Megérkezett a Radeon RX 5600-as sorozat

Kaptunk egy DIY piacra szánt modellt, valamint az OEM-ek és a noteszgépgyártók is gazdagabbak lettek egy-egy újdonsággal.

Megérkezett a Radeon RX 5600-as sorozat

A Radeon RX 5600 XT-vel kapcsolatban rengeteg pletyka látott napvilágot az elmúlt hetek folyamán, ám most már végre vége a találgatásoknak, ugyanis a CES 2020 alkalmával elrajtolt az AMD Radeon RX 5600-as sorozata, amely három tagból áll. A DIY piacot a dobozos kivitelben érkező Radeon RX 5600 XT veszi célba, amiből nem készül publikus referenciamodell, így a partnerek saját kezet kapnak dizájn terén. A második modell a Radeon RX 5600, ami csak az OEM-ek számára lesz elérhető, azaz csak komplett PC részeként lehet majd hozzájutni hivatalosan. Természetesen a mobil piac sem marad újdonság nélkül, oda ugyanis a Radeon RX 5600M érkezik. No de haladjunk szépen sorban.

Itt a várva várt Radeon RX 5600 XT

Galéria megnyitása

Úgy tűnik, a legutóbbi pletyka, ami igazából nem is pletyka volt, hanem egy partner figyelmetlenségéből fakadó szivárgás, mindent elárult már az új videokártyával kapcsolatban. A Radeon RX 5700 és a Radeon RX 5500 XT közé érkető modell lényegében a Radeon RX 5700-nál használt NAVI 10 GPU-t kapja meg, igaz, memória-alrendszer terén jókora csonkításra számíthatunk, a többi egység azonban megmarad.

Annak érdekében, hogy az új modell ne jelentsen veszélyt nagyobb testvérére, az órajeleket is csökkentik, méghozzá átlagosan 15%-os mértékben, viszont a 64 renderelő egység aktív marad, ami nem egy rossz hír.

Galéria megnyitása

Nagyon fontos változás viszont, hogy a NAVI 10 memóriavezérlőjét alaposan megcsonkították, hiszen 256-bit helyett most már csak 192-bit áll rendelkezésre, ami azt is jelenti, hogy csak maximum 6 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória alkalmazására nyílik mód. Ezzel a gyakorlattal az AMD igazából két legyet üt egy csapásra: a NAVI 10 újbóli felhasználásával gyorsan és olcsón piacra lehet dobni egy lassabb videokártyát, a csonkított memóriavezérlő jóvoltából pedig azok a lapkák is használhatóvá válnak, amelyeknél nem tökéletes a memóriavezérlő, így 256-bites adatsínt nem tudna kiszolgálni.

A 192-bites adatsínre egyébként nem 14 Gbps-os, hanem csak 12 Gbps-os memórialapkák csatlakoznak, ami segít a költségek további csökkentésében. Ezek együttesen igen komoly memória-sávszélesség csökkenést eredményeznek, azaz csak 288 GB/s-os memória-sávszélesség áll majd rendelkezésre, ami 36%-kal alacsonyabb, mint amit a Radeon RX 5700-nál megszokhattunk.

Galéria megnyitása

Az új videokártya jóvoltából egy elég nagy űrt sikerül betömnie a vállalatnak, ahol jelenleg a GeForce GTX 1660-as sorozat zavartalanul hódíthat. Eddig csak a 199 dolláros Radeon RX 5500 XT, illetve a 349 dolláros Radeon RX 5700 állt rendelkezésre a termékpalettán, most azonban a 279 dolláros Radeon RX 5600 XT is megérkezett, ami az 1080p-s játékosok számára lehet jó választás. Az új modellnek igazából nincs tökéletes értelemben vett közvetlen elődje az előző generációs megoldások között, de talán a Radeon RX 580 és a Radeon RX 590 utódjának tekinthetjük, még ha nem is teljesen pontosan az, hiszen ezeket a modelleket lényegében a Radeon RX 5700-as sorozat váltotta a piacon.

Az új videokártya a gyártói tesztek szerint 5-15%-kal lesz gyorsabb, mint egy tuningolt GeForce GTX 1660 Super, viszont a szóban forgó videokártya sajnos 50 dollárral olcsóbb is, azaz nehéz lesz meggyőzni a vásárlókat, hogy a Radeon RX 5600 XT-t válasszák, legalábbis a fenti kép alapján. Érkező tesztünkben meg fogjuk vizsgálni, pontosan mi a helyzet az újdonsággal kapcsolatban, illetve azt is elmondjuk majd, érdemes lehet-e megvenni.

A Radeon RX 5600 XT várhatóan január 21-én jelenik meg kereskedelmi forgalomban, ára pedig 279 dollár lesz, ahogy fentebb már említettük.

Jön a Radeon RX 5600 is

Galéria megnyitása

Az OEM piacra szánt változat esetében további karcsúsítást eszközöl az AMD, így már csak 32 CU tömb, valamint 128 textúrázó marad szolgálatban, a ROP egységek száma azonban változatlanul 64 lesz. A memória-alrendszer esetében a Radeon RX 5600 XT-nél megismert képet láthatjuk, valamint a TDP keret sem változik.

Galéria megnyitása

Órajelek terén azonban szabad kezet kapnak az OEM partnerek, így az egyes modellek között nagyobb teljesítménykülönbségek is mutatkozhatnak majd. Papíron a Radeon RX 5600 a Radeon RX 5600 XT teljesítményének 90%-át hozhatja, árazása pedig nem publikus, ahogy azt az OEM termékeknél már megszokhattuk, hiszen sok tényezőtől függ a végső ár – minden megegyezés kérdése.

A noteszgépek piacát veszi célba a Radeon RX 5600M

A harmadik új videokártya szintén az OEM piacra készült, ám már a mobil konfigurációk szerepeélnek a célkeresztjében. Ez a változat az OEM Radeon RX 5600-zal ellentétben már nem esik át csonkításon a DIY piacra szánt Radeon RX 5600 XT-vel szemben, vagyis lényegében ugyanazt kínálja, csak mobil köntösben, már ami a felszereltséget illeti. Órajelek terén persze nagy lesz a szórás, hiszen a GPU órajeleit minden esetben az adott noteszgép hűtéséhez és tápellátásához kell igazítani, így a teljesítmény is eltérő lesz. A memória-alrendszer természetesen szintén változatlan marad.

Galéria megnyitása

TBP keret terén maximális értéket nem határoz meg az AMD, de minimumot igen, vagyis egy bizonyos teljesítményszint azért garantált lesz – a minimum TBP egyébként 60 W. Az új videokártyával szerelt noteszgépek rövidesen megjelenhetnek, sőt, jó eséllyel már az éppen zajló CES 2020 alkalmával is szemügyre vehetünk néhányat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap