Megjelent a Radeon HD 6990M

Az Nvidia nemrégiben mutatta be a GeForce GTX 580M névre keresztelt mobil videokártyáját, amely a gyártó leggyorsabb mobil videó vezérlőjének tekinthető. Most végre az AMD is előrukkolt legfrissebb termékével, amely a Radeon HD 6990M nevet viseli és teljesítmény tekintetében felülmúlja riválisa legerősebb mobil megoldását.

Megjelent a Radeon HD 6990M

Az Nvidia nemrégiben mutatta be a GeForce GTX 580M névre keresztelt mobil videokártyáját, amely a gyártó leggyorsabb mobil videó vezérlőjének tekinthető. Nem kellett sokat várnunk, hogy az AMD is előrukkoljon a saját zászlóshajójával, amely a Radeon HD 6990M nevet viseli és teljesítmény tekintetében felülmúlja riválisa legerősebb mobil megoldását.

Az AMD hivatalos közleménye úgy fogalmaz, hogy a Barts GPU köré épülő Radeon HD 6990M akár 25%-kal is gyorsabb, mint bármilyen korábban már bejelentett felsőkategóriás notebook videokártya, ebből pedig egyértelműen az következik, hogy a gyártó szakemberei burkoltan a GeForce GTX 580M modellel szembeni fölényére célozták. A Radeon HD 6990M DirectX 11-es, HD3D, CrossfireX, Eyefinity és ATI Stream támogatással egyaránt rendelkezik, TDP-je pedig 85W-os.

A friss videokártya GPU-ja 1120 stream processzorral, 56 textúrázóval,  128 Z/Stencil ROP egységgel és 32 Color ROP egységgel bír. A GPU Shader Model 5.0-s, DirectCompute 11-es, OpenGL 4.1-es és OpenCL 1.1-es támogatást egyaránt kínál, sőt, még UVD3-as motorral is rendelkezik. Az UVD3-as motor jóvoltából lehetőség van az MPEG-4 AVC/H.264, a VC-1, az MPEG-2, az MVC, az MPEG-4 part 2 (DivX, Xvid), valamint az Adobe Flash videók GPU alapú hardveres gyorsítására. A grafikus processzor 715 MHz-es magórajelen ketyeg, így 1,6 TeraFLOP/s-os egyszeres pontosságú számítási teljesítményt kínál. A GPU 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a maximum 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriához, amelynek effektív órajele 3600 MHz-es értéket képvisel, így a rendelkezésre álló memória sávszélesség 115,2 GB/s-os.

A friss jövevényt az Alienware M18x, a Clevo X7200/P170HM/P150HM és az Eurocom egyes noteszgépei már alkalmazzák, de az Radeon HD 6990M a későbbiekben több új noteszgépben is feltűnhet majd.

Az új mobil videokártyáról további információk itt találhatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward