Megfizethető áron, Snapdragon 808-cal jött a Xiaomi Mi 4c

A Xiaomi ismét egy nagyon komoly ütőkártyával állt elő. Vajon lesz, aki ezzel versenyre tud kelni?

Megfizethető áron, Snapdragon 808-cal jött a Xiaomi Mi 4c

A Xiaomi a közlemúltban rántotta le a leplet a Redmi Note 2-ről, ami a MediaTek Helio X10 chippel igazán nagyot dobbantott, most pedig már itt a Mi 4c, ami hasonlóan komoly meglepetést okozott, és még a várakozásoknál is jobb ár-érték mutatóval került reflektorfénybe. A vállalat némi túlzással élve – de nem teljesen indokolatlanul –, egyenesen zászlóshajóként vezette fel a mobilt.

A tervezőkkel nem szaladt el a ló a megjelenítő méretének megválasztásakor, ami sokak számára lehet jó hír. Egy 5 hüvelykes panel uralja az előlapot, amit több nagy gyártótól (Sharp, AOU, LG) szerez be a Xiaomi. Ez egy kifejezetten vékony peremekkel ellátott, 1920 x 1080 képpontot számláló panel, amiről pontosan nem tudni, hogy milyen technológiával dolgozik. Biztosan széles betekintési szögekkel szolgál majd az egység, ráadásul több érdekes képesség is fűződik még ide. Változó a képfrissítési rátája, amivel az energiahatékonyságán tud javítani (csupán 10 %-ról van szó, de néha ennek is lehet jelentősége), van direkt napsütéses mód, mikor extra magas fényerőre kapcsol, és éjszakai olvasó funkció is, ez a szem számára kíméletes beállításokat léptet életbe. Az okostelefon fedélzetén ezúttal is kettő kamera található, előre egy 5, hátra pedig egy 13 megapixeles megoldás került. Az önarcképek készítésére és videóhívások folytatására alkalmas egység széles látószöggel tekint a világra, hogy senki és semmi ne maradjon le a képekről; és ide fűződik még a Beautify alkalmazás is, ami a felvételek manipulálására szolgál. A főkamera (Sony IMX258 / Samsung ISOCELL S5K3M2) villámgyorsan reagál majd minden helyzetben, köszönhetően a fáziseltérésen alapuló automatikus fókuszálásnak. A LED villanója kéttónusú, ezáltal akkor is érdemi munkára lehet majd fogni, ha egyébként nem megfelelőek a fényviszonyok, és még a színvilágot is meg tudja őrizni.

A Xiaomi nem bízta a véletlenre a teljesítmény kérdését, és egy felsőkategóriás lapkát hívott segítségül a Mi 4c esetében. A készülékben az egyebek mellett már az LG G4-ből ismerős Snapdragon 808 besorolású, MSM8992 chip tevékenykedik majd. Ez a big.LITTLE architektúrás megoldás két Cortex-A57 és négy Cortex-A53 magot vonultat fel, ezek legfeljebb 1,8 és 1,4 GHz-es frekvencián üzemelhetnek. A grafikus feladatok felelőse az Adreno 418 feldolgozó egység, ami a Full HD felbontással jó párost alkot majd. A háttértárat és a rendszermemóriát figyelembe véve két modell érkezik. Az alapgép 2 GB RAM-mal és 16 GB-os tárkapacitással bukkant fel, a drágább társa pedig már 3 GB-nyi rendszermemóriát kapott, és 32 GB-tal szolgál a jövendőbeli vásárlók számára. Mindkettő bővíthető memóriakártyák segítségével. A telefon kapcsolati képességeire nem tért ki külön a Xiaomi, ám szerencsére néhány érdekességre ilyen tekintetben is fény derült. Az okostelefon például rendelkezik egy beépített IrDA porttal, amelynek köszönhetően több mint 2000 különböző kütyü távirányítására lehet majd használni a Mi 4c-t. Van ezen felül még 4G LTE hálózati modem is, ami hatos kategóriába sorolható, vagyis 300 Mbps-os letöltési sebesség érhető el vele, továbbá Wi-Fi, Bluetooth és A-GPS vevő is biztosan része a portfóliójának. Két SIM kártya kezelésére lett felkészítve – ami a származását tekintve nem meglepő –, szóval még több érdeklődő figyelmét keltheti fel.

A Mi 4c felületén természetesen ezúttal is a MIUI operációs rendszer fog kirajzolódni, hiszen ez a vállalat saját fejlesztése. Itt már az augusztusban útnak indított hatos kiadás van jelen, aminek az alapját az Android 5.1 Lollipop biztosítja. A számtalan extrával szolgáló rendszernél két dolgot emelt ki különösen a Xiaomi. Az egyik az Edge Tap funkció, a másik pedig a dupla érintés. Az Edge Tap lényege az, hogy az okostelefon érzékeli, ha az oldalát megkoccintja a felhasználó (egy kocogtatással önarcképet lehet gyorsan készíteni, kettővel pedig visszafelé lehet navigálni a menüben). A dupla érintés már valamivel hétköznapibb dolog, a kijelző bekapcsolható egymást követő kettős érintéssel – hasonlóan ahhoz a megoldáshoz, amit az LG már évek óta sikerrel alkalmaz. Így nem kell a bekapcsoló gombot keresni a kereten sötétben, és ez egyébként is egy gyorsabb feloldási módszer.

A kínai gyártótól megszokott dizájnnal rendelkezik a Mi 4c, szóval le sem tagadhatná a származását. A térfogata 138,1 x 69,6 x 7,8 milliméteres, a tömege pedig 132 gramm. A keretén érdekesség az USB csatlakozó, ami már C-típusú – ehhez egy apró átalakító is mellékelve van a csomagban. A Xiaomi szakemberei nem szerették volna, ha pont az üzemidőnél vérzik el a remek szerkezet, ezért egy 3080 mAh-s telepet szereltek bele. Így nemcsak a sebességében teljesít majd felül a Mi 4c, hanem még az üzemidejét figyelembe véve is jó szereplést lehet tőle várni. Sajnos erre vonatkozóan konkrét mérésekkel nem szolgált a gyártó, de például biztosan több mint 20 órán át lehet majd vele egyfolytában telefonálni, mielőtt lemerülne. Az újratöltés rövid időt vesz majd igénybe, hiszen a Quick Charge 2.0 támogatásnak sincs híján a masina. Ahogy azt a kínai vállalattól már korábban is konstatálhattuk, tekintélyes lesz a színválaszték, így mindenki a személyiségéhez leginkább passzoló kivitelben csaphat majd le az okostelefonra. A fekete és a fehér mellett kék, rózsaszín és citromsárga alkotja kezdetben a kínálatot.

A Xiaomi Mi 4c egy jól összeszedett mobil lett gyakorlatilag minden ízben, csak apróbb hiányosságai vannak, amelyeket bőven ellensúlyozni fog a hozzá társított összeg. Az induló ára átszámítva 205 dollár lesz, és még a RAM-mal, illetve tárhellyel felpumpált modell is csak 235 dollárt fog kóstálni. Ezzel a Mi 4c a piac egyik, ha nem a legjobb vételének számít, hiszen nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy felsőkategóriás jellemzőkkel bír, de az árát figyelembe véve egészen megfizethető. Elsőként a mi.com felületén lehet megrendelni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward