Megérkeztek az Intel Devil's Canyon processzorai

És velük együtt a szorzózár-mentes felépítéssel rendelkező ünnepi Pentium processzor is bemutatkozott.

Megérkeztek az Intel Devil's Canyon processzorai

Az Intel a Computex 2014 alkalmával bejelentette, még ebben a hónapban az üzletek polcaira kerülhetnek a Devil's Canyon processzorok, amelyek magas órajeleken üzemelnek és remek tuningpotenciállal rendelkeznek. Velük együtt az ünnepi Pentium processzorról is lehullott a lepel, amellyel az Intel a Pentium márkanév fennállásának 20. évfordulóját szeretné méltó módon megünnepelni.

Mind a három új processzor a jelenlegi Haswell lapkára épül, közülük a két, kifejezetten tuningra szánt modell a Devil's Canyon családot erősíti. A trió tagjai szorzózár-mentes felépítéssel rendelkeznek, ami a Pentium sorozatban igazi különlegességként fogható fel.

A Devil's Canyon modelleknél a gyártó egy új hővezető anyagot (TIM) alkalmazott a processzor felülete és a hűtősapka között, amely nagyon jól vezeti a hőt, így nagymértékben hozzájárul a tuning sikeréhez. Korábban, az Ivy Bridge processzoroknál a hővezető anyag miatt kissé nehézkes volt a tuning, ugyanis a gyári konfiguráció alkalmazása mellett rettenetesen melegedett a processzor, így extrémebb tuning esetén célszerű volt megskalpolni a processzort, és vagy új hővezető anyagot felvinni a hűtősapka és a lapka közé, vagy kupak nélkül folytatni a tuningot. Az új processzoroknál következő generációs, polimer alapú TIM teljesít szolgálatot. Hogy miért erre az anyagra esett a választás? Mert az idő rövidsége miatt ez az opció volt a legjobb. A júniusi rajt miatt gyorsan el kellett készülniük a processzoroknak – most nem volt idő szeptemberig "reszelgetni" őket.

A következő fontos változás, hogy a Devil's Canyon processzorok alján néhány extra kondenzátort is elhelyeztek, amelyek hatékonyan stabilizálják a processzor tápellátását. Ezzel együtt a TDP-t is feljebb tornázták az újdonságok esetében: a korábbi 84 watt helyett immár 88 wattos értéket képvisel.

Ugyan a TDP emelés csak minimális, ez az apróság egészen biztosan sokat segített abban, hogy az új processzorok igen extrém magas órajelen ketyegjenek. A Core i7-4970K 4 GHz-es alap- és 4,4 GHz-es maximális Turbo Boost órajelet alkalmaz, a Core i5 4690K esetében pedig 3,5 GHz-es alap- és 3,9 GHz-es Turbo Boost órajel áll rendelkezésre – utóbbi az elődjéhez képest persze már nem olyan extrém, mint a nagytestvér.

Az új processzorok kompatibilisek lesznek a 8-as és 9-es sorozatú alaplapokkal, de a kompatibilitást az adott alaplap gyártójának weboldalán azért feltétlenül érdemes ellenőrizni, mielőtt vásárlásra kerül sor. Az egyes alaplapoknál BIOS frissítésre is szükség lehet, sőt, lesznek olyan modellek, amelyeknél a 4 wattal magasabb TDP problémát jelenthet (az olcsóbb lapok esetében).

A júniusban érkező Devil's Canyon processzorok mellett egy ünnepi Pentium processzor is megjelent, amely a Pentium G3258-as típusjelzést kapta. Az Anniversary Edition jelölésű újdonsággal a gyártó a Pentium márkanév 20. születésnapját ünnepli, így a termék igazán különlegesre sikeredett. A kétmagos processzor 3,2 GHz-es magórajelen ketyeg és 53 wattos TDP-vel rendelkezik. Annak ellenére, hogy a 72 dolláros processzor a Pentium sorozatot erősíti, mégis szorzózár-mentes felépítéssel érkezik, azaz hatékonyan és egyszerűen lehet majd tuningolni. Persze ennél a modellnél sajnos nem azt az egyedi hővezető anyagot alkalmazták a vállalat szakemberei, amit a Devil's Canyon modelleknél már említettünk, így extrém tuning esetén ebben az esetben is a processzor megskalpolására lehet szükség – természetesen garanciavesztés terhe mellett.

Az új Pentium modell szintén kompatibilis lesz a 8-as és 9-es sorozatú alaplapokkal, igaz, BIOS frissítésre itt is szükség lesz. Csak úgy, ahogy a friss Pentium processzorok többségénél, a Pentium G3258-as modellnél is működni fog a Quick Sync Video támogatás.

Az új processzorok még ebben a hónapban elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban. A Pentium G3258 72 dollárba, a Core i7-4690K 250 dollárba, a Core i7-4790K pedig 350 dollárba kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward