Megérkeztek a Samsung Galaxy E modellek

A Galaxy E7 és a Galaxy E5 mobilok Super AMOLED megjelenítőt kaptak, és 64 bites alapokkal rendelkeznek.

Megérkeztek a Samsung Galaxy E modellek

A Samsung gyökeresen átalakítja a készülékeinek elnevezéseit, és most érkeztünk el ennek a következő lépcsőfokához. Az új séma tagadhatatlanul letisztultabb lett, az viszont már egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy ez javítja-e a termékpaletta áttekinthetőségét.

Samsung Galaxy E7

A Galaxy A készülékek után most befutottak az első Galaxy E modellek, és máris átfedések alakultak ki a különböző okostelefonok között. A Galaxy A5 és a Galaxy E7 hardverében sok a közös pont, és ugyanez a helyzet a Galaxy A3 és E5 között is, csak éppen a Galaxy E mobilok „egy számmal” nagyobb megjelenítővel kerültek bevetésre. Ráadásul úgy fest, hogy a magasabb betűjelzés ellenére, a Galaxy E széria lesz az olcsóbb, ha nem is sokkal. A Samsung tehát próbálná ugyan rendezni a sorait, és ez örömteli dolog, hiszen tényleg nehéz volt már számon tartani a vállalat okostelefonjait, viszont ez a mostani recept sem hibátlan.

Samsung Galaxy E5

A Galaxy E5 és az E7 egyaránt megkapta a Galaxy Alphával felvezetett dizájnt, melynek szerves részét képezi a fémből készült keret és vázszerkezet. Az újdonságok Super AMOLED technológiát használó megjelenítőkkel lettek ellátva, a felbontásuk pedig 1280 x 720 képpontos. A Galaxy E7 5,5 colra feszíti ki ezt a pixelmennyiséget, míg az E5 esetében be kell érnie a vásárlóknak 5 hüvelykes képátlóval. Az okostelefonok előlapjára egyformán 5 megapixeles kamera került, ez már a fiatalok körében divatos önarcképfotózást (szelfi) szem előtt tartva született meg. A hátlapjaikon azonban már eltérő megoldások bukkantak fel. A Galaxy E7 egy 13 MPixeles egységgel lett felvértezve, míg a jövendőbeli Galaxy E5 tulajdonosoknak be kell majd érnie egy 8 megapixeles fényképek készítésére alkalmas modullal. A képalkotást LED-es villanók is segíteni fogják, így rosszabb fényviszonyok mellett is munkára foghatóak a főkameráik. Mozgóképfelvételek mind a kettő mobiltelefonnal 1080p-ben készíthetőek, így ilyen tekintetben nem lehet majd különösebb hiányérzete az érdeklődőknek.

Samsung Galaxy E5

A Samsung már 64 bites lapkák bevetése mellett döntött. A duó a Qualcomm Snapdragon 410 szériás MSM8916 chippel lett ellátva, mely 1,2 GHz-es frekvencián üzemelő ARM Cortex-A53 processzormagokat foglal magába a megszokott Adreno 306 grafikus egység mellett. Rendszermemória tekintetében a Galaxy E7-nél bőkezűbbnek bizonyult a gyártó, azt ugyanis 2 GB-tal látták el, ellenben az E5-tel, ahol szorosabban fogták a gyeplőt, ennek eredményeként 1,5 GB jutott neki – ez persze még mindig nem nevezhető kevésnek. A háttértáraik újra azonosak, így a Galaxy E-k egyaránt 16 GB tárkapacitással szolgálnak. Bővítési lehetőség is van a tarsolyukban, microSD memóriakártya befogadására lettek felkészítve. Ugyan a bennük rejlő chip támogathatná a 4G LTE hálózatokat is, de a Galaxy E mobilok végül csak 3G DC-HSDPA+ modemmel lettek ellátva, ami legfeljebb 42 Mbps-os letöltési sebességgel kecsegtet. Ezen felül van még a kelléktárukban 802.11 a/b/g/n szabványokat teljesítő Wi-Fi, Bluetooth 4.0 LE modul, valamint A-GPS vevő, amely a GLONASS műholdakkal is együttműködhet a pontosabb és gyorsabb helymeghatározás érdekében. A masinák alapból csak egyetlen SIM-et fogadnak be, de opcionálisan elérhetőek lesznek két SIM-es kivitelben is.

Samsung Galaxy E7

Operációs rendszer tekintetében mindkét delikvens az Android 4.4.4-gyel lett ellátva. A KitKat a dél-koreai mérnökök keze alatt jelentősen átalakult, a TouchWiz UI felhasználói felület számos pozitívummal rendelkezik. A Samsung új reménységeibe beépítették az akkumulátorokat, így sajnálatos módon ezeknek a cseréje nem lesz egyszerű feladat, szervizhez kell fordulni hozzá. A Galaxy E5 egy 2400 mAh-s kapacitású telepből nyeri a működéséhez szükséges energiát, míg a Galaxy E7 már egy 2950-es egységre lett bízva. Aktív kijelzős terhelés mellett közel ugyanannyi lesz a futási idejük, de például telefonálás közben, mikor ki van kapcsolva a nagyméretű panel, már a Galaxy E7 javára billenhet a mérleg nyelve. A szerkezetek ugyan egy kicsit felszedtek a szellemi elődhöz (Alpha) viszonyítva, de a 7,3 milliméteres vastagságukra sem igazán lehet majd panasz. A fekete és a fehér kivitel mellett az E5 barna ruhába bújtatva is megvásárolható, az E7 pedig kék színben tűnhet még fel.

A Samsung Galaxy E5 barnában.

A Samsung Galaxy E7 és a Galaxy E5 Indiában került bevetésre. Az ázsiai országban a Galaxy E5-ért átszámítva megközelítőleg 300 dollárt fognak elkérni, míg a nagytestvér ára már 360 dollár körül alakul majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward