Megjelent az EVGA agyontuningolható videokártyája

A GeForce GTX 780 Ti alapokon nyugvó újdonság meglehetősen tuningbarát lett, de ez persze nem meglepő, hisze neves tuningosok bevonásával készült.

Megjelent az EVGA agyontuningolható videokártyája

Bemutatkozik a bestia

Az EVGA GeForce GTX 780 Ti Classified K|NGP|N Edition videokártyájáról az elmúlt napok folyamán már több érdekes információ is érkezett, most viszont eljött az idő, hogy a termék végre hivatalosan is elrajtoljon.

A hardcore tuningosokat megcélzó videokártya egy egyedi felépítésű, 14+3 fázisú tápellátást biztosító VRM áramkört kapott, amely két nyolctűs és egy hattűs tápkábel alkalmazását követeli meg. A kispályásnak éppen nem mondható tápellátás akár 450 wattnyi teljesítménnyel is képes kiszolgálni a tuningolt GPU-t, amely komolyabb tuning alkalmával folyékony nitrogént tartalmazó henger alatt izzad. A csúcskategóriás újdonságot az EVGA mérnökei a két neves tuningmester, Vince "K|NGP|N" Lucido és Tsemenko "TiN" Illya közreműködésével alkották meg, így a végeredmény egészen biztosan olyan lett, ami tökéletesen megfelel a tuningosok minden igényének.

A GK110-es GPU stabil és tiszta tápellátás mellett üzemelhet, így a 2880 CUDA magban rejlő összes lehetőség kiaknázható, akár extrém magórajel alkalmazása mellett is. A fedélzeten 3 GB-nyi GDDR5-ös VRAM is helyet kapott, ami ezúttal is 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz. Sajnos az EVGA közleménye meglehetősen szűkszavúra sikeredett, így az nem derült ki, hogy alap esetben pontosan milyen GPU- és memória-órajelekre számíthatunk, de mivel a terméket úgyis extrém tuningra szánja a cég, így ez a hiányosság most talán megbocsátható.

A komponensek hűtéséről egy egyedi, tetszetős megoldás gondoskodik, amely a hőcsövek és az alumínium lamellák mellett két darab, egyenként 10 centiméteres átmérőjű ventilátort alkalmaz. A hátlapon egy hűtőlemez is jelen van annak érdekében, hogy a hőeloszlás még optimálisabb lehessen. Persze ezekre igazán extrém tuning alkalmával biztosan nem lesz szükség.

A videó kimenetek között két dual-link DVI port, egy HDMI 1.4a csatlakozó és egy DisplayPort kimenet kapott helyet. Az egyelőre sajnos nem tudható, hogy az új videokártya pontosan mikor kerül az üzletek polcaira, mint ahogy azt is homály fedi, hogy pontosan milyen árcédulát ragasztanak rá.

Az első éles bevetés mérlege

A névadó K|ngp|n a napokban már kipróbálhatta, mit tud a fentebb bemutatott videokártya-különlegesség: a teszt eredménye 1933 MHz-es órajelen ketyegő GPU lett, amellyel sikerült 8439 pontot elérnie a 3DMark Fire Strike Extreme tesztjében.

Szép teljesítmény
Szép teljesítmény

Ez az eredmény igencsak figyelemreméltó, hiszen egyetlen GPU-val sikerült teljesíteni. Az 1,212 voltos üzemi feszültségen ketyegő GPU mellett egyébként a VRAM sem úszta meg a tuningot, így az 7,8 GHz-es effektív órajelen állta a sarat. A processzor szerepét egy Intel Xeon E5-1660-as modell töltötte be, amelyet 5 GHz-re tuningoltak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward