Megérkezett ez első Intel SoFIA alapú táblagép

Az Atom x3 által mozgásba lendített Teclast X70 3G valóban nagyon olcsó lett. De vajon az ár elég a sikerhez?

Megérkezett ez első Intel SoFIA alapú táblagép

A Teclast neve felénk talán nem annyira ismert, de a keleten meglehetősen sokszor lehet összefutni ezzel a márkanévvel. A Teclast ezúttal azzal került a híroldalak hasábjaira, hogy elsőként mutatott be olyan táblagépet, ami már az új belépő Intel chipet használja.

Az Intel idén indította el az új elnevezésekkel operáló Atom „x” szériát. Az első Atom x7 lapka a Microsoft Surface 3 táblagépben bizonyíthat, ami 500 dolláros induló árral került a boltokba. A középső árszegmenst az Atom x5 fogja bevenni, mely 300-350 dollár körüli áron kínált készülékekben tűnhet fel. A belépőszinten pedig az Atom x3 hódít majd, itt már valóban jöhetnek a filléres tabletek, ilyen például a hírünk alanya is, ami elsőként alkalmazza ezt a lapkát. Hogy mégis mennyire lehet olcsó a SoFIA-t használó gép? Nos, a Teclast X70 3G 70 dolláros ajánlott fogyasztói árral társulva bukkant fel, és rögtön egy olyan online boltban kezdett, ahonnan a világ minden tájáról lehet rendelni. Egyes becslések szerint a kínai belpiacon akár 50 dolláros áron is elérhető lehet.

A X70 3G neve azonnal elárulja, hogy egy 7 hüvelykes megoldással állunk szemben. A készülék előlapjára ugyan egy IPS technológiával dolgozó panel került, ami örömteli, de nem ellensúlyozza azt a tényt, hogy mindössze 1024 x 600-as felbontásról beszélhetünk, így meglehetősen pixeles végeredményre van kilátás. A nagyon alacsony ára ellenére két kamerával látták el a tervezők. Az előlapjára került kamerával lehetőség nyílik vele videóhívásokat folytatni, ám mivel ez az egység mindössze VGA, nem érdemes tőle komolyabb minőségre számítani. A főkameránál ugyan már egy kicsit jobb egységről van szó, de a 2 megapixeles, fixfókuszos megoldás sem fogja magasra tenni a lécet (és LED-es villanója sincs természetesen). Az operációs rendszer szerepében az Android 4.4 tűnt fel. A KitKat persze nem a legfrissebb már, de a Teclastnak köszönhetően több extra szolgáltatással és applikációval is szolgálni fog, valamint a felhasználói felülete is átesett némi változáson.

A belbecs szemrevételezése előtt érdemes leszögezni, hogy a sebesség tekintetében sem érdemes megváltást várni. A színfalak mögött egy Atom x3 lapka dolgozik, egészen pontosan a C3130 jelöléssel ellátott chipről beszélhetünk – ez a legkisebb, így egyben a legolcsóbb tagja a SoFIA-ként megismert családnak. Ebben a chipben mindössze két Silvermont mag van, és az órajele is csak 1 GHz-ig skálázódhat, az IGP szerepkörét pedig egy Mali-400 MP2 grafikus feldolgozó egység tölti be. A rendszer számára mindössze 512 MB memória adott, ezzel kell ügyesen gazdálkodnia, így még az alapvető applikációk közül is csak a legfontosabbakat érdemes használatba venni. A háttértárat természetesen lehet bővíteni microSD kártyával, és erre vélhetően a legtöbb esetben sor is fog kerülni, hiszen mindössze 4 GB az beépített tárhely kapacitása. A SoFIA-nak hála a kapcsolati lehetőségei rendben vannak, még 3G HSDPA+ modemmel is szolgál a táblagép. Emellett van a fedélzetén 802.11 a/b/g/n szabványokat teljesítő Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, és A-GPS vevő, ami akár a GLONASS műholdakat is segítségül hívhatja. Továbbá érdekes adalék, hogy két SIM-et képes kezelni egyszerre, ami sokak szemében további pozitívum lehet.

A fizikai paramétereit tekintve meggyőző az X70 3G, így azok a vásárlók, akik mindenhova magukkal szeretnék vinni a tabletjüket, és nem szeretnének sokat költeni, megfelelő társra lelhetnek benne. A térfogata 187 x 113 x 8,9 milliméteres, a tömege pedig 270 gramm. Sajnos a működéshez szükséges energiát szolgáltató akkumulátor sem túl izmos, egy 3000 mAh-s egység támogatását élvezi az újdonság. Gyári adat nincs, de folyamatos nyomkodással és filmezéssel legfeljebb kb. 5-6 órát bírhat majd, hiszen hiába a takarékos Intel chip, a kijelzője azért nem valami szegényen bánik a tartalékokkal.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward