Megérkezett az ASUS GeForce GTX 780 Ti DirectCU II

Az ASUS egyedi hűtéssel ellátott GeForce GTX 780 Ti videokártyájának érkezésére már számíthattunk, az viszont meglepő, hogy a termék ennyire hamar bemutatkozott.

Megérkezett az ASUS GeForce GTX 780 Ti DirectCU II

A GeForce GTX 780 Ti DirectCU II több szempontból is különleges, ugyanis nem csak egyedi, remek teljesítmény és alacsony zajszint mellett üzemelő hűtés teljesít rajta szolgálatot, hanem egy erős, stabil tápellátást biztosító VRM áramkör is. Az új videokártya nyomtatott áramköri lapján egy GK110-es GPU lapul, ami ezúttal is 2880 CUDA maggal rendelkezik. Fedélzeti memóriából 3 GB-nyi áll rendelkezésre, a GDDR5-ös memóriachipek természetesen ezúttal is 384-bites adatsínen keresztül kapcsolódnak a GPU-hoz.

A referencia modelleknél a teljes értékű GK110-es GPU 876 MHz-es alap-, és 928 MHz-es GPU Boost 2.0-s órajelen ketyeg, ezzel szemben az ASUS újdonsága már 1020 MHz-es GPU Boost 2.0-s órajelet alkalmaz, valamint az alap GPU órajel is magasabb, igaz, ez utóbbiról nem hullott le a lepel – értéke valahol 960 MHz környékén helyezkedhet el. A VRAM esetében a referenciával megegyező 7 GHz-es effektív órajel van érvényben. Amennyiben az órajelekkel nem vagyunk kibékülve, a GPU Tweak segédprogram alkalmazásával könnyedén megemelhetjük őket, természetesen a feszültségekkel együtt.

A gyártó mérnökei a tápellátást sem bízták a véletlenre, ugyanis a komponenseket egy tízfázisú DiGi+ VRM áramkör látja el árammal, amely Super Alloy komponensekkel és POSCAP kondenzátorokkal gondoskodik a stabil, tiszta és hatékony tápellátásról. Ez számokban kifejezve annyit jelent, hogy az egyedi DiGi+ VRM áramkör a referencia megoldásokéhoz képest nagyjából 30%-kal tisztább tápellátást biztosít, de emellett hatékonysága is 15%-kal jobb. Az ASUS PR anyaga szerint a tápáramkör komponensei két és félszer hosszabb élettartammal bírnak, mint a referencia példányok komponensei.

A tuningolt GPU és az erős VRM áramkör hűtéséről egy DirectCU II-es videokártya hűtő gondoskodik, amely 10 mm-es hőcsöveket is bevet annak érdekében, hogy a GPU által termelt hő minél hamarabb eljuthasson az alumínium lamellákhoz. A DirectCU II-es hűtő a referencia megoldásoknál 220%-kal nagyobb hűtőfelületet kínál és CoolTech típusú ventilátort is alkalmaz, amely extra lapátokkal gondoskodik arról, hogy a lamellákhoz minél több levegő juthasson el. A speciális hűtés akár 30%-kal alacsonyabban tartja a GPU üzemi hőmérsékletét és ezzel egy időben akár háromszor halkabb, mint a referencia modellek hűtése. A még hatékonyabb hőelosztás érdekében a videokártya hátoldalára is került egy hűtőlemez. Érdekesség, hogy a tegnap említett matricáról nincs információ a gyártó közleményében.

Az ASUS új videokártyája egy DVI-I, egy DVI-D, egy HDMI és egy DisplayPort videó kimenettel kerül a boltok polcaira, feltűnésére pedig még ebben a hónapban számíthatunk. Az újdonság Magyarországon a következő év januárjának elején jelenhet meg az üzletek polcain, ajánlott végfelhasználói ára pedig 212 900 forint lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward