Megérkeztek az új asztali Intel Skylake processzorok is

A 18 újdonság között minden piaci réteg képviselteti magát, igaz, a Celeron modellek érkezésére még egy picit várni kell.

Megérkeztek az új asztali Intel Skylake processzorok is

Az Intel ma a mobil Skylake processzorok mellett rengeteg új asztali modellt is hódító útjára indított, amelyek között minden réteg képviselteti magát, egészen a Pentium sorozatig bezárólag. Celeron sorozatú processzorok egyelőre nem érkeztek, de picivel később azok is kaphatóak lesznek.

Asztali fronton eddig csak kétféle LGA-1151-es Skylake processzor volt elérhető, ám most újabb 16 modellel bővült a kínálat. Az újdonságok már nem 91 wattos, hanem 65 wattos, 47 wattos, illetve 35 wattos TDP-vel rendelkeznek, szorzózár-mentes kivitelben érkező példány azonban sajnos nincs köztük.

A kínálatot elnézve a nagyteljesítményű PC-k építői valószínűleg továbbra is a szorzózár-mentes Core i5-6600K modellt tartják majd a legjobb opciónak. A szóban forgó négymagos processzor 91 wattos TDP-vel érkezik, maximális Turbo Boost órajele pedig 3,9 GHz-es értéket képvisel. A termék a maga 242 dolláros listaárával igazán jó vételnek tűnik – persze sokan lesznek olyanok is, akik egy kisebb teljesítményű, költséghatékonyabb processzor mellett teszik le a voksukat.

Számukra talán a Core i3-6100 lehet érdekes a maga 117 dolláros listaárával. Igaz ugyan, hogy kétmagos processzorról van szó, de a Hyper-Threading támogatás jóvoltából négy szálat is képes kezelni egyszerre – és azt sem szabad elfelejteni, hogy a Skylake esetében érezhetően javult a HT támogatás hatásfoka. Cserébe viszont le kell mondani a Turbo Boost támogatásról, azaz a kétmagos újdonság 3,7 GHz-es magórajelen üzemelhet. Hozhat valamit a konyhára az a tény, hogy a 47 wattos TDP mellé egyszerűbb, költséghatékonyabb CPU hűtő is elég – akár a gyári modellt is nyugodtan befoghatjuk. További extra, hogy tápegység fronton is spórolhatunk valamelyest, hisz kisebb teljesítményű példány is elég lehet.

Lejjebb haladva belebotlunk a Pentium sorozatba, amelyben három új Skylake alapú tag található. Sajnos a nagy népszerűségnek örvendő Pendium G3258 Anniversary Edition-höz hasonló modell egyelőre még nem érkezett, pedig a szorzózár-mentes Pentium iránt nagy az érdeklődés – nem is véletlenül. Az egyelőre nem derült ki, hogy később érkezhet-e hasonló kvalitásokkal rendelkező, de már Skylake lapkára támaszkodó utódmodell – idővel kiderül. Egy biztos: Pentium sorozatú processzorokból 47 wattos és 35 wattos példányok egyaránt rendelkezésre állnak – utóbbiak természetesen "T" jelöléssel.

Végül vessünk egy pillantást az igazán energiatakarékos asztali Skylake processzorokra, amelyek szokás szerint ezúttal is "T" jelöléssel érkeznek. Ezek a processzorok mindössze 35 wattos TDP-vel rendelkeznek, igaz, esetenként meg is kéri a gyártó az alacsony fogyasztásból fakadó előny árát: a leggyorsabb modell, azaz a Core i7-6700T például 303 dollárba kerül, tálcás kivitelben, nagy tételben.

A fentieket annyival érdemes még kiegészíteni, hogy minden új asztali Skylake processzor esetében DDR4-2133 MHz-es, illetve DDR3L-1600 MHz-es memóriatámogatás jár – azt, hogy éppen melyik aktív, az adott alaplap dönti el a rendelkezésre álló memóriafoglalatok alapján. Az iGPU a HD Graphics 530-as modelleknél 24 EU-val rendelkezik (GT2), míg a HD Graphics 510-es példányoknál mindössze 12 EU-val kell beérni (GT1). Az iGPU alap- és burst órajelei természetesen modelltől függően változnak, ahogy az a fenti táblázatokból is kiderül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward