Megérkezett a Lenovo első windowsos okostelefonja

A készülék a középkategóriát fogja erősíteni, és egy nyolcmagos chipre épül, így támogatja majd a Continuumot is.

Megérkezett a Lenovo első windowsos okostelefonja

Éveket kellett rá várni, de végre elkészült az első olyan Lenovo által fejlesztett mobil, melyen a Microsoft operációs rendszere teljesít szolgálatot. A Lenovo és a redmondi alakulat először 2011 novemberében írt alá készülékgyártásra vonatkozó szerződést, ezt a megállapodást követően 2012 második felére boltokba kerülhetett volna az első Windows Phone-nal ellátott mobil, de nem így lett. Később, 2014 februárjában ismét bejelentette a Microsoft, hogy a Lenovo Windows Phone rendszerű eszközt fog készíteni, de ennek sem lett kézzel fogható eredménye. Ez után, mikor tavaly márciusban bemutatkozott a Windows 10 Mobile, megint előkerült a Lenovo, akkor azt nyilatkozta a kínai vállalat vezetése, hogy 2015 közepén a boltokba kerül az első termék – a China Mobile szolgáltatóval közösen dobta volna piacra az eszközt a vállalat –, ám ebből sem lett semmi.

Szóval igazán kalandos történet előzi meg hírünk alanyát, de a lényeg az, hogy most már tényleg lehullott a lepel a kész okostelefonról. Az újdonság a specifikációja alapján a középkategóriában próbál majd érvényt szerezni magának, és egy kedvező árral valószínűleg nagy népszerűségre tehetne szert. A Windowst futtató Lenovo okostelefon elkészüléséhez tehát rendkívül hosszú út vezetett, szinte már akaratlanul is párhuzamot vonhatunk a mobil és a négyes metró között, de a végeredmény tényleg jónak ígérkezik.

No de végre már tényleg köreinkben üdvözölhetjük a Lenovo legelső olyan okostelefonját, amin a Microsoft operációs rendszere teljesít szolgálatot. A Windows 10 Mobile-t felvonultató készülék a SoftBank 503LV néven fog befutni, vagyis a SoftBank szolgáltató kínálja majd (de nem lennénk meglepve ha később más néven is felbukkanna valahol). Az okostelefon egy 5 hüvelykes megjelenítővel érkezik. A felhasznált panel a már jól bejáratott 720p-s felbontás és IPS technológia kombinációját vonultatja fel, ami sokszor bizonyította, hogy a középkategóriában egy igen jó választás, és vélhetően itt sem lehet majd különösebben panasz a képminőségre. A Lenovo mobilja egy 5 és egy 8 megapixeles kamerát tartogat. A főkamera szerepkörét tölti majd be a nyolcas modul, és a másik képalkotó lesz a videóhívások, valamint az önarcképek felelőse – hiszen az már szelfizésnél is derekasan helytállhat. Ha mozgóképek megörökítésére kerülne a sor, akkor egyébként mindkét kamera Full HD minőséggel szolgál, és a hátlapi megoldást lehet majd használni sötétben is, mert került mellé LED-es segédfény.

A Lenovo újdonsága a Qualcomm MSM8952 központi chipet használja. Ez a Snapdragon 617 egység a big.LITTLE architektúrára épül, négy-négy Cortex-A53 mag dolgozik benne, az 1,2 GHz-es „csokor” azon lesz, hogy kellő energiahatékonyságot tudjon nyújtani, az 1,5 GHz-re járatott kvartett feladata pedig már a lehető legjobb teljesítmény elérése – a grafikus munka az Adreno 405 IGP-re hárul majd. Bár kiemelten nem esett róla szó, de a Windows 10 Mobile és a Snapdragon 617 besorolású központi chip kombinációja egyet jelent azzal, hogy a SoftBank 503LV támogatni fogja a Continuumot, szóval egy külső megjelenítőre kötve az okostelefon képes lesz asztali élményt nyújtani – persze csak azokban az alkalmazásokban, melyek szintén támogatják ezt a technológiát, így például az Office szoftverekben. A rendszermemória 3 GB-os méretet öltött, a háttértár pedig 32 GB kapacitással fog szolgálni az okostelefonban. A tárhelyet lehet bővíteni, akár 128 GB-tal szolgáló microSDXC memóriakártyát is be tud fogadni a masina. Van a kelléktárában 4G LTE hálózati modem, 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi (2,4 és 5 GHz), A-GPS vevő és Bluetooth 4.0 modul is.

Egy rendkívül egyszerű vonalvezetésű házba bújt a SoftBank 503LV. Az előlapján szinte semmi nincs (leszámítva persze a szenzorokat és a kamerát), a Windows 10 Mobile kötelező kezelő szervei is csak virtuálisan rajzolódnak majd ki a megjelenítőn, és bár a nevében SoftBank, a hátoldalán már a Lenovo márkajelzése szerepel az okostelefonnak. A készülék csakis teljesen feketében mutatta meg eddig magát, szóval valószínűleg nem is lesz belőle más színű kivitel. A szerkezet térfogata 142,4 x 71, 4 x 7,6 milliméteres, a tömege pedig 144 gramm. A méretéhez viszonyítva aránylag nehéz, így az érdeklődők szeme felcsillanhat a jó üzemidő (vaskos telep) reményében, ám sajnos mindenkit ki kell ábrándítanunk, ugyanis ilyenről szó sincs. A hátlap mögött megbúvó akkumulátor rettentően sovány, mindössze 2250 mAh-s a kapacitása, így nem kérdéses az sem, hogy ez lesz a legsarkalatosabb pontja is az egész konstrukciónak.

A SoftBank 503LV ajánlott fogyasztói ára nem ismert, és sajnos egy kicsit még mindig kell rá várni, de reményeink szerint ez a modell már valóban kereskedelmi forgalomba kerül majd. Mikor jöhet el az ideje? Nos, egyelőre úgy fest a helyzet, hogy csak októberben tűnhet fel a boltok kirakatában. A Japánban útnak induló készülék remélhetőleg más régiókba is eljuthat majd, ha így lesz, azt már biztosan más néven fogja tenni. Kíváncsian várjuk, hogy a Lenovo több ilyen modellt is tervez-e alkotni, és bár eddig nem érdekelte a gyártót ez a rendszer, most ez megváltozhat. Ne feledjük, hogy a Windows 10 Mobile kínálat a következő időszakban jelentősen át fog formálódni, ugyanis a korábban egyeduralkodó Lumiák szép lassan ki fognak kopni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward