs rendszere, a Windows 10 hónapokon belül tiszteletét teszi a piacon, legalábbis az AMD első embere nemrégiben ezt állította egy, a vállalat pénzügyi eredményeit részletező eseményen. Ahhoz, hogy a Windows 10 július folyamán valóban elérhetővé válhasson, gőzerővel kell dolgozniuk a szoftverfejlesztőknek.

Remekül mutatja viszont a fejlődés tempóját az a tény, hogy a Microsoft elkészítette a Windows 10 Technical Preview legújabb kiadását, amely a 10061-es build számot viseli, és amely több újítást is felvonultat. A legfrissebb technikai bemutató változatban megújult Calendar és Mail alkalmazás lapul, de emellett a Continuum-hoz kapcsolódó felhasználói élményen is csiszoltak egy picit, aminek a táblák és a konvertibilis noteszgépek tulajdonosai örülhetnek. Ezzel együtt az új kiadás jobban testreszabható, mint az előzőek.

A Mail és a Calendar app legújabb változatát picit átalakították annak érdekében, hogy zökkenőmentesebben használhassuk. Az új változatnál visszatért az alkalmazások hárompaneles dizájnja, de a Mail esetében ezzel egy időben néhány mobilos funkcióval is bővült a repertoár, így seprő ujjmozdulattal tudjuk az adott levelet törölni, archiválni, zászlózni vagy éppen áthelyezni. A különböző mozdulatokkal elérhető funkciók testreszabhatóak, így eldönthetjük, mely mozdulatra milyen műveletet végezzen el a rendszer.

Az univerzális Mail app – amely asztali- és mobileszközökön azonos felhasználói élményt kínál – ezzel együtt megkapta az Office néhány alapvető funkcióját is, így a táblázatok és a képek beszúrása Word-szerű funkcionalitással történhet, sőt, még színmódosításokra is van lehetőség. Az új appok Office 365, Exchange, Outlook.com, Gmail, és egyéb népszerű fiókokat egyaránt támogatnak.

Az új build ezen felül új téma opciókat is kínál: megérkezett a fekete téma, amely a Start menüt, a tálcát és az akcióközpontot is sötét színárnyalatba öltözteti. A Windows 10 ezzel együtt most már arra is képes, hogy a módosított háttérkép színvilágához igazítsa az asztali téma elsődleges színét, illetve a téma egyéb elemeit (bár korábbi próbáink alapján kijelenthetjük, hogy ez a szolgáltatás elég régóta működik a Windows 10 Technical Preview-ben). Extraként a Start menü, a tálca és az akcióközpont színe is szabadon módosítható, beleértve az átlátszóságukat is.

Végül, de nem utolsó sorban frissült a Continuum szolgáltatás is, ami ezentúl hatékonyabb tábla módot kínál. Tábla üzemmódban a Start gombot, a Cortana gombját, illetve a Task View gombot is felnagyítja a rendszer, hogy ezeket könnyebb legyen megnyomni érintőkijelző használata mellett. Ebben a nézetben a kitűzött alkalmazások ikonjai és a futó alkalmazások az alapértelmezett beállítás jóvoltából eltűnnek a látótérből annak érdekében, hogy ne foglalják az értékes képterületet. A Tablet Mode egy új opció jóvoltából akár közvetlenül a rendszer bootolása után is automatikusan aktiválódhat, ha beállítjuk ezt a lehetőséget. A 10 hüvelykes vagy kisebb képátlójú érintőkijelzővel ellátott tábláknál ez alapértelmezett beállítás lesz, a 8 hüvelykesnél kisebb képátlójú mobileszközökön pedig abszolút nem lesz elérhető a Continuum, de ez az előzmények ismeretében aligha meglepetés.

A legfrissebb Windows 10 Technical Preview build a Windows Insider Programon keresztül szerezhető be mindazok számára, akik még nem telepítették a Windows 10-et, aki viszont igen, állítsa át a Windows Update szolgáltatáson belül a frissítési gyakoriságot Fast-ra, így egyből megkapja a legfrissebb újításokat – igaz, ezek olykor-olykor még tartalmazhatnak stabilitást veszélyeztető hibákat, így az említett beállítást csak ennek tudomásulvételével engedélyezzük.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward