Megérkezett az iOS 7

Mától minden, kompatibilisnek ítélt Apple masinára elérhető a legújabb mobilos operációs rendszer.

Megérkezett az iOS 7

Az iOS a 2007-es megjelenésekor még nem is iOS-es volt, nemes egyszerűséggel névtelenül állt a nagyközönség elé. Mostanra viszont több száz millió masinán teljesít szolgálatot, és már a hetedik verziójának érkezését ünnepelik az Apple fejlesztői, és persze azok a felhasználók, akik telepíthetik.

Az Apple okostelefonokra szánt operációs rendszer az elmúlt évek során egyre nagyobb szerepet kapott a vállalat termékein. Mostanra az iOS a mobilok mellett táblagépeken és multimédiás lejátszókon is elérhető. És hogy melyek azok a készülékek, amelyek a hetedik kiadásra is jogosultak? Lássuk a listát, kik örülhetnek: az Apple az iPhone-ok között egészen az 4-es modellig nyúlt vissza, a táblagépeiket tekintve meg az iPad 2, és minden annál újabb vas tulajdonosának (beleértve az iPad minit is) lesz megadva a lehetőség, hogy feltelepítse a rendszert. Végezetül pedig meg kell említeni, hogy az iPod Touch ötödik generációs kiadására is rászabták a friss iOS-t. Összesen tehát a napokban leleplezett iPhone 5S és iPhone 5C mellett nyolc eszközön fog a legújabb variáns szolgálatot teljesíteni.

Ez meglehetősen szép dolog az Apple részéről, és jó látni, hogy több év után is támogatottságot élveznek az almás szerkezetek, de sajnos azért némi árnyoldala is van a dolgoknak. Az iOS 7 meglehetősen sok újdonságot hozott, az oprendszer történelmének ez talán a legjelentősebb alkotóeleme ilyen tekintetben, ám mindezen extrákat nem tudja majd az összes tulajdonos kiélvezni. Bizonyos képességek csak korlátozottan használhatóak, és mindent csak az iPhone 5 támogat a felhozatalból az új készülékpáros mellett. Azt, hogy hogyan alakul az újdonságok támogatottsága, a The Verge munkatársai egy remek táblázatban foglalták össze, így ezt mi is kölcsön vettük.

Fontos, hogy a frissítést itt is, akárcsak minden okostelefon esetében, gondos felkészülés előzze meg. Először is az újdonság több GB-nyi tárhelyet igényel, iPhone 5 esetében például kicsit több mint 3 GB-ot nem árt felszabadítani, de ez vonatkozik a többi modellre is. Ezt követően az adatainkról mindenképpen készítsünk biztonsági másolatot, akár online tárhelyre, akár az asztali gépünkre. Továbbá fontos, hogy a töltöttségi szint legalább 50 százalék legyen, de minél több, annál jobb természetesen. Végül győződjünk meg arról, hogy megfelelő és stabil az internetkapcsolatunk, ugyanis 650-750 MB-nyi adatot kell letölteni a telepítés megkezdése előtt készüléktől függően. Persze a fentiek egy része elkerülhető, ha nem az OTA (Over-the-Air) módszer mellett tesszük le a voksunkat, hanem az iTunes segítségét kérjük ebben, így ha tehetjük, javasolt ezt az utat választani.

Maga az iOS 7 egyébként már nem újdonság, hiszen a rendszerből meglehetősen előrelátóan, még a nyáron megrendezett WWDC konferencia alkalmával bemutatták a béta változatát. A fejlesztők és a lelkes felhasználók ettől kezdve már kipróbálhatták annak minden fortéját, és szokhatták a merőben megváltozott felhasználói felületet. A részletek a júniusi hírünkben olvashatóak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward