Megérkezett a Huawei Ascend Y540

A Huawei csendben indította útnak a legújabb megfizethető okostelefonját. Az Y540 Európában kezdte meg a pályafutását.

Megérkezett a Huawei Ascend Y540

A Huawei ezúttal egy alsóbb árszegmenst megcélzó okostelefont húzott elő a kalapjából, ami egy tavalyi készülék továbbfejlesztéséből jöhetett létre. Az éppen egy évvel ezelőtt bemutatkozó Ascend Y530 jogutódjáról, az Y540-ről beszélhetünk.

Ez a készülék egy 4,5 hüvelykes, 854 x 480 képpontos felbontású megjelenítőt kapott, ami ugyan már egy kicsit pixeles végeredményt fog nyújtani, de legalább az IPS technológia széles betekintési szögeket, valamint jó fényerőt és színhűséget igyekszik biztosítani. Az újdonság bekapcsolását követően az Android 4.4 operációs rendszer fogadja az érdeklődőket. A KitKat radikális átalakításon itt nem esett át, de azért lesznek előre telepített alkalmazások, amik lépten-nyomon próbálják megkönnyíteni a felhasználók mindennapjait. Az Ascend Y540 előlapján egy VGA kamera jut még szerephez, ez próbál majd gondoskodni a videóhívásokról – túl sokat nyilván nem érdemes tőle várni. A hátlapjára került társa már 5 megapixeles fényképek megörökítésére lesz képes, mozgóképfelvételeket pedig legfeljebb 720p-s felbontásban tud majd rögzíteni. A főkamera egyébként rossz fényviszonyok mellett is csatasorba állítható lesz, mivel egy LED-es villanó is került mellé.

Az már az eddigiekből is látszik, hogy azért nem egy erőgépről beszélhetünk, de a konstrukció leginkább sarkalatos pontja még csak most következik. A színfalak mögött egy mindössze kétmagos MediaTek chip lapul, ami 1,3 GHz-es frekvencián tevékenykedő Cortex-A7 egységeknek, valamint egy Mali-400 IGP-nek ad otthont. Ennek a SoC-nek maga a rendszer még éppen nem is lenne sok, de egy sokrétűbb alkalmazás valószínűleg már komoly feladatok elé fogja állítani. A készülék 1 GB-nyi memóriával gazdálkodhat majd, ami azért valamelyest megkönnyebbülést jelenthet az érdeklődőknek, ilyen tekintetben már hozza az elvárható szintet. A háttértárat viszont megint csak szűkösre szabták, hiszen alapjáraton 4 GB-nyi hellyel szolgál, így alighanem elkerülhetetlen lesz a microSD memóriakártya használata. A kapcsolati képességeinek lajstromán különösebb extrákat jelen állás szerint nem érdemes keresni. A hálózati modem 3G HSDPA+ támogatással szolgál, ami 21 és 5,76 Mbps-os le- és feltöltési sebességet jelent, a WLAN 802.11 a/b/g/n szabványoknak felel meg és Wi-Fi Directtel is szolgál, ezek mellett pedig van még a fedélzetén Bluetooth 4.0 modul, valamint A-GPS vevő is. Készül belőle két SIM kezelésére felkészített változat is.

Az Y540 hátoldalát egy meglehetősen markáns, bőrfelületet imitáló textúrával látták el, ami jobbára meggátolja a szennyeződések lerakodását, és az idővel elkerülhetetlenül megjelenő karcok sem lesznek olyan szembetűnőek rajta. A készülékház fekete vagy fehér színt ölthet magára. Az üzemidőről egy 1950 mAh-s akkumulátor hivatott gondoskodni. A gyártó meglehetősen szigorú adatot közölt az üzemidőre vonatkozóan, állítólag mindössze 5 órányi telefonálásra biztosít energiát a telep a feltöltést követően.

A Huawei Ascend Y540 nem várat magára, Hollandiában már megvásárolható, és remélhetőleg nem kell neki sok idő, és Magyarországra is ellátogat majd. A készülék 110 euróba kerül, ami ugyan abszolút nem egy magas összeg, azonban ezzel együtt sem lehet kifejezetten jó vételnek nevezni az okostelefont, hiszen a képességei sem túl acélosnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward