Megérkezett az iOS 13 második bétája

Sok módosítás történt itt, melyek kisebb-nagyobb jelentőséggel bírnak, és már a stabilitás is javult.

Megérkezett az iOS 13 második bétája

Az iOS 13 a WWDC keretében mutatkozott be, és akkor vált elérhetővé az első béta verziója, most pedig, nagyjából két hét elteltével befutott az iOS 13 béta 2. Ez a kiadás több ponton is hoz változásokat, újításokkal kell számolni a fájlkezelőnél, az Animojiknál és még sok egyéb helyen is.

Az Apple kiemelte, hogy ebben a verzióban már a Files alkalmazáson belül gond nélkül elérhető az SMB szerver kapcsolódási lehetőség, ami korábban be lett harangozva, de az előző bétájában az iOS 13-nak még nem működött. Ez lehetőséget nyújt arra is, hogy például egy otthoni NAS-ról érjen el fájlokat a mobil vagy a táblagép tulajdonosa. És még szintén a Files esetében azt is el kell mondani, hogy már támogatást nyertek az APFS formátumú meghajtók. A digitális jólét elősegítésére létrehozott Downtime funkció pedig ettől a kiadástól kezdve már szinkronizálva lesz az Apple Watch-ra is.

A Safari esetében a Share Sheet megosztási funkció kapott új lehetőséget. Itt már van arra is opció, hogy PDF vagy akár Web Archive formátumban legyen megosztva egy honlap, illetve megjelent egy automatikus opció, ami arra szolgál, hogy önállóan kiválasztja az éppen leginkább praktikus megosztási módot. És már linkelőnézetet is tud majd mutatni a Safari, erre egy külön kapcsolót kapott. A jegyzetek között már be lehet majd azt állítani, hogy a listákon a kipipált elemek automatikusan lekerüljenek a lajstrom aljára. Ennek köszönhetően lényegesen egyszerűbben lehet majd kezelni a listákat, mert a megnyitásukat követően rögtön azokat lehet majd látni, amik még teljesítésre várnak.

Galéria megnyitása

Az Apple gyökeresen átalakította a Maps megjelenését és működését az iOS 13 bevetésre kerülésével, és erre mostantól már fel is hívja a figyelmet. Az iOS 13 béta 2 már egy olyan képernyőt biztosít a térkép alkalmazáshoz, ami az első indítást követően felhívja majd a figyelmet az újdonságokra. Néhányak számára az is érdekes lehet, hogy az Animojik tovább gyarapodtak olyan új kifejező lehetőségeket biztosítva, amik korábban nem voltak a kínálatban. A kameránál megjelent a High-Key Mono Lighting mód a portrék készítésekor, ez egy új szoftveres megvilágítási opció. És a portrézásnál már egy csúszkán lehet azt állítani, hogy mennyire legyen intenzív a szűrő, ezt pedig akár utólag is lehet majd alkalmazni a megfelelő beállítások mellett készített felvételeken.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A HomePod applikációjánál is felbukkant egy bemutató képernyő, ami a lakáskiegészítőhöz kapcsolódó programnak a változásait vázolja fel. Ez már egyebek mellett lehetőséget nyújt majd arra, hogy több felhasználó hangját képes legyen megkülönböztetni, és így kontextuálisan hajthat majd végre különböző feladatokat. És az Apple TV is be lesz már vonva a HomePod alkalmazásba, a Siri pedig új lehetőségekkel bővül – például már magától, beavatkozás nélkül is tud válaszüzenetet küldeni. Amikor a hangvezérlés engedélyezve van, akkor egy kicsi mikrofonos piktogram fog megjelenni a bal felső sarokban az értesítési sávon. Így biztosan nem kerülheti el a felhasználó figyelmét.

Galéria megnyitása

Kisebb-nagyobb módosításokat az alkalmazások hangjainál (pl. a Messagesen belül és a kontextuális menük megnyitásánál) és a háttérkép beállításánál is fel lehet majd fedezni. A CarPlay esetében pedig a lejátszás kezelőjének a felületét érintő módosításokat lehet majd észrevenni a frissítést követően, így ez vizuálisan megnyerőbbé válik.

Az iOS 13 béta 2-vel együtt az iPadOS bétája is frissült, de nem kaptunk hírt olyan újításról, ami csak a táblagépeket érintené, iPadOS specifikus lenne. Az Apple természetesen a hibáknak a kiküszöbölésén is dolgozott az új operációs rendszer esetében, így stabilabb működést lehet kilátásba helyezni, de azért mindenki elővigyázatosan vegye használatba, és elsődleges eszközre továbbra sem javallott a telepítése. Vannak még ismert, és valószínűleg ismeretlen hibák is, melyek javításra várnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap