Megérkezett a végleges Opera 14

Az okostelefon-felhasználók számára már elérhető az Opera Software első Chromiumos böngészője.

Megérkezett a végleges Opera 14

A Presto helyett WebKit alapokon nyugvó Opera eddig is elérhető volt a Google alkalmazásboltjában, de még egy béta jelzővel illették, és a háttérben folyamatosan dolgoztak az optimalizáláson, javításokon. Az Opera egyébként meglepő gyorsasággal lépett túl a hibakeresési szakaszon, de ez annak tudható be, hogy a szokásosnál nagyobb figyelmet kapott az applikáció, és a WebKitre váltással át lehetett szervezni a mérnökök munkáját - a motor így már nem igényel akkora figyelmet.

Az Ice kódnéven érkező böngésző megpróbálja a korábbi jó tulajdonságokat egyesíteni a WebKit motor és a Chromium API által nyújtott széleskörű támogatottsággal és felhasználói felülettel. Ugyanakkor érdekesség, hogy a Google már bejelentette, hogy készül a Blink motor, amely a WebKitet fogja váltani. Eddig nem volt teljesen tiszta, hogy az Opera ezt is követi-e, de a TechCrunch megkeresésére a svédek elárulták, hogy amint elérhető lesz számukra a Blink, ők is váltani fognak.

Az új Opera igyekszik hozni az előd szintjét minden téren, és persze még többet is szeretne nyújtani. A Rally mód az egyik kulcsképessége, ami a korábbi Turbó reinkarnációja. Ez segíti a lassabb hálózati kapcsolatok mellett a böngészést, oly módon, hogy egy távoli szervert használ az adatok és multimédiás tartalmak tömörítésére. Ezt a részleget az Opera folyamatosan ápolja, mivel ez a program legnagyobb előnye. A közeljövőben várhatóan például videótömörítéssel is bővülhet a repertoárja a Skyfire felvásárlásának hála. Emellett nagy figyelmet érdemel a Felfedezés is, ami egy intelligens, automatikus hírfolyamot épít a háttérben az ízlésünknek megfelelően. Főleg ezek emelik ki a tömegből az Opera 14-et.

A végleges kiadással a javítások mellett néhány új képességgel is gazdagodtunk. A felső navigációs sáv áthelyezhető lett az ablak aljára is, a szövegek nagyításkor és kicsinyítéskor is illeszkednek a képekhez és egyéb elemekhez, valamint az aktív lapok teljes képernyőn is megtekinthetőek. Továbbá javult a dinamikus címsor, melynek segítségével egyszerűbb a keresés és a navigálás a korábban megszokottnál.

Ezek jól hangzanak, ám sajnos úgy fest, hogy a csoda nem teljesen sikerült. A Play Store rendszerében ugyan most még egészen jónak tűnik az átlagpontszám - 4.4-en áll -, de a legfrissebb értékelések gyászosak. Az Opera Mobile Opera 14-re frissülése rengeteg felhasználó különböző panaszát váltotta ki. Az app sokak szerint használhatatlanul lassú lett az eddigihez képest és sok, megszokott jó dolognak bottal üthetjük a nyomát. Amennyiben még nem használtuk a WebKites terméket és szeretnénk kipróbálni, a Play Store felé kell venni az irányt. Sajnos egyelőre csak okostelefonokra lehet telepíteni, a táblagépekkel is kompatibilis felületen még dolgoznak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward