Mégis lesz Flash támogatás az IE 10 Metro kiadásában

A Windows 8-cal kapcsolatban nemrégiben több érdekes információ is megjelent – most újabb értesülés érkezett.

Mégis lesz Flash támogatás az IE 10 Metro kiadásában

A napokban már ízelítőt kaphattunk abból, hogy hogyan bánik majd a többmonitoros rendszerekkel az Aero felhasználói kezelőfelülettel szakító Windows 8, valamint az is kiderült, hogy milyen kihívások elé állította a szoftver a fejlesztőket gyors bootolása miatt. Ezúttal a Metro felhasználói kezelőfelület Adobe Flash támogatása került terítékre.

Tavaly szeptemberben a Microsoft illetékesei még azt állították, hogy az Internet Explorer Metro változata egyáltalán nem támogatja az Adobe Flash-t, sőt, egyáltalán nem alkalmaz harmadik fél által készített bővítményeket sem – helyettük a HTML5-re alapoz majd az újdonság.

Nyolc hónappal a fura kijelentés után most úgy tűnik, hogy a Microsoft mégis hajlandó kompromisszumot kötni: a jelek szerint lesz Flash támogatás az Internet Explorer Metro kiadásában. A hír – ami a WinUnleaked.tk fórumáról származik – futótűzként terjedt: rövid idő alatt több forrás is átvette, kezdve az Engadget-től a Windows IT Pro Paul Thurrott-jáig. A hír szerint a júniusban érkező Release Preview kiadásban az Internet Explorer Metro változata már kínál majd Flash támogatást, ugyanis az Adobe megosztotta a „forráskódot” a Microsofttal.

Hogy miért tiltakoztak korábban a Microsoft szakemberei a Flash Player ellen? Azért, mert a felhasználók számára bővítményektől mentes felhasználói élményt szerettek volna biztosítani, ami mobil eszközök esetében növeli az akkumulátoridőt, egyébként meg jótékonyan hat a biztonságra és a megbízhatóságra, valamint a felhasználók „privát szféráját is jobban tiszteletben tartja”.

A fentiek alapján úgy tűnik, mint ha a Microsoft saját korábbi elvét rúgná fel, pedig erről itt most szó sincs. Paul Thurrott szerint azzal, hogy a Flash Player az IE 10 részévé válik, a Microsoft biztos lehet benne, hogy a Flash Player forráskódja megfelel a saját szabványainak, már ami a megbízhatóságot, a kompatibilitást, a biztonságot és a teljesítményt illeti. Utóbbi talán a legfontosabb kritérium.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward