Megérkezett az iPhone 6, 6 Plus és az Apple Watch

Az Apple 4,7 és 5,5 hüvelykes okostelefonjai menetrend szerint futottak be, és a Watch sem váratott magára, bár csak később lesz elérhető.

Megérkezett az iPhone 6, 6 Plus és az Apple Watch

Az Apple idén is szeptemberre időzítette az iPhone soron következő generációjának bemutatóját. Az újdonságok érkezését megelőzően rengeteg pletyka látott napvilágot, és mostanra világszerte több millió érdeklődő várta már izgatottan, hogy milyenek is lesznek valójában a cupertinóiak friss reménységei. Lássuk, mi igazolódott be a pletykákból, és mit hoznak az új iPhone-ok.

Az Androidot és a Windows Phone-t futtató okostelefonok folyamatosan változnak a külsejüket tekintve is, az Apple esetében viszont ez egyáltalán nem így van. Az iPhone-ok több évig jönnek jobbára változatlan dizájnnal, így elég nagy a nyomás az Apple-ön egy-egy váltásnál. Az első iPhone 2007-es debütálása óta, mindössze három alkalommal módosult jelentősen a készülék megjelenése. Az iPhone 4 2010-ben bevezette a mostanáig használt vonalvezetést, 2012-ben pedig az addig konstans 3,5-ös kijelző 4 colosra növekedett. A képátló és a dizájn eddig még sosem változott egyszerre, de idén eljött ennek is az ideje, ráadásul mostantól két különböző méretben ölt testet az iPhone.

Az új iPhone-ok 4,7 és 5,5 hüvelykesek lettek, és nagy ívű lekerekítések jellemzik a korábban markáns, szögletes kereteket – az új külső leginkább a korai iPhone-okat idézi, csak éppen modern köntösben. A felhasznált panel az iPhone 6-nál 1334 x 750 képpontos felbontással, valamint IPS technológiával operál. Ennek köszönhetően rendkívül széles betekintési szögeket, magas fényerőt és jó színhűséget fog nyújtani a 325 PPI-s pixelsűrűségű kijelző, ami ugyan manapság már nem kiemelkedően éles, de ahhoz elegendő, hogy a felhasználók szemét „becsapva” teljesen összefüggőnek tűnjön a mindennapos használat során. Így rászolgált a Retina jelzőre – illetve az újdonságoknál már a Retina HD-t használja az Apple. Az iPhone 6 Plusnál pedig nagy meglepetésre szabványos 1080p-s az IPS kijelző felbontása, így ez már 401 PPI-s pixelsűrűséggel szolgál. A nagyra nőtt panelek védelméről egy kidomborodó üveg gondoskodik, aminek, ha minden jól megy, bírni kell majd a strapát akár egy kellemetlenebb landolás során is. A szerkezetek felülete továbbra sem nevezhető kompaktnak, ellenben kecsesebbek lettek. Az iPhone 6 mindössze 6,9 milliméteres vastagságú készülékházban lakik, míg az iPhone 6 Plus 7,1 mm-es.

A készülékekben az Apple saját chipje, a 64 bites és kétmagos A8 teljesít szolgálatot, mely immáron 20 nm-es csíkszélességen készül, így kisebb, mint az elődje. Erről egyelőre részletes információink még nincsenek, ugyanis a vállalat nem szokott beszámolni a bemutató során a lapkájának belső tartalmáról. Az új SoC mindössze 25 százalékos gyorsulást hoz, a grafikus teljesítménye pedig 50 százalékkal lesz nagyobb, ami persze eleve el is kél a megnövekedett felbontások mellett. Leváltásra került az M7 segédprocesszor is, az új M8 már a légnyomást is figyelemmel követi. A gépeknek 1 GB-nyi rendszermemóriával kell majd gazdálkodniuk, ami igazából biztosan nem is fog gondot jelenteni az iOS-nek. Az új iPhone 6 páros sem bővíthető microSD kártyával, most azonban már tényleg befutott a korábbi generációk esetében is pletykák szintjén felmerülő 128 GB-os tárhellyel felvértezett modell. Emellett az újdonságok hazavihetőek lesznek még 16 és 64 GB-tal is – furcsa módon a 32 GB kimarad. Az Apple ezen a ponton emelte ki az iCloud Drive-ot, ami alapból 5 GB-nyi ingyenes online tárkapacitással szolgál, ráadásul ezt jelentősen fentebb is lehet tornászni előfizetési díj ellenében. A kapcsolati képességeik között van négyes kategóriájú 4G LTE modem VoLTE támogatással, 2,4 és 5 GHz-es sávokon működő, 802.11 a/b/g/n/ac előírásoknak megfelelő WLAN, Bluetooth 4.0 LE modul, A-GPS vevő, ami más műholdrendszerekkel is képes lesz együttműködni és végre NFC chip is. Ez utóbbival együtt elindult az Egyesült Államokban az Apple Pay szolgáltatás, ami egyszerűbb fizetési lehetőséggel kecsegtet.

A készülékek kamerarendszerét ezúttal is két fő alkotja. A videócsevegések (FaceTime HD) alkalmával egy 1,2 megapixeles egység lép majd színre, ami új érzékelőt és egy F/2.2-es rekesszel dolgozó lencsét kapott. Ezzel szemben az iSight főkamera 8 megapixeles, mely ugyan a felbontás tekintetében nem jobb, mint az elődje, azonban az elkészült fotókon látható lesz az előrelépés. Focus Pixel technológiát használ, a többtagú lencserendszere F/2.2-es apertúrával bír, a nagyobb szenzoron pedig 1,5 µm jut az egyes pixeleknek, és lecserélték a képfeldolgozó processzort is. Videófelvételek alkalmával 1080p támogatást kínál az új iPhone is, hasonlóan a korábbi modellhez, de ilyen téren is lesz javulás a minőségben. Lehet ugyanis majd készíteni akár 240 FPS-es lassított felvételeket is, nagyobb felbontásnál pedig 120 képkockás sebességre lesznek képesek. Rosszabb fényviszonyoknál egy LED-es villanó fog a kamerák segítségére sietni, ami két részre van osztva és képes lesz a színhőmérsékletét megfelelőre hangolni a lehető legjobb színreprodukció érdekében.

Az operációs rendszerek szerepét az iOS 8 tölti majd be, amit a vállalat még a WWDC fejlesztői konferencia keretében leplezett le. Ez a kiadás az iOS 7 szellemiségét örökíti tovább, a felhasználói felület csak kisebb grafikus változásokon esett át, de sok kényelmes újítás került bele. Az iPhone 6 Plusnál bekerült a programokba a fektetett nézetre optimalizált kép, ami jobb helykihasználást tesz majd ennél a modellnél lehetővé. A jövőben több widget bukkan majd fel az értesítési központban, lesznek interaktív értesítések, és minden korábbinál egyszerűbbé vált a tartalmak megosztása. Új lehetőségek kerültek a gyári Safari böngészőbe, nőtt a kamera programjának funkcionalitása, és sokat fejlődött a Spotlight. A kezelést megkönnyítendő hanggal is aktiválhatóvá vált a Siri, és megkapta a Handoff támogatást, ami átjárást biztosít a mobilos és az asztali (OS X Yosemite) rendszer között. A fejlesztők számára is kellemes újdonságokkal szolgál a friss iOS. Saját API-t kapott az ujjlenyomat-olvasó, és ami talán a legnagyobb horderejű az iOS 8-ban, megjelent a Swift programozási nyelv, ami a korábban használtnál sokkal egyszerűbbé teszi az applikációkészítést. Az új iOS kiadásról ennél részletesebben a WWDC-t követően megjelent hírünkben lehet tájékozódni.

Fektetett nézetben az iOS 8.
A felsorolt készülékekre elérhető lesz az iOS 8.

Az Apple a kiegészítőkről is gondoskodik: az új készülékek debütálásakor már megvásárolható lesz a rájuk szabott tok is, ami készülhet műanyagból, de akár bőrből is, így kellemes minőségérzetet biztosít amellett, hogy gondoskodik a kellő védelemről.

Az Apple iPhone 6 és az iPhone 6 Plus szeptember 12-étől előrendelhető lesz, de a forgalmazását csak 19-én kezdik majd meg, ahogy arra már előzetesen is fény derült. Néhány európai terület érintett lesz az első körös rajtban, de hazánk sajnos nem tartozik ezek közé, így Magyarországra csak később fog megérkezni. Az iPhone 6 700 euróról indul, a 6 Plus meg 800-ról és minden egyes tárhely-lépcső további 100 eurós felárat jelent, így a 6 Plus 128 GB már nem kevesebb mint 1000 eurót kóstál.

És ezzel még nincs vége! Bemutatkozott az Apple Watch is, ami Tim Cook kijelentése szerint a vállalat valaha volt legszemélyesebb terméke. A demonstráció alapján pedig ezt csak megerősíteni tudjuk, ugyanis elképesztő mennyiségű konfigurációban tűnt fel a vásznon az újdonság, így mindenki megtalálhatja majd a neki leginkább megfelelő kivitelt. Mint a legtöbb okosóra, az Apple Watch is az okostelefonhoz kapcsolódva nyújt majd különleges lehetőségeket. Értesítések olvashatóak majd a felületén, és együtt tud majd működni a Siri hangfelismerővel is, ezáltal még több képességet rejt magában. Került a fedélzetére pulzusmérő, amely a jobb eredmény érdekében összedolgozik az egészségügyi szolgáltatással. A harmadik féltől származó programok a WatchAPI használatával születhetnek majd meg. Az üzemidőről nem szólt a fáma, a töltésre viszont kitértek, ez egy Magsafe vezeték nélküli adapterrel oldható majd meg.

Az Apple Watch 38 és 42 milliméteres kijelzővel lesz ellátva, amit zafírüveggel fedtek le, a hátlapját pedig kerámiával vonták be – hasonlóan épül tehát fel, mint a Huawei Ascend P7 Sapphire Edition. Az óra megvásárolható lesz rozsdamentes acél, alumínium és még 18 karátos arany eszközházzal is, a szíj tekintetében pedig hat eltérő megoldásból lehet majd válogatni. A rendezvényen nem kisebb eszközök közé sorolták ezt a készüléket, mint az első egér, az iPod, vagy az iPhone. Üröm az örömben, hogy itt még nem lehet beszélni a kereskedelmi forgalomba kerülésről. Sajnos a Watch csak valamikor a következő év elején fog végleg befutni, az ára pedig nem kevesebb mint 350 dollárról indul majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward