Megjelent az augusztusi Catalyst

A legfrissebb, 12.8-as Catalyst ezúttal Windows 8 támogatással és néhány új szolgáltatással érkezik.

Megjelent az augusztusi Catalyst

A friss Catalyst driver a Radeon HD 5000-es, HD 6000-es és HD 7000-es sorozatú asztali-, valamint Mobility HD 5000M, Mobilty HD 6000M és Mobility HD 7000M sorozatú mobil videokártyákhoz használható, de emellett az AMD különböző, Vision sorozatú APU egységeinek beépített videó vezérlőjét is kezeli.

A Catalyst 12.8 WHQL kiadása számos hibajavítással érkezik és extraként már a Windows 8 végleges kiadásához is kínál támogatást. Utóbbi azt jelenti, hogy a WDDM 1.2-es verziója által kínált minden friss szolgáltatás támogatása elérhető – ide tartoznak az energiagazdálkodással kapcsolatos újítások, a natív sztereó 3D támogatás, a TDR szolgáltatás és a Unified Video API kezelése is. A gyártó ígérete szerint a videó transzkódolás teljesítménye is növekszik az új driver használata mellett. A kiadási megjegyzések alapján újítás még az is, hogy a friss driverrel optimalizált kijelző-elforgatás is rendelkezésre áll az elforgatást érzékelő eszközök esetében.

További jó hír, hogy a friss driver jóvoltából Windows 8 operációs rendszer alatt, több monitorból álló, Eyefinity alapú megjelenítő konfiguráció használata esetén az összes megjelenítőn kiaknázhatóak a GPU alapú hardveres gyorsításban rejlő lehetőségek. Alap esetben a GPU alapú hardveres tartalomgyorsítás eddig csak az elsődleges megjelenítőre korlátozódott. A felsoroltakon kívül további jó hír, hogy a DirectX 11.1-es támogatással ellátott videó vezérlők esetében elérhetővé válik a TIR (Target Independent Rasterization – Célpont-független Raszterizáció) eljárás is.

A vállalat ezzel együtt a Quick Stream Technology névre keresztelt eljárást is elérhetővé tette, amely a hálózati forgalom optimalizálásával – egészen pontosan csomag-prioritási szintek alkalmazásával – éri el, hogy a streamelt videó a korábbinál zökkenőmentesebben, gyorsabban töltődhessen be. Ez a funkció a Brazos 2.0-s mellett a Comal és a Virgo platformok esetében is elérhető, amennyiben a szolgáltatás használatát az adott alaplap gyártója engedélyezte. A jelenlegi információk alapján úgy tűnik, hogy az alaplapgyártók esetek többségében nem fogják megakadályozni a Quick Stream Technology használatát.

A Catalyst 12.8 Windows XP, Windows Vista, Windows 7 és Windows 8 operációs rendszerekhez egyaránt elérhető. A Switchable Graphics technológiával ellátott noteszgépek esetében, valamint a Sony, a Panasonic és a Toshiba noteszgépeinél fontos, hogy a felhasználók ne az AMD szerveréről, hanem az adott gyártó hivatalos weboldaláról szerezzék be a friss drivert. A Windows 7 esetében ugyancsak érdemes szem előtt tartani, hogy a friss driver telepítése előtt ajánlott beszerezni az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, hiszen csak így garantálható, hogy a driver stabilan, hibátlanul működik majd és az általa kínált összes funkció elérhetővé válik.

A friss Catalyst innen tölthető le.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward