Megérkezett a vivo X6S és X6S Plus

A vivo két új telefonja már a Snapdragon 652 chippel érkezett. A készülékek nagyon vonzóra sikeredtek, de sajnos akad árnyoldaluk is.

Megérkezett a vivo X6S és X6S Plus

A vivo nemrégiben állt elő egy új csúcsmodellel, majd leleplezett egy belépő okostelefont, most pedig egy, illetve egészen pontosan kettő köztes megoldással rukkolt elő. A vivo X6 és X6 Plus utódjául szolgáló X6S és X6S Plus okostelefonok igazán jó teljesítménnyel fognak szolgálni, ezáltal a felsőkategória peremén egyensúlyoznak majd.

A vivo X6 mobilok decemberben kerültek bevetésre, de a vállalat máris nyugdíjazza ezeket az „S” betűvel fémjelzett készülékekkel. A vivo megtartotta a korábbi modellek kasztniját, szóval szemre egészen biztos, hogy senki nem tud majd különbséget tenni a régi és az új okostelefonok között. Ez azért nagyon jó dolog, mert így a különböző kiegészítők – például a tokok és előlapvédők – kompatibilisek lesznek. Akik tehát most vásárolnak majd valamelyik X6S-ből, már rengeteg hozzávalóból válogathatnak. Mivel a méretek maradtak a régiben, az is borítékolható, hogy 5,2 és 5,7 hüvelykes képátlóval lehet számolni a sima és a pluszosított kivitelek esetében. A vivo ezúttal is Super AMOLED megjelenítőket alkalmaz, és a kijelzők felbontása sem módosult, mindkettő okostelefon Full HD-s.

A lényeg a színfalak mögött leledzik. A vivo X6 páros a MediaTek MT6752-vel került bevetésre, ami ugyan nem rossz konfiguráció, de fasorban sincs ahhoz képest, ami most a vivo X6S modelleknél tűnt fel a színen. A vállalat a Qualcomm Snapdragon 652 mellett tette le a voksát, ami legfeljebb a grafikus képességei miatt nem illik a csúcsmezőnybe, de különösebb panaszra ilyen téren sem lehet oka az vásárlóknak. Az MSM8976 négy-négy Cortex-A53 és Cortex-A72 processzormagot fog munkára a big.LITTLE architektúrát kiaknázva, az előbbi egységek 1,4, az utóbbiak pedig 1,8 GHz-es frekvencián üzemelnek; a grafikus feladatok oroszlánrészét az Adreno 510 látja el. A rendszermemóriát illetően már eddig is jó volt a helyzet, hiszen az X6-ok is 4 GB-tal érkeztek, és a két X6S esetében is ennyi RAM-mal számolhatnak az érdeklődők. A háttértáraik a duplájára nőttek, szóval ezek a készülékek már 64 GB-tal megtámogatva szállnak harcba a vásárlók kegyeiért – a vivo mérnökei a bővítési lehetőségről is gondoskodtak. A gépek kapcsolati képességeit tekintve azonban némi csalódottság érheti az embereket, ugyanis a 4G LTE mellett legfeljebb az FM rádió megléte emelhető ki – sem NFC, sem infra nincs bennük, és más egyéb extrát sem lehet találni. Dual-SIM támogatással szolgálnak az eszközök, de sajnos, mint sok más mobilnál, itt is a tárhely bővíthetőségének rovására mehet ez.

A páros nem ugyanazt a kamararendszert vonultatja fel. Az előlapjukra még ugyanúgy egy 8 megapixeles (F/2.4) egység került, amivel kiváló önarcképeket lehet majd készíteni az utókor számára, és a videóhívásoknál is Full HD támogatással szolgálnak. De a főkameránál már más a helyzet. A vivo X6S egy F/2.2-es rekesznyílású lencserendszer mögé bújtatott 13 MPixeles kamerával lett megtoldva, ami fáziseltérésen alapuló autófókuszt (PDAF) alkalmaz; az X6S Plus pedig már egy 16 megapixeles egységgel karöltve érkezik, ami szintén PDAF támogatással dolgozik, és már csak F/2.0-s az apertúrája. A fényképezést mindkettőnél segítheti LED-es villanó, ha pedig videózásra kerülne a sor, egyformán Full HD képesnek fognak bizonyulni. A kínai alakulat nagy hangsúlyt fektetett a telefonok bemutatóján arra, hogy kiváló hangzással szolgálnak ezek. Érdekesség azonban, hogy az X6S és az X6S Plus ilyen tekintetben is eltérést mutat: a kisebbik készülékben az AKM4375 32 bites DAC egysége található, míg a társa az ES9028 DAC és YAMAHA YSS-205X hangprocesszor kombót alkalmazza. Hogy milyen eltérések adódhatnak közöttük, az már csak egy behatóbb elemzést követően fog kiderülni, de mindkettőnél kiváló hangzásvilágra számíthatunk.

Az operációs rendszer tekintetében némileg csalódást keltő az okostelefonok produktuma, ugyanis csak az Android 5.1 van rajtuk jelen. A Lollipop bizony már benne van a korban, és bár a Funtouch OS révén a vivo sok szoftveres trükköt vonultat fel, ez bizony már eléggé kevés olyan mobiloknál, amelyek a felsőbb árszegmensben próbálnak érvényesülni. Az eszközök fel lettek vértezve ujjlenyomat-olvasóval is. A biometrikus azonosítási forma azért üdvözölendő, mert ennek köszönhetően úgy lehet lezárni a kijelzőt, illetve elzárni különböző tartalmakat illetéktelenektől, hogy elég hozzá egy rövid érintés – az ujjlenyomat alapján a rendszer a másodperc tört része alatt eldönti, hogy illetékes kezekben van-e a szerkezet. Az X6S egy 2400 mAh-s akkumulátornak ad otthont, az X6S Plust pedig már egy 3000 mAh kapacitású megoldás szolgálja ki. Kiemelkedő üzemidőre egyik esetben sem kell számítani, de kettejük közül egészen biztos, hogy a phablet fog jobban domborítani. A jövendőbeli vásárlók három színből választhatnak majd, az okostelefon elérhető lesz ezüst, arany és rózsaarany változatban is.

A vivo a bemutató rendezvényen az árakról nem beszélt, ám ezekre is hamar fény derült. A vivo X6S 2600 jüanba fog kerülni, ami a mai árfolyamon átszámítva kb. 405 dollár, míg a vivo X6S Plus árcéduláján nagyjából 475 dollárnak megfelelő összeg (3000 jüan) szerepel majd. A vonzóra sikeredett készülékek szállítása április negyedikén kezdődik, szóval nem is kell már sokat várni rájuk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward