Megjelent az ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini

Az újdonság megemelt órajeleken ketyegő GPU-jával, szuperkompakt felépítésével és rendkívül ütőképes hűtésével próbál hódítani.

Megjelent az ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini

Az ASUS apró GeForce GTX 670-es videokártyája hetekkel ezelőtt, az idei CeBIT alkalmával tűnt fel először. A hazai és külföldi fórumokon tapasztalt felhasználói reakciók alapján túlzás nélkül állíthatjuk, az ASUS legújabb videokártyája különlegességével bizony nagy port kavart.

Legutóbbi hírünkben már említést tettünk róla, hogy az ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini április folyamán egészen biztosan megérkezik - szerencsére így is lett. Az újdonság végre hivatalosan is bemutatkozott, így most már minden fontosabb információ rendelkezésre áll vele kapcsolatban.

Az ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini azért különleges, mert rendkívül kompakt felépítéssel bír. Egy referencia GeForce GTX 670-es videokártya 24,13 centiméter hosszú, ezzel szemben az ASUS kompakt megoldása már csak 17 centiméteres hosszal büszkélkedik, így remekül passzol a mini-ITX alaplapokba, amelyek ugyanilyen hosszúak. Az ASUS mérnökei pont a mini-ITX alaplapokba, illetve a velük felszerelt kompakt házimozi számítógépekbe, és a kompakt gamer rendszerekbe szánják az újdonságot.

A többi GeForce GTX 670-es videokártyához hasonlóan az ASUS megoldása is 28 nm-es csíkszélességgel készülő, Kepler architektúrára alapozó GK104-es GPU-t tartalmaz, amely 1344 CUDA maggal rendelkezik. A GPU 928 MHz-es alap- és 1006 MHz-es GPU Boost órajelen ketyeg, azaz átesett némi tuningon, hiszen a GeForce GTX 670-es videokártyáknál 915 MHz-es alap- és 980 MHz-es GPU Boost órajelet szokhattunk meg. A 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória 256-bites adatsín végén lóg, maguk a memóriachipek pedig 6008 MHz-es effektív órajelen üzemelnek, ami megegyezik a referencia értékkel.

A kompakt nyomtatott áramköri lapot alkalmazó újdonság egy apró DirectCU II-es hűtőt kapott, amely mérete ellenére rendkívül hatékony. A miniatűr hűtő hőkamrát alkalmaz annak érdekében, hogy a GPU által termelt hőt minél gyorsabban átadhassa a hűtőbordáknak, ahonnan azt a CoolTech ventilátor hatékonyan eltávolíthatja.

A kétslotos hűtés annyira jól sikerült, hogy a GPU 20%-kal, azaz 7,5 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékleten üzemel, mint a referencia hűtéssel ellátott GeForce GTX 670-es videokártyák GPU-ja, maga a ventilátor pedig háromszor halkabb üzemi zajszintet kínál, mint a referencia videokártyák ventilátora. Ez így elég impresszívnek, de igazából kicsit hihetetlennek is hangzik, mert a referencia megoldások sem üvöltenek, az nVidia GTX 600-asai elég jó hűtést kaptak.

Az apró videokártya a Direct Power technológia segítségével tiszta és hatékony tápellátást biztosít a GPU számára, ami a referencia modelleken lapuló megoldáshoz képest 56%-kal alacsonyabb impedanciát és összességében 15%-kal hűvösebb nyomtatott áramköri lapot eredményez. Az tápellátó áramkör minőségi komponensekből épül fel, amelyek ellenállóbbak, strapabíróbbak, mint hagyományos társaik.

A videó kimenetek között ezúttal egy DVI-I és egy DVI-D, valamint egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozó sorakozik. Az újdonság stabil működéséhez egy nyolctűs PCI Express tápkábel alkalmazására is szükség van.

Az új videokártya mellé természetesen az ASUS GPU Tweak tuningszoftvere is jár, ami nem csak tuning esetén jöhet jól, hanem akkor is, ha a hűtőventilátor karakterisztikáján változtatni szeretnénk.

A GTX670-DCMOC-2GD5 termékkóddal ellátott ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy a friss videokártya pontosan mennyibe fog kerülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward