Megfizethető áron érkezik az Elephone Android Wear okosórája

Az Elephone ELE az eddigi legolcsóbb olyan okosóra lesz, amin az Android Wear operációs rendszer van jelen. A gépházban a MediaTek MT2601 kapott szerepet.

Megfizethető áron érkezik az Elephone Android Wear okosórája

Az okosórákat alapvetően két csoportba lehet sorolni, vannak melyeken valamilyen zárt rendszer fut, illetve olyanok, amikre szinte bárki fejleszthet alkalmazásokat. Az okosóra jelzőt leginkább ez utóbbiakra szeretik ráakasztani, ahol a felhasználóknak valóban nagy mozgástere van már abban a tekintetben, hogy milyen appokat szeretne viszont látni a karóráján. Ide tartozik hírünk főszereplője, az Elephone ELE is.

Napjainkban az Android Wear és a watchOS uralja a piacot, és értelemszerűen az Android Wear lehet az egyetlen járható út az olcsó okosórák irányába. Nem meglepő tehát, hogy az ELE ezzel karöltve került bevetésre. A szerkezet a körszámlapos megoldások sorát gyarapítja, szóval egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy az Elephone spórolósra vette volna a figurát a kiegészítő tervezésekor. A megjelenítő 1,5 hüvelykes átmérővel rendelkezik, és kiváló, 320 x 320 képpontos felbontást vonultat fel. Az egész óratok fémből készült, ezáltal meglehetősen jó minőségérzettel fog szolgálni, még a hátoldalán is csak a pulzusmérőhöz érkezve törik meg a burkolat. Elérhető lesz natúr kivitelben, de készül feketére eloxált változat is azok számára, akik inkább a sötétebb órákat részesítik előnyben. A szerkezetre egyetlen nyomógomb került, ezzel és az érintőkijelzővel lehet majd minden helyzetben kezelni. Lesz hozzá többfajta csuklópánt, így mindenki az ízlésének megfelelő mellett teheti le a voksát. A különböző variánsok fémből és bőrből készülnek, szóval ilyen téren is kifejezetten minőségi példány az Elephone ELE. (Ráadásul a képek alapján szabványosnak tűnik a rögzítés, így vélhetően harmadik féltől származó szíjjal is össze lehet egyeztetni.)

Az olcsóság egyik nyitja az, hogy az Elephone nem a Qualcomm Snapdragon 400-at vette használatba, hanem a MediaTek egyik új központi chipjének, az MT2601-nek szavazott bizalmat. A MediaTek MT2601 speciálisan az Android Weart futtató készülékek számára lett kifejlesztve, és persze a költséghatékonyság jegyében született meg. A lapkában 1 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A7 magok párosa van jelen egy Mali-400 grafikus feldolgozó egységgel együtt. Előre láthatólag megfelelő teljesítménnyel szolgál a Wear és az applikációk számára is, miközben az energiaszükséglete nagyon alacsony. Bár a belbecs részleteiről nem esett szó, vélhetően a rendszermemória 512 MB-os, a háttértára pedig feltételezhetően 4 GB, mint a legtöbb Android Wear okosórának. A kapcsolati képességek terén biztosan kínál Bluetooth modult, valamint 802.11 a/b/g/n Wi-Fi-t is, és ha az Elephone teljesen kihasználja a MediaTek platformját, akkor a későbbiekben egyéb extrára is fény derülhet (pl. FM rádió).

Az óra specifikációját tekintve arra nincs rálátásunk, hogy pontosan milyen szenzorok vannak benne, de néhány dologban már biztosak lehetünk. Az általános mozgási érzékelők nem hiányoznak a kelléktárából, így például jelen van a giroszkóp, és akad a fedélzetén pulzusmérő is, amiről már fentebb szó esett. A sportolók ezeknek köszönhetően biztosan örömüket lelnék benne, de az Elephone látszólag nem őket célozza elsősorban, hiszen még csak szilikon szíj sincs az ELE mellé gyárilag. Viszont IP67 védettséget élvez, így a mindennapos használat során nem kell rá fokozottan vigyázni, akár még egy kiadós strandolás során is fent maradhat a csuklón, de nagyobb vízmélység megcélzása előtt már érdemes levenni. A 60 grammos órában egy átlagos, 400 mAh-s akkumulátor lapul, ami nyugalmi állapotban 80 órán át képes életben tartani az okosórát. A mindennapos használat során valószínűleg kétnaponta töltésre fog szorulni, intenzívebb igénybevételnél pedig nem kizárt, hogy naponta kell majd tölteni, hogy bírja az iramot.

Az Elephone ELE szinte vetélytárs nélkül a legolcsóbb Android Weart futtató okosórának ígérkezik egyelőre. Mindössze 115 dollártért cserébe már elő lehet rendelni. Ezzel jócskán alávág az Asus legújabb okosórájának, a ZenWatch 2-nek, melyért 150 dollárt kér el a gyártó a legszerényebb konfigurációban. Ráadásul a körszámlapos órák terén végképp nehéz riválist találni neki, hiszen még a zárt rendszert kínáló Alcatel OneTouch Watch-nál is jóval olcsóbb.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward