Megérkezett az Android 7.0 utolsó fejlesztői kiadása

Az Android Nougat fejlesztése az előzetesen várt tempóban halad, így már biztosnak tűnik, hogy egészen a megjelenésig tartani tudja az ütemtervet a Google.

Megérkezett az Android 7.0 utolsó fejlesztői kiadása

Ismét egy lépéssel közelebb kerültünk az Android 7.0 megjelenéséhez, és ez a mostani lépés a legfontosabb, ugyanis a következő szint már a végleges bemutatkozás lesz. A Nougat néven futó Android kiadás az ötödik fejlesztői előzetesével elérte azt a szintet, hogy már szinte minden a végső formában található benne, és mostantól csak kisebb változtatásokkal – jellemzően hibajavításokkal – lehet számolni.

Az új főverziós Android első „Developer Preview”-ja, vagyis fejlesztői előzetese idén meglepetésre igen hamar jelent meg. A Google jóval az I/O konferenciát megelőzően útnak indította az akkor még Android N-ként emlegetett rendszert. A Nougat múlt hónapban, a negyedik kiadással érte el azt a szintet, hogy már bele kerültek a végleges alkalmazásprogramozási felületek (API-k), valamint a szoftverfejlesztői készlet (SDK) is megszületett. Tehát a programozó partnerek a negyedik fejlesztői előzetes befutását követően lényegében gondtalanul elkezdhettek az Android 7.0-val komolyabban dolgozni, innentől egyszerűen felhasználhatták az alkalmazásaikban a Nougátban bevezetésre kerülő újításokat. Most pedig már az egész rendszerre jellemző az, hogy végleges(hez közeli) állapotba került.

Az Android 6.0 Marshmallow fejlesztésében voltak tavaly kisebb-nagyobb csúszások, idén viszont ilyesmi eddig nem tapasztalható. Mind az öt előzetes fejlesztői kiadás időben érkezett meg. Ebből az következik, hogy az Android 7.0 tényleg a jó előre kijelölt terveknek megfelelő ütemben futhat be, vagyis még a harmadik negyedévben lehullhat róla a lepel. Ez azért érdekes, mert korábban a főverziók októberben kerültek reflektorfénybe, most viszont ez valószínűleg megváltozhat.

Az utolsó fejlesztői előzetesről nem sokat mondott el a Google a menetrendje keretében. Az ötödik kiadás a korábbi tervek szerint már a közel végleges operációs rendszert jelenti, és ez már minden olyan eszközre elérhető lesz, amit az Android 7.0 Nougat támogatni fog – természetesen a referencia okostelefonok és táblagépek körében értendő ez. Itt a partnerek már elkezdhetik tesztelni a saját fejlesztésű szoftvereiket is, és felkészíthetik azokat az új operációs rendszer érkezésére. Ebben már vélhetően mind az összes előzetesen beharangozott újítás is élesítve lesz, szóval azok is örömüket lelhetik benne, akik nem fejlesztők, csak pusztán valamilyen támogatott eszközzel rendelkeznek, és a kíváncsiság hajtja őket a telepítéskor.

Az Android 7.0 Nougat ötödik fejlesztői előzetese az „NPD90G” azonosítóval érkezik, ezt kell azoknak keresni, akik telepíteni szeretnék, hogy biztosan ne nyúljanak mellé. Az újdonság használatba vehető a Nexus 6, a Nexus 5X, a Nexus 6P okostelefonokon, valamint a Nexus 9 és a Pixel C táblagépeken. Továbbá érintett még a General Mobile 4G is, ami egy Android One platformra felhúzott mobil és a Nexus Player multimédiás lejátszó is. Aki ezek valamelyikével rendelkezik, és még nem ugrott fel az Android 7.0 sebesen robogó vonatára, az még most is egyszerűen megteheti ezt az android.com/beta honlapon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward